Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Flma Big Blue i plaža Agia Anna na kojem je snimljen ostavljaju bez daha
Objavljeno: 28.05.2019. 11:48  
Amorgos – otok dubokog plavetnila
Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila
  • Amorgos – otok dubokog plavetnila

Na slikama: jedna od crkvica na otoku, kapelica na plaži gdje je sniman Big Blue, mjesto snimanja filma Big Blue, manastir, manastir, s lijeva na desno: Alexander Kammel, CIFFTe, Babis Karimalis, predsjednik TZ Grčke, Spomenka Saraga, producentica, Konstantinos Tsegas, generalni tajnik TZ Grčke, Andonis Kioukas, redatelj, specijaliteti dolmathakia, Spomenka Saraga, ulice u glavnom gradu otoka Amorgos - Hora (Chora)

 

Gledajući davnih godina, sada već kultni film Veliko plavetnilo, nisam mogla niti zamisliti da ću se jednog dana, spletom okolnosti naći na jednom od najudaljenijih grčkih otoka, Amorgosu gdje je Luc Besson pronašao mjesto za snimanje svog filma. 

 

Napisala i snimila: Spomenka Saraga

 

Poziv Andonisa Theocharisa Kioukasa, grčkog redatelja i Irene Giannakopoulos, organizatorice konvencije da održim predavanje o produkciji filmova i „filmskom turizmu" na Amorgos Yperia konvenciji, te da budem jedan od članova žirija na festivalu, prihvatila sam s posebnim zadovoljstvom. (Namjerno sam napisla puna imena koja pokušajte izgovoriti na glas.)

Zadovoljstvo je bilo biti u društvu gospodina Nikosa Giannopoulosa, jednog od producenta Bessonovog filma, ali i ostalih kolega iz Film Commissiona, BBC-a, te novinara i autora iz svijeta. Uz one službene dijelove, domaćini su nam pokazali sve ljepote njihovog otoka, kako one turističke, tako i gastronomske. Naravno da smo se dotakli i Mamma Mia 2, čiji je prvi dio snimn u Grčkoj, a drugi na našu sreću u Hrvatskoj, a što se Grcima nikako nije svidjelo i jako su ljuti na svoje producente i vladu koja nije dala dobre uvjete snimanja, pa je tako hrvatski otok glumio grčki otok.

 

Amorgos je otok koji je udaljen od Atene više od osam sati vožnje trajektom, no to sam zapravo saznala tek kada sam se ukrcala na trajekt. Moja je prva misao tada bila „…a ja mislila da su Vis i Lastovo daleko". Na žalost na Amorgosu nemaju zračnu luku kao Mykonos, tako da je do otoka moguće doći samo trajektom koji plovi iz Pireja - luke u blizini Atene jednom dnevno u poslijepodnevnim satima i cijena povratne karte je 68 eura.  Doduše imaju na otoku mjesto za slijetanje helikoptera, ali njega uglavnom koriste za hitne intervencije ili slijeću oni s dubljim džepom. Kako iz Zagreba još uvijek nemamo izravnih avionskih linija prema Ateni, niti letove po povoljnim cijenama, putevi do Atene vode nas preko Dubrovnika, Amsterdama, Beograda, Frankfurta tako da usput možete proputovati i pola Europe. No, vratimo se na naš otok. Dakle ovih osam sati putovanja trajektom nećete požaliti. Vjerujte, vrijedi. 

 

Što se smještaja na otoku tiče imate na biranje: od Aegialis hotela&spa s 5 zvjezdica, gdje smo mi bili smješteni, do bungalova, apartmana, soba u privatnom smještaju – svakom prema mogućnostima.

 

Amorgos je otok s otprilike 2.000 stanovnika, ali zato ima preko 25.000 koza ponuđenih i na jelovniku i za ručak i za večeru. Naravno da je u ponudi i riba, a poseban specijalitet im je hobotnica koje u moru oko otoka možete i sami uloviti, ukoliko uronite u plavetnilo. Inače cijene po restoranima jednog obroka (kraka) hobotnice s prilogom kreću se otprilike 8-10 eura. Ponuđena hrana je uglavnom proizvedena na otoku: od maslinovog ulja, povrća, voća, začina do vina i likera.

 

Otok ima, kažu nam stanovnici, 365 crkava i crkvica. Nisam ih uspjela sve vidjeti, ali vidjeh otprilike pedesetak. No ono što će vas zasigurno najviše oduševiti je manastir Hozoviotissa sagrađen u stijenama, u slavu i čast Djevice Marije crnih očiju. Legenda kaže da je ikonu s likom Djevice Marije more naplavilo iz Jeruzalema i na mjestu gdje su je pronašli sagrađena je crkva. Do manastira vodi 300 stepenica, ali pogled koji se pruža s prozora i terase je vrijedan uspinjanja. U manastiru danas žive samo tri monarha, koji su ovu predivnu građevinu otvorili turistima kako bi je mogli održavati. Dočekat će vas s veseljem i likerom „psimeni raki" koji sami proizvode. Uz to možete u njihovoj maloj suvenirnici kupiti miris/parfem koji rade od ulja i trava s otoka i druge sitnice. Uglavnom turisti ne pitaju za cijenu već kupe štošta ne bi li na taj način pomogli u održavanju ovog doista divnog mjesta. 

 

Nakon posjeta ovom manastiru nikako nemojte propustiti jedno od mjesta na kojima je Luc Besson snimio predivne kadrove svog filma Big Blue, nakon kojeg ovaj otok više nije bio isti. Ovaj je film potakao turizam na otoku i to traje već punih 30 godina. Plaža Agia Anna je mala kamena plaža s predivnom fotogeničnom crkvicom na hridi, gdje vas pogled u plavetnilo ostavlja bez daha. Zamislite se na svom ručniku na toj plaži!

 

U neposrednoj blizini je i glavni grad otoka - Hora, mali gradić s tek 400-tinjak stanovnika gdje stoluje i uprava otoka. Ne propustite u pekarnici kušati najbolje baklave na otoku. Uličice i kuće obojane u bijelo, plavi prozori i prekrasni grmovi bugenvilija uglavnom se mogu vidjeti na cijelom otoku, no ovdje je arhitektura malo drugačija od drugih dijelova otoka. Gdje god se okrenete, možete snimiti dobru fotografiju. Nepunih pet kilometara od Hore nalazi se luka Katapola koji je sastavni dio Hore, uz luku Aigiali, i jedina je luka za odlazak i dolazak putnika.

 

Zapitat ćete se zašto su ulice, kuće i zidovi obojani u bijelo i plavo. Dobila sam nekoliko pojašnjenja, no sva su vjerojatno istinita. U prošlosti su kuće u kojima je prethodno bila kuga bojali u bijelo, da se obilježi da je kuća čista i da više nema bolesti, a zatim su shvatili da su bijele kuće hladnije ljeti jer se od bijele boje odbija sunce. Kako bi razbili tu bjelinu, jer ih je od gledanja u bijelo boljela glava, počeli su bojati vrata i prozore te druge dijelove kuća u plavo. Neki kažu da boje u plavo i bijelo jer su to boje grčke zastave, što je vjerojatno isto točno. Danas kuće i dalje dva do tri puta godišnje boje u bijelo, vapnom i to naročito prije Uskrsa, kako bi sve blistalo za najveći blagdan u godini. Grci su vrlo ponosni na svoju Grčku pravoslavnu crkvu, kojoj su zahvalni za očuvanje vjere i povijesnog nasljeđa kroz stoljeća, što se uostalom vidi iz velikog broja crkava i kapelica na otoku. Neke su doslovno sagrađene u dvorištu stanovnika.

 

Naizgled, ovaj brdovit otok izgleda nepristupačan za pješačenje i uživanje, no, vjerujte mi, ja koja nisam od onih koja satima šeće uokolo, uživala sam u svakoj sekundi višesatnih hodanja kamenim stazama ovog otoka. Udobna i prilagođena obuća omogućit će vam šetnju od jednog do drugog mjesta na otoku, udišete čist i miomirisni zrak pomiješan s mirisima trava i mora, a usput ćete nailaziti na arheološke ostatke slavne grčke povijesti. Ono što će vas iznenaditi hodajući uokolo, pozdravljajući domaćine, naići ćete na velik broj stranaca na tom otoku. Uglavnom Englezi i Francuzi, a više-manje svi su umjetnici. Dosadili su im njihovi životi u velikim gradovima, u buci i svakodnevnoj gužvi, te su nakon turističkih posjeta otoku odlučili svoje životne navike promijeniti i doseliti se u mir ovog otoka i nastaviti život drugačijim tempom.

 

Nakon šetnji i planinarenja sjednite u bilo koju gostionicu i uživajte u tradicionalnoj grčkoj kuhinji. Restorani su uglavnom obiteljski i u njima rade bake, djedovi, djeca i unuci, a hrana je onakva kakvu spremaju i u svojim kućama. Neki od najpoznatijih grčkih jela su svakako souvlaki – na štapić nabodeno meso ili ražnjići, keftethes – mesne okruglice koje podsjećaju na ćevapčiće, samo su okrugle, musaka s patlidžanima, tiropitakia – trokuti punjeni feta sirom, tzatziki – grčki jogurt sa svježim krastavcima, galaktoboureko – pita od sira, spanakopita - pita sa špinatom, dolmathakia- sarmice u vinovoj lozi, dolmates yemistes – punjene rajčice i, naravno, nezaobilazne grčke baklave koje osim oraha imaju i dosta cimeta. Zaboravite dijetu u Grčkoj. Ručkovi ili večere nerijetko završavaju glazbom i tradicionalnim plesom, jer, kažu nam domaćini: „… a kako drugačije: nakon dobrog obroka? Treba se veseliti i uživati u životu. Teško radimo, ali da bismo mogli raditi trebamo i razonodu, a to su nam ples i pjesma."

 

Zato dođite na ovaj otok ako želite istinski odmor, ako želite uživati u šetnjama, predivnim pogledima, jednostavnim i vrlo gostoljubivim domaćinima, dobroj hrani... I da, svakako pri polasku ili povratku s otoka Amorgos, ostanite koji dan u glavnome gradu Ateni i uživajte još malo u grčkim ljepotama prije konačnog povratka kući, kako biste razbili osjećaj da se do otoka malo duže putuje.

 


  isprintaj članak