Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Laktoza, gluten, fruktoza i histamin su najčešći uzročnici nepodnošenja namirnica.
Objavljeno: 31.07.2019. 09:28  
Alergije na namirnice
Alergije na namirnice

Namirnice mogu izazvati alergijske reakcije, baš kao životinjske dlake, kućna prašina ili pelud.

Odgovorni za stalno rastući broj oboljelih su s jedne strane namirnice koje moraju biti brzo spremne i polugotove namirnice, a s druge strane sve veći izbor različitih namirnica.

Kod alergija na namirnice se radi o pogrešnoj reakciji imunološkog sustava, pri čemu prirodni sastojci namirnica djeluju kao alergeni i izazivaju alergijske reakcije.

Najčešće simptomi alergija na namirnice počinju već nekoliko minuta nakon što pojedemo određene namirnice, kao na primjer suzne oči, šmrcavi nos ili kihanje.

Međutim, postoje i alergijske reakcije kod kojih su posljedice vidljive tek nakon nekoliko sati, kao što su na primjer problemi sa želucem i crijevima.

Te alergije na namirnice je teško otkriti, to može učiniti liječnik pomoću različitih testova.

Mnogo češće su poteškoće koje se mogu objasniti nepodnošenjem. Kod nepodnošenja namirnice radi se o alergijskim reakcijama na određenu namirnicu. Ovdje tijelo reagira na primjerice histamin (sadrže rajčice, sir, čokolada, šampanjac, itd.), ali i na konzervanse, okuse ili umjetne boje.

Laktoza, gluten, fruktoza i histamin su najčešći uzročnici nepodnošenja namirnica.

 

Laktoza (mliječni šećer)

Glavni simptom nepodnošenja mliječnog šećera su nadutost. Radi se o nedostatku laktaze, enzima koji je neophodan za probavu mliječnog šećera.

Znači, pažnja kod uživanja u mliječnim proizvodima, gotovoj hrani, brzoj hrani, slatkišima ili gotovima preljevima za salatu. Preporučljivi su proizvodi od kozjeg, ovčjeg ili sojinog mlijeka, voće, povrće, riža, tjestenina, dobro obrađena perad, riba, krumpir i žitarice.

 

Gluten

Najčešća dijagnoza glasi: celijakija. To je kronična bolest tankog crijeva koja je izazvana glutenom. Gluten se pojavljuje u pšenici, ječmu, zobi, raži i krupniku (dinkel ili pir). Gluten oštećuje kod oboljelih područje tankog crijeva koje više nije moglo proizvoditi probavne enzime. Posljedice su nadutost, proljev, mučnina i povraćanje. Krvnim testom je moguće dijagnosticirati bolest.

 

Fruktoza (voćni šećer)

Kod netolerancije fruktoze tijelo također ne može probaviti voćni šećer zbog nedostatka enzima.

Dolazi do nadutosti, velike gladi za slatkim i, ovisno o slučaju, depresivnim stanjima nakon jedenja namirnica koje sadrže voćni šećer.

Izbjegavajte limunade, marmelade, med, suho voće, a pažnja kod jabuka, krušaka, grožđa i trešanja. Preporučljivi su grejpfrut, limun, banane, jagode, zelena salata, krumpir, riža ili riba. Najbolje je zaslađivati s grožđanim šećerom. To poboljšava preuzimanje voćnog šećera u tankom crijevu. Sigurni dokaz se može dobiti kod liječnika testom disanja.

 

Histamin

Ovdje je za najveći broj poteškoća u tijelu odgovorna prekomjerna proizvodnja histamina.

Kod ljudi koji imaju premalo enzima koji razgrađuje histamin, može 30 do 60 minuta nakon obroka doći do vrtoglavice, osjećaja vrućine, slabosti, glavobolje, poteškoća u želucu i crijevima kao i do napadaja astme.

Oprez s hranom koja sadrži mnogo histamina kao što su: tvrdi sir, salama, kiselo zelje, tunjevina, ocat, šampanjac, crveno vino i čokolada. 

 

  isprintaj članak