Mobilna aplikacija Enjoy the best of Zagreb idealan je turistički vodič
S aplikacijom Enjoy the best of Zagreb se brzo može istražiti znamenitosti Zagreba te dobiti sve bitne informacije o gradu, javnom prijevozu, garažama, parkingu ...
Beč ima tisuću javnih česmi s pitkom vodom
Ozelenjivanje fasada, sadnja drveća i proširenje zelenih površina samo su neke od mjera protiv visokih temperatura. ...
Koliko dug bi trebao biti intimni čin po mišljenju žena
Istraživanja otkrivaju stvari koje se ne usudimo pitati u vezi trajanja spolnog odnosa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Zašto žene imaju celulit?
Objavljeno: 01.06.2014. 19:50  
Androgeni - recept za ljepši celulit
Androgeni - recept za ljepši celulit

Zašto žene imaju celulit? Postoji više čimbenika koji su u međusobnoj sprezi. Nedovoljno kretanje, usporena cirkulacija u kombinaciji s gomilanjem toksina opterećuju cijelo tijelo, zato se, uz djelovanje estrogena višak otpadnih tvari i masnoća šalje na periferiju gdje se “zapakira” kao celulit.

 

Napisala: Nataša Kristina Skokandić

 

U posljednje vrijeme se često govori o estetskoj ginekološkoj endokrinologiji (EGE) - relativno novoj grani ginekologije koja se bavi liječenjem estetskih nedostataka nastalih zbog hormonskih promjena. Zbog problematike kojom se bavi, EGE ženama postaje sve privlačnija, tim više što nudi svoj odgovor na celulit i gojaznost koji uistinu zaslužuju posebnu pažnju. Po mišljenju ginekologa estrogen (ženski spolni hormon) je dežurni krivac za nastanak celulita, jer se pod njegovim utjecajem masno tkivo kod žena odlaže na područje bedara i stražnjice, a potkožno vezivo postaje rahlo i nježno što uzrokuje izgled narančine kore. Njihove preporuke za liječenje celulita se stoga svode na redukcijsku dijetu i tjelovježbu (koje će smanjiti tjelesnu težinu), i terapije s kremama i gelovima na bazi androgena (muških spolnih hormona) koji će učvrstiti potkožno vezivo i otopiti nagomilane masnoće. Zanimljivo. Znači li zanimanje ginekologa-endokrinologa za celulit da 80 posto žena koje ga imaju ujedno pate i od endokrinološkog poremećaja?


Zašto žene imaju celulit? 

Postoji više čimbenika koji su u međusobnoj sprezi. Nedovoljno kretanje, usporena cirkulacija u kombinaciji s gomilanjem toksina opterećuju cijelo tijelo, zato se, uz djelovanje estrogena višak otpadnih tvari i masnoća šalje na periferiju gdje se “zapakira” kao celulit. U cijeloj ovoj priči se, nažalost, rijetko prepoznaje zaštitna uloga estrogena koji na taj način rasterećuje vitalne organe, i štiti zdravlje žene u njenoj reproduktivnoj ulozi. 

Muškarci su izloženi istoj količini toksina i nemaju bitno učinkovitije organe za eliminaciju (jetra, bubrezi, crijevo, pluća, koža). Celulit je kod njih rjeđi, ali to zapravo znači da se sve štetne i otpadne tvari talože izravno u arterije i unutarnje organe gdje imaju nemali doprinos u razvoju kroničnih bolesti.

Iako teži slučajevi celulita često djeluju kao veliki problem sam za sebe, on je samo simptom nečeg ozbiljnijeg - intoksikacije organizma i nemogućnosti jetre i bubrega da i uz pojačani rad odstrane toksine koji se svakodnevno unosi u obliku pušenja cigareta, pijenja kave i alkohola, unosa u tijelo aditiva i konzervansa, rafiniranih medicinskih pripravaka, jer ono što je dobro za doktore i farmaceutsku industriju nije uvijek najbolje i za nas.


  isprintaj članak