Mobilna aplikacija Enjoy the best of Zagreb idealan je turistički vodič
S aplikacijom Enjoy the best of Zagreb se brzo može istražiti znamenitosti Zagreba te dobiti sve bitne informacije o gradu, javnom prijevozu, garažama, parkingu ...
Beč ima tisuću javnih česmi s pitkom vodom
Ozelenjivanje fasada, sadnja drveća i proširenje zelenih površina samo su neke od mjera protiv visokih temperatura. ...
Koliko dug bi trebao biti intimni čin po mišljenju žena
Istraživanja otkrivaju stvari koje se ne usudimo pitati u vezi trajanja spolnog odnosa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Nevidljiva opasnost
Objavljeno: 26.05.2014. 10:56  
Alergije od A do Ž
Alergije od A do Ž

Jastuk protresite prije spavanja

 

Alergeni?

Alergeni su bilo koja životinjska, biljna ili kemijska tvar, koja izaziva prekomjernu reakciju kod alergičnih osoba. To je stoga što imunološki sistem reagira abnormalno. Alergija se može opisati kao nezgoda u koju je upao imunološki sustav.


Alergijski rinitis:

Najčešće je alergijska bolest. Ovisno o tome čime je izazvana može biti periodična ili godišnja.


Anafilaktički šok:

Riječ je o trenutačno najtežoj alergijskoj reakciji. Uključuje cijeli organizam i ako se ne reagira trenutačno može izazvati i smrt.


Antihistamici:

Lijekovi koji ublažavaju rad histamina, molekula krivih za alergije.


Astma:

Astma je najteži oblik bolesti disajnih alergija: alergeni izazivaju stezanje glatkih mišića sa sužavanjem bronhija i otežanim prolazom zraka u pluća.


Domaće životinje: 

Alergeni kod životinja su u slini, znoju, perju i na dlaci.


Kontaktni dermatitis: 

Dodir s nekim stvarima, primjerice kozmetička sredstva, deterdženti i drugo može izazvati osip. Tu je najčešće riječ o običnom nadražaju, a ne o pravoj alergiji.


Limfociti: 

Limfociti su stanice iz limfatičkog tkiva. Oni nazvani Th (T helper) od velike su važnosti za imunološku obranu.


Lolium: 

Riječ je o običnoj zagađujućoj travi iz pordice žitarica koja je najčešće kriva za kihanje. Cvijet joj je prilično dugotrajan.


Nasljeđe i geni: 

Sigurno je da alergijske bolesti imaju nasljedni čimbenik. Dijete alergičnih roditelja ima 80 posto mogućnosti da i samo bude alergično. Astma također ima nasljedne korijene.


Neurodermitis: 

Koža je suha, uz stalno ljuštenje i gotovo nepodnošljiv svrbež. Bolest je često nasljedna, nerijetko u kombinaciji s bronhijalnom astmom.


Susam (sezam): 

Izaziva jednu od najtežih prehrambenih alergija. Sa sve većim brojem fast-food restauracija, povećana je i potrošnja te biljke koja se stavlja u hamburger. Ponekad samo dodir sjemenke izaziva opasnu reakciju.


Test: 

Da bi se potvrdila klinička dijagnoza, postavljena na osnovu simptoma, mogu se napraviti različiti testovi. Prist i Rast testovi potvrđuju visinu IgE antitijela u krvi. Kod Prick testa, na kožu se stavi alergen, ubode iglom i gleda reakcija (crvenkasto ispupčenje i svrbež). Patch test otkriva kontaktne alergije. Na kožu se stavlja alergen, prekriva flasterom i nakon 48 do 72 sata gleda reakcija.


Vitamin C: 

Prema nedavnom istraživanju kod astmatične djece koja više jedu voće koje sadrži vitamin C, mogućnost asmatičnog napada manja je za 30 posto.

 

Grinje - malene, ružne i zle

Grinja iz kućne prašine, malo čudovište, otporno gotovo na sve, izgleda kao prapovijesnii pauk s oklopom i nogama sisaljkama. Nalazi se u tepisima, madracima, jastucima, hrani se komadićima ljudske kože i kose. Razmnožava se velikom brzinom i odolijeva usisavaču za prašinu. Može izazvati alergije i pet godina nakon što ugine. Jedan od načina zaštite je otvoren prozor, sunce, često mijenjanje posteljine i izbjegavanje vlage.


Kuća bez daška vjetra

I kuća može biti puna alergijskih tvari. Dugo vremena neprovjetrena i zatvorena, idealna je okolina za grinje, vlagu, životinjsku dlaku. Evo nekoliko savjeta:

Životinje: ne bi smjele spavati u spavaćoj sobi 

Vlaga: vlažnost u prostorijama trebala bi biti ispod 40 do 50 posto, a temperatura nikada ne smije prelaziti 21 stupanj.

Biljke: često provjetravajte prostoriju jer neke biljke proizvode pelud.

Prašina: jastuke i madrace staviti u plastične vrećice protiv grinja, prašinu brisati vlažnom krpom, plahte perite u vrućoj vodi.


  isprintaj članak