Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Pravila ponašanja u restoranu i baru
Ukoliko ste u žurbi ili ne volite čekati, dajte napojnicu konobaru unaprijed i naglasite mu kako znate cijeniti dobru uslugu. ...
Masovno samoubojstvo ptica u Indiji
Želite li se odvojiti od monotonije svakodnevnog života, trebali biste posjetiti neobična mjesta u Indiji i ostati zaprepašteni. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Policija je u lipnju pretresla uredništva dvaju medija
Objavljeno: 21.10.2019. 10:58  
Australske novine upozoravaju na slobodu medija "cenzuriranim" naslovnicama
Australske novine upozoravaju na slobodu medija

Naslovnice svih najvećih australskih novina bile su iste danas - riječi su prekrivene crnom olovkom čime su mediji prosvjedovali protiv zakona koji će im ograničiti rad.

Ovim potezom novinari i urednici željeli su skrenuti pozornost na zakonodavstvo za koje vjeruju da suzbija i guši njihovo izvještavanje, uništava istraživačko novinarstvo i stvara "kulturu tajnosti" u zemlji. Kampanju "Vaše pravo na znanje” (Your Right to Know) podržale su i neke televizijske i radio stanice te internetski mediji. Mediji su zahtijevali da se stroži protušpijunski zakon koji je usvojen prošle godine ne primjenjuje na objavu osjetljivih informacija.

Pored toga, policija je tijekom lipnja pretresla sjedišta Australian Broadcasting Corporation (ABC) i News Corp Australia. Novinari tvrde da su pretresi bili povezani s objavljivanjem članaka o zviždačima. Nakon ispitivanja prikupljenih dokaza, vlasti su objavile kako trojici novinara vjerovatno prijeti sudski postupak.

Vlada je na kampanju odgovorila rekavši da podržava slobodu medija, ali kako "nitko nije iznad zakona". Premijer Scott Morrison dodao je: "To vrijedi i za mene, kao i za novinare i sve druge."

  isprintaj članak