Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Izdvojeno
Svjetlo duhova koje se igra skrivača s ljudima
Objavljeno: 08.07.2020. 04:44  
Aleja duhova u Indiji
Aleja duhova u Indiji

Aleya Ghost Lights (riječne močvare, Zapadni Bengal) i Chir Batti (Rann of Kutch, Gujarat) su samo dio tajanstvene Indije. Pogledajmo što se tamo doghađa.

 

Misterija: 

Aleya (ili svjetlo močvarnog duha) naziv je neobičnog svjetlosnog fenomena koji se događa u močvarama u Zapadnom Bengalu i Bangladešu. Izgleda da svjetla trepere kao da se približavaju! Budući da praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja, legenda kaže da ova svjetla predstavljaju duhove ribara koji su umrli u ribolovu i ako ih se slijedi, dovest će do vaše propasti. 

Chir Batti je još jedan takav svjetlosni fenomen koji se javlja u mračnim noćima na travnjacima Banni u Rann of Kutch, Gujarat, gdje svjetla lebde mijenjajući boje i izgledaju kao da se igraju skrivača s ljudima. Chir Batti, doslovno prevedeno, znači "svjetlo duhova".

 

Objašnjenje: 

Za ovaj čudni svjetlosni fenomen, također nazvan ignis fatuus (latinski: "luda vatra"), pretpostavlja se da je uzrokovan oksidacijom fosfina, difosfana i metana proizvedenog organskim raspadanjem u močvarama. Ovi spojevi mogu prouzročiti emisiju fotona, a kako se fosfin i difosfan spontano upale pri dodiru s kisikom u zraku, čak i male količine, u kombinaciji s metanom, mogu stvoriti te "požare" ili hladni plamen. Drugi razlog za ovu pojavu je prirodna kemiluminiscencija fosfina.

  isprintaj članak