Jaslice i vrtići razmišljaju kako podučavati pitanja rodnog identiteta
Slučaj šestogodišnjaka koji je prestao pohađati jaslice nakon što su ga maltretirali zbog odijevanja u djevojačku odjeću. ...
Život bez muke i nereda
Jeste li se sjetili kupiti jeftinu plastičnu foliju i njome zaštititi radnu površinu prilikom rada za koji smatrate da će je dosta zaprljati? Kad završite jedno ...
Pet načina kako pronaći pravog životnog partnera
Postoje razne stvari koje nekome mogu otežati pronalazak srodne duše, počevši od previše zauzetosti poslom, nespojivosti itd. Postoje čak i oni koji su odlučili ...
Anketa


NALAZITE SE U > Razgovor s povodom
Razgovor s bivšim ministrom turizma Libanona
Objavljeno: 25.05.2020. 11:11  
Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života
Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života
  • Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života
  • Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života
  • Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života
  • Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života
  • Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života
  • Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života
  • Avedis Guidanian: Sreća je cilj i svrha života

Avedis Guidanian, bivši ministar turizma Libanona

 

Avedis Gidanjan, donedavni ministar turizma Libanona, osoba je koja jednostavno zrači, a o čemu najbolje govore njegove riječi: „Član sam armenske političke partije ARF i slušajući ih pomažem ljudima da savladaju svoje probleme." 


Glavni cilj u mome životu je da se ljudi puno više smiju i da su nasmijani. 

- Nedavno Vam je završio mandat ministra turizma. Kako je Vam je bilo raditi na promociji libanonskog turizma u vrijeme rata u Siriji?

Glavni prepreka je promovirati neku državu u regiji rata i destabilnosti. Naša je strategija da trebamo dobru potporu medija. Ni domaći ni inozemni mediji nikada nisu prikazali pravu i dobru sliku o Libanonu. 

Mi, u Libanonu pričamo, kao što je slučaj u svakoj zemlji, o ratu, terorizmu, našim problemima s očuvanjem okoliša i onečišćenom moru. A onda to strani mediji prenesu čime nastaje dodatna šteta po turizam.

Nama je zaista teško odvojiti puno novaca kako bismo se promovirali na stranim televizijima i ostalim medijima. Kao ministar sam imao na raspolaganju samo dva milijuna dolara za promociju. Usporedbe radi, u našoj regiji neke države troše između 25 i 50 milijuna doara za promociju svoga turizma. 

Snalazimo se, pa koristimo društvene mreže, organiziramo radionice u europskim gradovima, sudjelujemo na važnim sajmovima kao što su ITB u Berlinu ili ATM u Dubaju, sudjelujemo na forumima i slično. 

Nastojimo mjesečno pozvati grupu novinara reportera na studijsko putovanje kako bi u zamjenu ispričali, odnosno napisali ili objavili priču o Libanonu.  

Ne možemo se pohvaliti velikim uspjehom, ali je ipak porasto broj turista iz Europe za 40 posto pa je tako 2019. godina bila najbolja nakon. 2010.

 

- Odakle dolazi najviše turista?

U 2019. godini su nam 63 posto turista bili Europljani, a 33 posto turista je je došlo iz drugih država, prvenstveno iz arapskih. Ostali turisti su došli su iz Amerike i Azije. 

Sada nm najveći broj turista dolazi iz Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Španjolske i Italije. Od arapskih država najzastupljeniji su gosti iz Saudijske Arabije, Iraka, Jordana, Egipta i Katara. 

Iz Amerike nam najviše gostiju dolazi iz Meksika, Kanade i Brazila u kojem je veliki broj naših iseljenika. 

 

- Libanon je mala, ali vlo zanimljiva država s mnoštvom zanimljivosti. Kada biste bili vlasnik turističke agencije kako biste rasporedili obilazak države, odnosno što biste stavili na popis: „obavezno vidjeti"?

Odmah ću reći kako je glavna prednost turizma Libanona raznolikost. Imamo vjerski, kulturni, medicinski, povijesni turizam. Imamo i ostale vrste.

Ali ako želite vidjeti i doživjeti Libanon trebate posjetiti i vidjeti  i ocijeniti Baalbek, Tir, Sidon, Biblos, trebate vidjeti i Anjžar s armenskim crkvama, trebate obići veliki broj crkvi i džamija. Imamo preko 3000 vjerskih objekata koje zaista vrijedi obići. Tu su i mala sela sa zanimljivim povijesnim i  turističkim značenjem. 

Iako Libanon nije površinom velika država, trebate 7 do 10 dana za turizam, krenete li iz Makure prema Tripoliju. Obala Sredozmenog mora je također zanimljiva iako nemamo javne plaže što nije dobro, no imamo različite usuluge za razilku od država u regiji.

Imamo lijepo more, obalu, a hoteli i hotelska naselja kreću iz Tira na jugu, preko Sidona, zatim trebate preskočiti Beirut, ako u njemu mislite ljetovati radi plivanja u moru,  jer more nije tako dobro, te nastaviti prema sjeveru. I, da, nećete vidjeti veliku razliku u kvaliteti hotela sa četiri ili pet zvjezdica, a koji su vrlo dobri.

Nažalost, nemamo hotele za osobe koji si ne mogu priuštiti odlične hotele.

 

- Koja su Vam se mjesta u svijetu najviše svidjela. Ne kao ministru već kao običnom čovjeku.

Za mene je najzanimljivija država Španjolska. To je zemlja ogromnog masovnog turizma koja pati zbog previše turista. Iako Španjolci loše pričaju pričaju engleski, vrlo su ljubazni i gostoljubljivi. Zato su mi posebno najzanimljiviji.

Nakon nje je Francuska. 

I Armenija mi je jednako važna, ali za mene iz osobnih razloga budući da sam Armenac. 

Da čovjek razumije ostale države, njihov narod i kulturu, treba biti putnik kao što ste vi. 

 

Podsjećam da je Libanon potpuno sigurna turistička država i kako nitko neće zažaliti što je otišao u tu lijepu državu. Kako sam bio u rano proljeće nisam mogao uživati na lijepim pješčanim plažama, ali sam zato upoznao, nažalost, samo dio turističkih zanimljivosti budući da je tjedan dana boravka premalo za izobilje u toj malenoj državi.


  isprintaj članak