Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Pravni savjeti
Platila sam 130 eura i 50 centi za moju bananu!
Objavljeno: 14.01.2015. 17:54  
Australija: Najskuplja banana na svijetu
Australija: Najskuplja banana na svijetu

Brisbane

 

Po dolasku u Australiju Marie Nolting namjeravala je bezbrižno proći kroz carinu. Carinski službenik ju je odveo. Slatki plod u njezinoj torbi obogatio ju je jednim gorkim iskustvom i osiromašio za priličnu količinu dolara.

 

Imate li previše novaca? Ne znate računati? Ili ste povremeno neuračunljivi? Platili ste za jedni bananu 130 eura?

Molim bez uvreda! Platila sam 130 eura i 50 centi za moju bananu. 50 centi jednostavno. Ostatak mi je iznuđen.


Od koga?

Od strane australske uprave za karantenu i nadzor. Kod koje sam sada registrirana kao krijumčarka jednog tropskog ploda.

 

Turist ne bi trebao krijumčariti...

Nisam to niti učinila! U singapurskoj zrakoplovnoj luci kupila sam si za noćni let taj žuti vitaminski zalogaj. I onda sam u poslovnom razredu zrakoplova Singapore Airlines zaspala i probudila sam se tek poslije sedam sati. Slijetanje u Brisbane. Pregledali su rendgenom moju ručnu prtljagu, jedna plavokosa dama otkrila je bananu i odvela me je.

 

Odvela vas je?

Da. Na jedan temeljiti pregled torbe i žestoko ispitivanje. Poznajem li propise u zemlji? Zašto u formularu za ulazak u zemlju nisam kod robe za carinsku prijavu navela podatke o banani? Odakle mi banana? Nije pomogla nikakva isprika. Nikakvo objašnjenje. Bez privlačnog smješka. Plavokosa službenica je odlučila: “Moram vam naplatiti kaznu”. Ona je iznosila 220 australskih dolara.

 

Zar Australci ne vole banane?

Australci ne vole da bez nadzora išta uđe u zemlju. Niti kukuruzne kokice, niti bilo koja druga prehrambena namirnica. Niti destilirana voda, niti životinje, žive ili njihovo krzno. Niti vitaminske tablete. Niti pijesak. Ni drvo. Nikakvo cvijeće.

 

Zvuči prilično sitničavo

No da, ali zemlja ima prilično loša iskustva s uvozom. Uzmimo na primjer kuniće. Oni su se razmnožavali tako divno i proždirali toliko trave u stepi, da se pustinja proširila. Jedna vrsta kornjača uvezena iz Južne Amerike nije po planu uništavala štetnike šećerne trske, već je krenula na sjever i zauzela nacionalni park Kakadu. Te kornjače su otrovne i gadljive. Kad bih bila podla, još bih mogla dodati: brodski tovari zatvorenika kojima je zemlja naseljena prije 200 godina, nisu baš bili blagoslov za domorodce...

 

Objasnite mi što čini bananu tako opasnom

Pesticidi. Nametnici. Genetske manipulacije. Banane su izložene svemu tome.

 

Je li postojala alternativa plaćanju kazne?

Mogla sam riskirati postupak. Marie Nolting protiv Australije. To bi  jako smanjilo moje izglede za novi ulazak u zemlju. I tko zna, što bi se još dogodilo. Jer inozemne banane stupnjevane su tako reći kao državni neprijatelji, stoji to jasno u brošuri s informacijama uprave poljodjelstva, ribarstva i šumarstva. Naslov “What can’t J take into Australia” (“Što ne mogu unijeti u Australiju”). Prema ovoj lektiri bilo mi je jasno da je novčana kazna još blaga kazna. U navedenoj brošuri, naime, stoji, kako za prekršaj zakona o karanteni može biti određena i zatvorska kazna.

 

Smatrate li da su postupali nepravedno s vama?

Mislila sam da nije pošteno, izbrojiti 220 australskih dolara za jednu bananu i onda je još ne smijete pojesti. Kad samo to naknadno pitala, dama mi je odgovorila: “Žao mi je, oduzeta je kao dokazni materijal.”

 

Obavijesti

Obavijesti o australskim propisima o carini i karanteni naći ćete pod: www.affa.gov.au


  isprintaj članak