Hotel Russo-Balt u Moskvi - nevjerojatan hotel za ljubitelje secesije
Ako se želite osjećati pravim aristokratom, izaberite najbolji luksuzni butik hotel u Moskvi - hotel Russo Balt Moskva. ...
Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Grad bicikla, grad kanala i grad poroka ili užitaka
Objavljeno: 26.04.2021. 20:25  
Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske
  • Amsterdam nije glavni grad Nizozemske

Slike: Marijana Perinić

Amsterdam je najveći grad Nizozemske i jedna od najvećih turističkih odredišta svijeta, posebno mladima željnih pustolovine i zabranjenih užitaka u njihovim državama. Grad je izgrađen u 13. stoljeću na močvarnom zemljištu i prostoru otetom od mora kao i većina Nizozemske. Samo ime kaže da je tu prvo nastala brana (dam) na rijeci Amstel. Procvat doživljava u 17. stoljeću gradnjom tri velika kanala za brodove i proizvode koji su stizali iz kolonija. Danas je na stotine kanala i mostova, pa ga zovu i nizozemska Venecija.

 

Napisali: Verica i Boris Pletikosa 

www.pletikosa.com

To je grad naprednih ideja i zakona, na koje mnoge u drugim državama ne gledaju blagonaklono.  Grb i zastava grada sadrže tri slova X. Nekada su predstavljali tri neprijatelja grada: vodu, vatru i kugu. Danas to znači grad bicikla, grad kanala i grad poroka ili užitaka. Bicikli su posvuda, a biciklisti provode svojevrstan teror na biciklističkim stazama, ali i po pješačkim zonama ne vodeći računa o pješacima. Spremni su i potući se s pješakom na biciklističkoj stazi, pogotovo turistima koji ih nemaju u svojim zemljama. Bicikli su parkirani posvuda. Kažu da ih ima i u kanalima preko stotinu tisuća. Iako su stari, hrđavi, vezani debelim lancima i lokotima često ih se krade. Ostaje nepoznanica kako vlasnik uspije pronaći svoj bicikl na velikim parkiralištima gdje stoje u dugim redovima na kat bez nekih vidljivih oznaka.

 

Početna točka

U grad smo stigli predvečer. Pored tradicionalne arhitekture, to je i grad suvremenih zgrada pored kojih prolazimo vozeći se prema centru uz ogromni kanal, kojim putnike i njihove bicikle besplatno danononoćno prevoze deseci brodića. Pomorski terminal s riječnim brodovima za krstarenja dugim stotinjak metara, koncertna dvorana Bimhuis... Na suprotnoj obali čudna zgrada Muzeja filma i dva nebodera. Na jednom, pored prekrasnog pogleda na Amsterdam, možete se ljuljati na ljuljački iznad ponora od 100 metara. Ako vam je poslije do jela možete nešto i pojesti u restoranu na vrhu. 

Obilazak grada počinje ispred velike željezničke stanice izgrađene 1889. godine, kada u gradu počinju graditi druge veličanstvene palače. Ispod nje su i autobusni kolodvor i stanica podzemne željeznice. Velika kupola visoka 58 metara i dva zvonika pripadaju obližnjoj najvećoj katoličkoj crkvi Svetog Nikole izgrađenoj dvije godine ranije.

 

Burza

Šetamo do glavnog trga ulicom Damrak. Prolazimo pored trga Beursplein. Ime trga kaže da je velika zgrada pripada burzi. Zgrada od cigle s tornjem Beurs van Berlage je nekada služila za trgovinu kukuruzom, brodskom opremom i robnu razmjenu. Danas je pod zaštitom UNESCO-a, a služi kao koncertna dvorana, za razne bankete, proslave i sajmove. Do nje je najveća kultna robna kuća De Bijenkorf. s brojnim restoranima.

 

Glavni trg 

Nekoliko metara dalje je glavni trg Dam, najstariji dio grada gdje je 1270.godine podignuta prva brana i stvorena luka. Bilo je mjesto trgovanja. Na njoj je sada najznačajnija kraljevska palača, podignuta 1655.godine kao gradska uprava. Tu ulogu je imala do 1806.godine, kada Napoleon proglašava svoga brata za kralja Holandije i seli dvor baš tu. Ta lakrdija je trajala četiri godine, nalpn kojih oba odlaze s političke scene. Unutrašnjost je dojmljiva i može je se razgledati unatoč tome što i dalje služi u svečane svrhe kralju Willem-Alexanderu. Do palače je crkva Nieuwe Kerk iz 1400. godine koja je često stradavala u požarima, ali je uvijek obnovljana u renesansom stilu. Od doba Napoleona tu se kruni kraljeve. S druge strane palače je Muzej voštanih figura Madame Tussauds. Pokraj robne kuće De Bijenkorf, nalazi se jedan od najskupljih hotela i zgrada u kojoj je Ripleyev muzej Vjerovali ili ne. Središnji dio trga krasi veliki obelisk sjećanja na žrtve II. Svjetskog rata, podignut 1956.godine, okružen s dva lava. Trg je mjesto proslava i prosvjeda koji često prerastu u nasilje. Posebno je lijep za Božić kada ga pretvore u veliko zabavište.

 

Coffe shopovi

Nekoliko koraka od trga uvjerili smo se da je Amsterdam grad kanabisa. Sve je u znaku njegovih listova. Trgovine su na sve strane s raznim proizvodima za pušenje ili jedenje poput kolača, keksa, žvakaćih... Razna pakiranja, bezbroj inačicai za poklone. Dobro je znati da su mnogi proizvodi s aktivnim THC-om ilegalni u drugim zemljama. Smije se, stoga, u domovinu nositi samo proizvode u kojima nije aktivan THC. U protivnom postajete švercer droge. Mnoge trgovine koja ga prodaju nose nazive Muzej kanabisa. Veliki broj kafića ili bolje reći svi u pojedinim četvrtima su pretvoreni u coffe shopove, u kojima se najmanje pije kava i gdje se legalno može pušiti marihuana. Prepoznati ćete ih po plavoj reklami s likom psa buldoga. Posebno je tu živo noću.

 

Četvrt crvenih fenjera

Dovoljno je prijeći samo most i eto nas u četvrti crvenih fenjera sa staklenim izlozima u kome djevojke noći pokazuju ono što imaju. Zaista sve je u crvenkastim tonovima. Fenjera više nema, ali neonske i led reklame zovu da se uđe u sexy shop, striptiz bar, sexy bar, na peep shop... Postoji čak i muzej Red Light Secrets o tajnama obrta. Još je rano pa izlozi nisu baš puni ili se radi punom parom u sobici iza. Sve su obrtnice koje imaju sindikat, zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Cijena usluge je 50 do 70eura za 20 minuta u tri poze po želji. Ne vole da ih se slika. Sve je pod video nadzorom. Navodno ne bi trebale imati makroe, ali kada se uđe u takav lokal svašta se može očekivati pa i prazan novčanik i batine ako se buniš. Tako kažu zlobnici. 

Za muške gay osobe postoji dio s plavim „fenjerima". 

Dame noći i kanabis su svuda oko najstarije gotičke crkve grada Oude Kerk (Stara crkva) s kraja 13. stoljeća. Prvenstvo je izgubila izgradnjom nove. Ima izuzetno bogatu unutrašnjost iako je doživjela uništavanje pri prelasku naroda na protestantizam. Cijeli taj dio grada s uskim uličicama između kanala, nekada je bio sirotinjska lučka četvrt. Danas je prepun restorančića i fast fooda s ponudom jela iz cijeloga svijeta. Jedan dio zovu kineska četvrt radi budističkog hrama u njoj. Izabrali smo argentinski restoran i mesnu platu za turiste. Požurili su da nas poslužiti kada su čuli da imamo samo 30 minuta vremena za jedenje ili ode autobus bez nas. Nije bilo nimalo čudno za Amsterdam što su vlasnik i osoblje pričali na arapskom jeziku. 

 

Ana Frank 

Drugi dan prvo odlazimo do Muzeja Ane Frank. Šetajući duž kanala primjećujemo kako su sve kuće veoma uske i visoke tri do pet katova zbog oduvijek visoke cijene zemljišta. Najuža u gradu je široka samo metar. Na vrhu svake je trokutasti ili polukružni zabat i kuka s koloturom za podizanje robe u skladišta na gornjim katovima. Danas je to jednini način da se unese namještaj u stanove. Stoga su kuće sve nagnute naprijed da teret ne bi udarao u zidove. Neke su nagnute i na stranu jer tonu u močvarno tlo. Mnogi koji su koristili marihuanu često pomisle da je sve nagnuto jer su pretjerali. 

Na trgu Westermarkt (Zapadni trg) je velika renesansna crkva Westerkirk s visokim prekrasnim zvonikom koji ima karilionska zvona, koja izvode pojedine melodije. Završena je 1631. godine kao najveća protestantska crkva grada. Ispred nje je od 1987. godine Homomonument, veliki trokutasti granitni blok sastavljen od tri manja trokuta kamena raznih boja koji simboliziraju borbu gay stanovnika kroz prošlost, sadašnjost i budućnost. Na kanalu je i posveta ubijenim pripadnicima u ratu. Na trgu je mali kip Ane Frank a s druge strane crkve i njena kuća koju treba posjetiti.

 

Tragom Rembrandta

Prolazimo pored prekrasne neogotičko-romaničke palače s nekoliko tornjeva nekadašnje pošte. U njoj je robna kuća Magna plaza za one s dubljim džepom. Nalazi se iza kraljevske palače, pa još jednom prolazimo trgom Dam, četvrti crvenih fenjera, ali ovaj puta po danu. Na trgu Nieuwmarkt s kojeg na sve strane polaze ulice s trgovinama, restoranima, coffe shopovima je najveća zelena tržnica po danu. Čudna građevina poput srednjovjekovne tvrđave - De Waag su ostaci glavnog ulaza u utvrđeni srednjovjekovni grad. Prenamijenjena je rušenjem zidina u gradsku vagu i cehovsku udrugu, a danas su tu luksuzni restoran i muzej. To je mjesto na kojem je Rembrandt naslikao Lekciju anatomije dr. Nicolaes Tulp, koju se čuva u Mauritshuisu u Haagu. 

Stižemo do Rembrandtove kuće, malog muzeja o izuzetnom umjetniku i poslovnom čovjeku koji je slikao portrete i autoportrete, ali i slike iz života. Nastavljamo preko kanala kroz "buvljak” do trga gdje su Muzej moderne umjetnosti i muzej posvećenom stradanjima Židova. Pored njegovog kipa trg krase i likovi njegove najpoznatije slike Noćna straža. Ne samo da je uzeo novac od grada za tu sliku, već je uzeo i novce od svakog člana straže grada. Tko je platio više bio je u prvom planu. Oni s skromnom novčanim prilogom bili su sitni gotovo nezamjetljivi likovi. Poslije je izbio skandal, ali novce je Rembrandt brzo bio potrošio, pa ga nije mogao vratiti i da je htio.

 

Plutajuća tržnica

Odlazimo na obližnji trg Mundtplein na kome se nalazi Munttoren, visoki toranj koji je bio dio obrambenih zidina iz 1487. godine. Dio je izgorio 1618. godine ali je obnovljen odmah u renesansnom stilu. Svakih 15 minuta svira melodije pomoću 38 zvona. Ime nosi po tome što je tu bila kovnica novca. 

Amsterdam je jedini europski grad koji ima plutajuću tržnicu. I to cvijećem. Ako vam netko ne pokaže odozada usidrene plutajuće kućice gusto nabijene jedna do druge, nikada ne biste pogodili da je i to način kako Nizozemci otimaju od vode svoj životni prostor. Ako što planirate kupiti uradite to ovdje. Sve je dosta jeftinije nego po suvenirnicama po gradu. Hit su svakako pakirane lukovice tulipana koje možete ponijeti kao poklon nekome.  

Šetamo Leidsestraatom, jednom od najprometnijih ulica prepunihj trgovina, kraj tri koncentrična kanala, do trga Leidseplein. Taj dio je poznat po brojnim restoranima i mjestima za opuštanje. Na samom trgu je prekrasna zgrada još jednog kazališta i najveći Buldog coffeshop u gradu. Ništa čudno ne bi bilo da nije u zgradi bivše policijske stanice u kojoj je bio uhapšen osnivač i začetnik svega toga s kanabisom. Kažu da ju je kupio iz osvete.

 

Rijksmuseum

Konačno stižemo do velikog trga Museumplein s nekoliko muzeja. Najveći je Nacionalni Rijksmuseum, gdje su izložene slike najpoznatijih nizozemskih umjetnika. Tu upravo obnavljaju Rembrandtovu Noćnu straža pred očima posjetitelja. Umjetnik ju je naslikao sam, a obnavlje je osam restauratora. 

Obavezno posjetite i galeriju slavnih, izložbu porculana Delft Blu, srebrnog nakita, glazbala, maketa brodova... 

U kući lutaka se može vidjeti život u 17. stoljeću, a nezaobilazna je Cuypers knjižnica s povijesnim knjigama. U susjednom Muzeju dijamanata možete naučiti sve od iskopavanja u rudniku do obrade i stvaranje vrhunskog nakita, kojeg se može i pogledati. Moco muzej je privatna kolekcija suvremene umjetnosti s postavama koje stalno mijenjaju. Van Gogh muzej čuva najveću kolekciju slika, pisama i crteža ovoga umjetnika. U gradskom muzeju Stedelijk mogu se pronaći postave s djelima umjetnika od 1880. godine do danas. Trg zatvara velika koncertna dvorana. 

 

Kanalima brodom

Nedaleko od Rijksmuseuma u staroj tvornici piva se nalazi Heineken Experience s prikazom stainskog načina proizvodnje piva i kako to rade danas, te kušati ih. Nismo imali vremena ući, jer na kanalu ispred zgrade nas je čekalo krstarenje turističkim brodom, ali smo uspjeli kušati vafle u palačinkarnici u obliku karusela. Plovili smovelikim i malim kanalima, lukom za kanalske i riječne kruzere, prolazili ispod čudni mostova i kroz ustave, vidjeli prirodoslovni muzej Nemo u obliku velikog broda, pomorski muzej i repliku jedrenjaka VOC potonulog pri prvom isplovljavanju 1749. godine, kanale s kućama na vodi u kojima ljudi žive...

  isprintaj članak