Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Policija je u lipnju pretresla uredništva dvaju medija
Objavljeno: 21.10.2019. 10:58  
Australske novine upozoravaju na slobodu medija "cenzuriranim" naslovnicama
Australske novine upozoravaju na slobodu medija

Naslovnice svih najvećih australskih novina bile su iste danas - riječi su prekrivene crnom olovkom čime su mediji prosvjedovali protiv zakona koji će im ograničiti rad.

Ovim potezom novinari i urednici željeli su skrenuti pozornost na zakonodavstvo za koje vjeruju da suzbija i guši njihovo izvještavanje, uništava istraživačko novinarstvo i stvara "kulturu tajnosti" u zemlji. Kampanju "Vaše pravo na znanje” (Your Right to Know) podržale su i neke televizijske i radio stanice te internetski mediji. Mediji su zahtijevali da se stroži protušpijunski zakon koji je usvojen prošle godine ne primjenjuje na objavu osjetljivih informacija.

Pored toga, policija je tijekom lipnja pretresla sjedišta Australian Broadcasting Corporation (ABC) i News Corp Australia. Novinari tvrde da su pretresi bili povezani s objavljivanjem članaka o zviždačima. Nakon ispitivanja prikupljenih dokaza, vlasti su objavile kako trojici novinara vjerovatno prijeti sudski postupak.

Vlada je na kampanju odgovorila rekavši da podržava slobodu medija, ali kako "nitko nije iznad zakona". Premijer Scott Morrison dodao je: "To vrijedi i za mene, kao i za novinare i sve druge."

  isprintaj članak