Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U
Vole ga i ribolovci i gurmani
Objavljeno: 24.03.2017. 15:31  
Arbun
Arbun

Iako je zabrana ribolova u lukama, marinama, na plažama i kupalištima rekreativce to ne bi trebalo zabrinjavati, jer je na jadranskoj obali, a pogotovo iz čamca „široko more“ i puno mjesta gdje je ribolov dozvoljen.

 

Napisao: Siniša Slavinić

 

Jutro, večer i noć, najbolji su dijelovi dana za ribolov. Riba, koje su prišle obali, za ribolov je napretek. Možda vam se posreći pa na udicu dobijete i kojeg arbuna. Po mnogima to je „jadranski maneken“. Leđa su mu tamnožuta, trbuh mu je svijetlorumen, a iznad škrga, s obje strane, ima crnu mrlju. Prepoznatljiv je i po velikoj glavi s krupnim očima, te visoko postavljenoj bočnoj liniji. To je arbun. Iako literatura navodi da može narasti ohoho kilograma, prosječni lovni primjerci su do 300 grama. Na obali ga poznaju i pod drugim imenima (fag, rombun, višnjica...).

 

Vole ga i ribolovci i gurmani

Najčešće ćete ga pronaći na šljunkovitom, pjeskovitom i muljevitom dnu, na srednjim dubinama. No, ima ga i na dubinama do 200 metara. Zato ga je bolje loviti iz čamca. Preporučamo kraće štapove s rolom, pogotovo za ribolov iz čamca, s klasičnom kančanicom od najlona promjera 0,25 - 0,30 mm, s nešto tanjim predevezima na kojima su udice br. 14 do 12. Za ribolov arbuna koriste se razni mamci. Prednost treba, ipak, dati mesu svježe školjke (dagnja), komadićima sipe i lignje, te crva čekinjaša.

Nakon pronađenog mjesta za ribolov (najbolje po preporuci domaćih, iskusnih, ribolovaca), po načelu: „kartu čitaj - seljaka pitaj“, usitnjenim dagnjama i mesom srdele „nabrumajte“ – nahranite lovnu poziciju i - lovite. Izgleda jednostavno. No, za ozbiljan ribolov i ulov potreban je i ozbiljan pristup. To podrazumijeva odlazak na vodu s iskusnim ribolovcem. Ukoliko će potraga za arbunima imati više rekreativni predznak onda rezultat u konačnici i nije toliko važan. Nekoliko sati ribolova na moru imat će svoj (blagotvoran) učinak bez obzira na sve ostalo. 

  isprintaj članak