Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Cvjetni balkoni su raskoš za oči
Nema svaki ljubitelj cvijeća vlastiti vrt. Ali već i cvjetna raskoš u prozorskoj kutiji za cvijeće razveseljava srce i oko! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Putovanje u inozemstvo, osim na Novi Zeland, možda neće biti ostvarivo u pravom smislu riječi do 2021. godine
Objavljeno: 28.04.2020. 08:07  
Australci vjerojatno neće putovati u inozemstvo
Australci vjerojatno neće putovati u inozemstvo

The Sunshine Coast (Australija)

 

Australci vjerojatno neće moći posjetiti popularna odredišta poput SAD-a i Velike Britanije do sljedeće godine, prema mišljenju njihovih stručnjaka, budući da se Savezna vlada suočava s izazovima oko ponovnog otvaranja granica.

Novi Zeland, koji je postigao sličan uspjeh u u suzbijanju širenja Covida-19, predsjednik australske vlade Scott Scott Morrison ovaj je tjedan imenovao kao vjerojatnu prvu prekomorsku granicu koja će se ponovno otvoriti australskim turistima.

Iako je profesor Brendan Murphy, glavni australski liječnik, ovaj tjedan izjavio da se međunarodna putovanja ne bi trebala uspostaviti prije negoli za "tri ili četiri mjeseca", dok drugi zdravstveni stručnjaci vezani uz turizam vjeruju da bi to moglo potrajati duže, što će donijeti ozbiljne posljedice za opstanak putničkih agencija i touroperatora (velikih organizatora putovanja).

Profesor Adam Kamradt-Scott, specijaliziran za zdravstvenu sigurnost u svijetu i međunarodne odnose na Sveučilištu u Sydneyu, rekao je da Australci moraju biti spremni odgoditi putovanje u inozemstvo za barem sljedećih šest mjeseci, što znači da putovanje u inozemstvo osim na Novi Zeland možda neće biti ostvarivo u pravom smislu riječi do 2021. godine.

"Činjenica je da je ovo pandemija, a još smo u ranoj fazi", rekao je profesor Adam Kamradt-Scott. "Iako postoje neke europske zemlje, koje su je uspjele suzbiti kao Australija i Novi Zeland, postoje mnoge zemlje u kojima je Covid-19 još proširen. Virus će nastaviti kružiti u značajnom broju država idućih mjeseci, a možda čak i do godinu dana. To znači da postoji stalna opasnost po Australiju od bilo kojeg dolaznog putnika i ne želimo da Australci putuju u inozemstvo osim ako to nije zbog izuzetnih okolnosti.”

Profesor Kamradt-Scott rekao je da će za zemlje poput SAD-a i Velike Britanije, koje su među najpopularnijim odredištima za odmor Australaca, zdravstvene vlasti trebati vidjeti dokaze da su takve države smanjile broj broj oboljelih od Covida-19 sve do ništice ili vrlo blizu ništice.

"Ne znamo kada bi se turistička putovanja mogla ponovo pokrenuti i u koje zemlje, a tako će vjerojatno ostati i mjesecima", rekla je dr. Karin Leder, voditeljica odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti na Sveučilištu Monash u Melbourneu. "Nadalje, biti će teško znati koliko su točni i istiniti službeni brojevi slučajeva oboljelih u nekim zemljama, odnosno odražavaju li "stvarnu razinu zaraze" i "stvarnu opasnost"." Rekla je da čak i kad cjepivo postane dostupno, možda neće biti potpuno učinkovito, niti može biti dostupno u svim odredištima u koja Australci mogu putovati. Isto tako, ukoliko se broj slučajeva u Australiji poveća, bez obzira na ausrtralsku politiku oko putovanja, druge zemlje mogu uskratiti Australcima ulazak.

Naime, uloga putnika u širenju zaraza nikada nije očiglednija, prema dr. Leder. Putnici također mogu poslužiti kao markeri ili "čuvari" infekcija.

Ako se zaraženi putnik vrati u zemlju s dobrom opremom za testiranje i nadzor nakon što je posjetio mjesto na kojem su mogućnosti testiranja slabe, on može pružiti signal (ponekad i prvi signal) zaraze u zemlji koju je posjetio.

Dr. Leonardo Nogueira de Moraes, postdoktorski znanstveni novak u oblasti turizma, otpornosti i planiranja na Sveučilištu u Melbourneu, rekao je da bi australskim putnicima mogle biti otvoreno granice za putovanja do turističkih odredišta na otocima Tihog oceana, poput Fidžija i Vanuatua, gdje je Covid-19 zanemariv ili ne postoji.

Rekao je da će se ponovno otvaranje međunarodnih granica morati poduzeti polako kako ne bi bili uništeni napori koje su već postigle australske medicinske vlasti i Vlada. 

  isprintaj članak