Filmaktiv poziva riječke srednjoškolce i srednjoškolke na audiciju za dokumentarni film „Koga briga”
Polazišna točka filma su stvarni problemi, ljudi i događaji u svijetu generacije Z, ispričani iz perspektive mladih sudionika. ...
Uloga bakterija u održavanju zdravlja morskih sedimenta
Istraživanja mikrobnih zajednica mogu dati ključne informacije o stupnju zagađenja okoliša te ih je potrebno uključiti u praćenje stanja okoliša u budućnosti! ...
Najbolji poslodavci u Singapuru 2021. godine
Hotelska kuća Marriot je zauzela visoko 11. mjesto, a Accor Hotels su na 18 mjestu, Starbucks Coffe Singapore na 22. mjestu. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Koja količina kikirija postaje opasna
Objavljeno: 30.03.2021. 11:28  
Alergija na kikiriki
Alergija na kikiriki

Alergije na kikiriki prilično su raširene i oboljelima se općenito savjetuje da izbjegavaju proizvode koji ga sadžre. No, postoji li granica ispod koje se ne može očekivati ​​alergijska reakcija? I od koje količine postaje opasno za alergičare?

Istraživački tim pod vodstvom dr. Lynne Haber sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Cincinnati istražila je dozu u kojoj alergija na kikiriki može izazvati alergijsku reakciju kod oboljelih. Količina jednog zrna soli dovoljna je da izazove reakciju kod jednog posto ljudi s alergijom na kikiriki. Rezultati studije objavljeni su u specijalističkom časopisu "Prehrambena i kemijska toksikologija".

 

Kako se pokazuje alergija na kikiriki?

"Procjenjuje se da šest milijuna Amerikanaca pati od alergije na kikiriki, a male količine bjelančevina kikirikija mogu u roku od nekoliko minuta proizvesti svrbež, trnce u ustima, otežano disanje ili mučninu" - kažu istraživači. U najgorem slučaju postoji opasnot od po život opasnog anafilaktičkog šoka. Upozorenja poput "može sadržavati tragove kikirikija" na naljepnicama hrane od male je pomoći ljudima koji se bez alergijske reakcije mogu nositi s minimalnom količinom proteina kikirikija.

 

Određuje se pokretačka količina

Koristeći podatke istraživanja na 481 sudionika ispitivanja s alergijom na kikiriki, istraživački tim pokušao je procijeniti "pokretačku dozu" ili odrediti količinu bjelančevina kikirikija koja bi izazvala alergijsku reakciju u određenom postotku osjetljivih ljudi. U dvostruko slijepoj, placebom kontroliranom istraživanju, sudionici su bili izloženi sve većim količinama bjelančevina kikirikija sve dok se nije pojavila alergijska reakcija.

"Količina izračunata da uzrokuje alergijsku reakciju u jednog postotka ljudi s alergijom na kikiriki bila je 0,052 miligrama bjelančevina kikirikija, otprilike težina jednog zrna soli" - izvještava voditeljica studije. Proračunska količina za pet posto sudionika bila je 0,49 miligrama vjelančevina kikirikija. To pokazuje da i najmanje količine mogu biti opasne za alergičare. Međutim, 95 posto sudionika nosilo se s odgovarajućim iznosima bez ikakvih pritužbi.

 

Količina koja izaziva mogućnost pojave alergije

"Opasnost se temelji na kombinaciji inherentne opasnosti tvari i količine kojoj je netko izložen" - kaže dr. Lynne Haber. Na primjer, arsen je, naravno, otrovniji od natrijevog klorida (kuhinjske soli), ali ako niste izloženi arsenu, to ne predstavlja opasnost. "Količina izloženosti važna je za utvrđivanje opasnosti" - naglašava Haber. U skladu s tim, na naljepnicama na pakiranju treba navesti više od jednostavnog upozorenja na mogućnost tragova kikirikija.

 

Označavanje količinama

„Kreće se prema označavanju na temelju kombinacije svojstvene opasnosti tvari i količine tvari u proizvodu. To već čine u Australiji, na Novom Zelandu i nekim europskim državama. U Sjedinjenim Državama je sporije ” - kaže Ddr. Haber. "Utvrdili smo graničnu vrijednost izloženosti koja je relevantna za stanovništvo SAD-a, koristeći metodu i podatke koje drugi mogu koristiti za vlastitu analizu", nastavlja stručnjak. 

____________________

Važna napomena: 

Ovaj je članak samo općenit i nije namijenjen za samodijagnozu ili samoliječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak