Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Originalna grafika na pokllon za prvoh 113 posjetitelja
Objavljeno: 16.09.2020. 07:56  
ALU perspektiva 2020 – završna godišnja izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu od 18. do 22. rujna u Zagrebu
ALU perspektiva 2020 – završna godišnja izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu od 18. do 22. rujna u Zagrebu

ALU perspektiva 2020 - „Završna godišnja izložba studenata"  Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj predstavljaju najbolje studentske radove nastali tijekom godine kao rezultat nastave bit će otvorena od 18. do 22. rujna.

Završna izložba odvija se u Akademiji likovnih umjetnosti u Ilici 85 (glavna zgrada) i Jabukovcu 10, a moći će se vidjeti najbolje radove studenata svih odsjeka akademije: slikarskog, grafičkog, kiparskog, nastavničkog, animiranog filma i novih medija, konzerviranje i restauriranje umjetnina. Ulaz je besplatan.

Ove su godine s Akademije likovnih umjetnosti odlučili nagraditi originalnom studentskom grafikom prvih 113 posjetitelja izložbe.

Pretvaranjem tradicionalne završne godišnje izložbe studenata u multimedijalni projekt ALU perspektiva, Akademija nastavlja bogatu tradiciju razvoja nove umjetničke prakse i povezivanja između različitih umjetničkih oblika otvarajući se prema građanstvu i dodatno prema stručnoj javnosti.

Prilikom pokretanja projekta ALU perspektiva dekan prof.art. Tomislav Buntak izjavio je: „Vjerujemo da je to dobar način da pokažemo kako sna Akademiji likovnih umjetnosti odgajajmo naraštaje novih umjetnika koji će biti sposobni ostaviti svoj pečat u životu Zagreba i Hrvatske."

 

Dobro je znati

Akademija likovnih umjetnosti ove godine obilježava 113. godišnjicu i jedna je umjetničkih akademija 350 godina starog zagrebačkog sveučilišta. Osnovana je kao Viša škola za umjetnost i umjetni obrt na prostoru nekadašnjeg Kraljevskog zemaljskog rodilišta. Početak Akademije bio je organiziran oko rada šest atelijera tada najpoznatijih likovnih umjetnika (R. Frangeša Mihanovića, R. Valdeca, R. Auera, O. Ivekovića, B. Csikosa Sesije, M. Clementa Crnčića). Nacrte za njih napravio je Herman Bollé, koji je radom na katedrali te izgradnjom Mirogoja, Obrtne škole i Muzeja za umjetnost i obrt odredio neke temeljne točke zagrebačkog urbaniteta.

Akademija je od svojih početka snažno djelovala na čitav kulturni život Zagreba, a njezini nastavnici i studenti su tijekom godina nastavili oblikovati zagrebački vizualni identitet. Razdoblje od  1920-tih do 1940-tih godina na ALU je obilježeno snažnom osobnošću i radom Ivana Meštrovića, koji je u Akademijinoj ljevaonici odlio i svoje Indijance za Chicago te Grgura Ninskoga za Split. 

Jedno vrijeme na ustanovi je djelovala i arhitektonska škola Drage Iblera, autora poznatog Drvenog nebodera. Nastavnici ALU autori su i nekih od neprepoznatljivijih zagrebačkih spomenika: Kralja Tomislava, Zlatareva zlata, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Kumice i drugih, ali i spomenika u drugim gradovima (Ranjena golubica u Vukovaru). Neki od njih predstavljali su Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu i drugim poznatim međunarodnim izložbama i smotrama.

Akademija se tijekom svoje duge povijesti mijenjala te otvarala nove odjele i usmjerenja, uvodeći u program nove umjetničke prakse, ali istodobno čuvajući svoje tradicije, primjerice u kvalitetnoj nastavi crtanja. 

  isprintaj članak