Novozelandski portal AJ Hackett je tražio da napravi dogovor s Vanuatuom oko prava na bungee jumping
Na otoku Pentecost, jednom od 83 otoka koji čine Vanuatu, stanovnici vezuju vinovu lozu oko gležnjeva prije negoli skoče s 10-metarske drvene platforme. ...
Bečki javni prijevoz postavio nevjerojatan rekord
Autobusi i ovaj put prednjače po prijeđenoj udaljenosti – protekle su godine prevalili čak 39,6 milijuna kilometara. Slijede ih tramvaji s 22,9 milijuna te vlak ...
Biti elegantan muškarac
Postoje stvari o kojima ne razmišljamo, ali su toliko bitne za dojam koji ostavljamo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
U nekoliko sati moguće je uloviti i po nekoliko kilograma babuški
Objavljeno: 07.03.2016. 16:17  
Babuška i ljeti i s jeseni
Babuška i ljeti i s jeseni

Babuška je u Europu unijeta sredinom 19. stoljeća. Preko Mađarske iz tamošnjih ribnjaka brzo se proširila nizinskim otvorenim i zatvorenim vodama. Karakteristična je za spore mirne vode, bare i rukavce i prije svega mnoge sportske ribnjake, no ima je i u rijekama.

 

Napisao: Siniša Slavinić

 

Porijeklom je iz Kine. Slična je šaranu, ali nema brčiće. Posljednjih dvadesetak godina osvojila je nizinske vode Hrvatske. Riječ je o babuški - ribici srebrnih krljušti čiju devedesetpostotnu populaciju čine, vjerovali ili ne, ženke. U postojbini se razmnožava kao i svaka druga riba, no kod nas zbog visokog postotka “ženskog sastava” ginogenezom. Naime, u svibnju i lipnju spolno zrele ženke pare se s mužjacima srodnih vrsta. Babuška tada u tri navrata izbaci i do 400.000 jaja.

Iako je neki ne cijene previše, u sportskom ribolovu ima itekako zanimljivo mjesto. Lovi se gotovo cijele godine, no najbolje ljeti i sada s jeseni.

U vodama gdje je ima (pre)više u pravilu nije krupna. Veličine je dlana, pa je često zovu i “dlanašicom”, ali tamo gdje ima povoljne uvjete i dosta hrane može narasti i preko tri kilograma težine. Primjerci teški 500 i više grama smatraju se već pravim ulovima. Vrlo je otporna, a ribiči je love i iz užitka, ali i kao mamac za druge veće grabežljivce kao što su štuka i som.

 

Primamljivanje

Manje primjerke babuške i nije tako teško prevariti i uloviti. No, s većima to je već druga priča. Ipak, u oba slučaja s odgovarajućom pripremom uspjeh neće izostati. Babuška se može loviti raznim tehnikama. Od match i štek tehnike do ribolova na dnu u šaranskom ribolovu bez plovka. Najučinkovitiji je ribolov direkt štapovima dužine do 6 ili 7 metara, nešto jače konstrukcije i akcije A. Sistem s kojim treba loviti najbolje je složiti od osnovnog najlona promjera do 0,12 mm, s plovkom nosivosti do 1,5 gram i udicom broj 18 do 12 (ovisno o veličini babuške koju očekujemo). Od mamaca na prvom su mjestu crvi i gujavice, ali vrlo uspješno se može loviti i na kruh i razne žgance, te manje boilie. Za ribolov babuške vrlo je važno primamljivanje. No, babuška nije previše izbirljiva pa će zadovoljiti i jednostavna smjesa, za šarana, na bazi kukuruznog brašna, koju treba izbacivati na lovnu poziciju u obliku kugli veličine manje naranče.

U nekoliko sati moguće je na ovaj način uloviti i po nekoliko kilograma babuški.

U ribolovu babuški vrlo je učinkovito povremeno praćkati crve ili kukuruz “na plovak”. To ih privlači na lovnu poziciju, a često će privući i šarana.

Zanimljiv je i ribolov babuški sa štekom ili polagaljkom (s gumom u vrhu) s tankim najlonom, te ribolov match tehnikom, finim laganim match štapovima s rolicama na kojima je najlon promjera do 0,18 mm. Na taj je način moguće, bilo s hranilicom na dnu bez plovka, bilo s vagler plovcima, na većim daljinama, uloviti vrlo krupne babuške.

Poznate vode po babuškama u Hrvatskoj su Ravenska Kapela kod Križevaca i Čabraji, te Pajin vir u Narti gdje se upravo zbog njih često održavaju natjecanja u lovu udicom na plovak. Neki u tri sata ulove po 10 i više kilograma ove ribe. 


  isprintaj članak