Poznajete li svoj bicikl?
Bicikl kao superheroj - smanjuje emispuštanje ugljičnog dioksida, sprečava bolesti, stvara nova radna mjesta. ...
Kako potaknuti dijete na učenje
Djeca vole učiti, ali mnoga od njih već u ranoj dobi gube želju za učenjem. To je uglavnom zbog pritiska na njih ...
Varun Dhawan, glumac - milijunaš, podijelio emotivnu objavu povodom 8 godina u Bollywoodu
Hvaljeni bollywoodski glumac Varun Dhawan začas je postao jedna od glavnih zvijezda u gradu B-Town. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Za uzgoj jednog kilograma avokada potrebno je oko 1000 litara vode!
Objavljeno: 07.10.2020. 21:03  
Avokadom spriječite bolest
 Avokadom spriječite bolest

Avokado se ponekad smatra tovnom hranom zbog relativno visokog sadržaja masti. Ali pogrešno. Istina je da je vrlo bogat mastima, ali su to nezasićene masne kiseline koje su dobre za srce i također mogu regulirati razinu kolesterola. Uz to su bogat je vrijednim vitaminima i mineralima.

Avokado je hranjiv koliko je ukusan, ima i neke velike zdravstvene prednosti, a izvrstan je dodatak zdravoj prehrani.

Postoje stotine sorti avokada, od velikih do malih, od naboranih do glatkih. Zajednički su ikm velika okrugla jezgra, kremasto zelena pulpa i puno hranjivih sastojaka.

Bez obzira dodajete li krišku salati ili sendviču ili ga upotrebljavate kao sastojak složenijeg recepta, avokado u zdravstvenom smislu ima što ponuditi. 

 

Hranjivi sastojci i vitamini u avokadu

Mononezasićene masti: Avokado sadrži puno ovih masti zdravih za srce, koje pomažu u snižavanju LDL kolesterola ("lošeg" kolesterola). Niske razine LDL smanjuju opasnost od bolesti srca i moždanog udara.

Folati (B-9): Avokado sadrži značajnu količinu folne kiseline, koja potiče zdrav razvoj stanica i važna je za rast tkiva.

Vitamin K-1: Vitamin K-1 važan je za zgrušavanje krvi i može imati pozitivan učinak na zdravlje kostiju.

Kalij: Ovo je esencijalni mineral koji je koristan za kontrolu krvnog tlaka i zdravlje srca. Avokado sadrži više kalija nego banane.

Bakar: Bakar je važan za metabolizam željeza.

Vitamin C: Podržava funkciju imunološkog sustava i zdravlje kože.

Vitamin E: Ovaj vitamin moćan je antioksidans koji sprečava oštećenje stanica.

Vitamin B-6: Vitamini B pomažu u pretvaranju hrane u energiju.

Vlakna: Avokado je dobar izvor topivih i netopivih vlakana. A vlakna mogu smanjiti kolesterol i šećer u krvi i pomažu vam da se osjećate sito i zadovoljno nakon obroka.

Nizak sadržaj šećera: U usporedbi s većinom voća, avokado je vrlo nizak u slatkoj ljestvici.

 

Loša ekološka ravnoteža

Savršeno zreli avokado je malo čvrst, ali ne i prečvrst. Voće koje nije zrelo treba držati u papirnatoj vrećici dok malo ne popusti po pritiskom. Sazreli avokado može se držati dan-dva u hladnjaku u kojem neće prebrzo omekšati. Najbolje ga je odmah pojesti.

Iako je avokado je pun hranjivih sastojaka, ne može se pohvaliti s malo kalorija. Obrok od 50 grama, što je otprilike trećina avokada srednje veličine, ima oko 75 kalorija. Cijeli veliki avokado može dodati preko 400 kalorija u vašu dnevnu prehranu.

 

Kao i kod većine stvari, umjerenost je ključna

Postoji još jedan razlog zašto ne biste trebali jesti previše avokada: loša ekološka ravnoteža. S jedne strane, prijevoz plodovea je vrlo dug, a s druge strane treba im puno vode. Za uzgoj jednog kilograma avokada potrebno je oko tisuću litara vode! Oni koji cijene održivost trebali bi više koristiti avokado kao luksuznu hranu, a ne ih stavljati na jelovnik svaki dan.

 

Avokado kao zamjena za maslac

Brojne su mogućnosti za pripremu avokada. Prvo se zrelo voće uzdužno prepolovi, otvori i ukloni debela jezgra. Ili pulpu ogulite žlicom ili skinite kožu i izrežite pulpu na kriške ili kockice. Da ne bi porumenio, odmah ga treba podliti s malo limunovog soka.

Klasična ga treba pripremiti zajedno sa soli, paprom, rajčicom, lukom i češnjakom (guacamole). Jogurt ili paprika narezana na kockice također su prikladni kao dodatak za dočaravanje ukusnog umaka, namaza ili salate. Avokado se također može dobro ispeći u pećnici, na primjer s jajetom u udubljenju.

Plodovi su također idealni za pripremu napitaka poput smoothieja ili mliječnih šejkova.

Zamijenite maslac ili ulje u receptima pasiranim avokadom. Ako avokado koristite za zamjenu drugih masti, možete uživati ​​u okusu i hranjivim sastojcima, a također smanjiti zasićene masnoće.

  isprintaj članak