Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Zagreb nudi neke od najprivlačnijih ponuda na globalnoj turističkoj digitalnoj platformi priceless.com
Korisnici mogu istraživati Zagreb noću u legendarnom starinskom Yugu ili upoznati divlju stranu grada u ekskluzivnom posjetu ZOO gdje će hraniti životinjd. ...
Opušak vas može puno stajati
Tko baci iz automobila goreću cigaretu ili otpad poput limenke od pića, bocu ili papir, ne samo da stvara smeće uz naše prometnice, već i riskira plaćanje opome ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
U nekoliko sati moguće je uloviti i po nekoliko kilograma babuški
Objavljeno: 07.03.2016. 16:17  
Babuška i ljeti i s jeseni
Babuška i ljeti i s jeseni

Babuška je u Europu unijeta sredinom 19. stoljeća. Preko Mađarske iz tamošnjih ribnjaka brzo se proširila nizinskim otvorenim i zatvorenim vodama. Karakteristična je za spore mirne vode, bare i rukavce i prije svega mnoge sportske ribnjake, no ima je i u rijekama.

 

Napisao: Siniša Slavinić

 

Porijeklom je iz Kine. Slična je šaranu, ali nema brčiće. Posljednjih dvadesetak godina osvojila je nizinske vode Hrvatske. Riječ je o babuški - ribici srebrnih krljušti čiju devedesetpostotnu populaciju čine, vjerovali ili ne, ženke. U postojbini se razmnožava kao i svaka druga riba, no kod nas zbog visokog postotka “ženskog sastava” ginogenezom. Naime, u svibnju i lipnju spolno zrele ženke pare se s mužjacima srodnih vrsta. Babuška tada u tri navrata izbaci i do 400.000 jaja.

Iako je neki ne cijene previše, u sportskom ribolovu ima itekako zanimljivo mjesto. Lovi se gotovo cijele godine, no najbolje ljeti i sada s jeseni.

U vodama gdje je ima (pre)više u pravilu nije krupna. Veličine je dlana, pa je često zovu i “dlanašicom”, ali tamo gdje ima povoljne uvjete i dosta hrane može narasti i preko tri kilograma težine. Primjerci teški 500 i više grama smatraju se već pravim ulovima. Vrlo je otporna, a ribiči je love i iz užitka, ali i kao mamac za druge veće grabežljivce kao što su štuka i som.

 

Primamljivanje

Manje primjerke babuške i nije tako teško prevariti i uloviti. No, s većima to je već druga priča. Ipak, u oba slučaja s odgovarajućom pripremom uspjeh neće izostati. Babuška se može loviti raznim tehnikama. Od match i štek tehnike do ribolova na dnu u šaranskom ribolovu bez plovka. Najučinkovitiji je ribolov direkt štapovima dužine do 6 ili 7 metara, nešto jače konstrukcije i akcije A. Sistem s kojim treba loviti najbolje je složiti od osnovnog najlona promjera do 0,12 mm, s plovkom nosivosti do 1,5 gram i udicom broj 18 do 12 (ovisno o veličini babuške koju očekujemo). Od mamaca na prvom su mjestu crvi i gujavice, ali vrlo uspješno se može loviti i na kruh i razne žgance, te manje boilie. Za ribolov babuške vrlo je važno primamljivanje. No, babuška nije previše izbirljiva pa će zadovoljiti i jednostavna smjesa, za šarana, na bazi kukuruznog brašna, koju treba izbacivati na lovnu poziciju u obliku kugli veličine manje naranče.

U nekoliko sati moguće je na ovaj način uloviti i po nekoliko kilograma babuški.

U ribolovu babuški vrlo je učinkovito povremeno praćkati crve ili kukuruz “na plovak”. To ih privlači na lovnu poziciju, a često će privući i šarana.

Zanimljiv je i ribolov babuški sa štekom ili polagaljkom (s gumom u vrhu) s tankim najlonom, te ribolov match tehnikom, finim laganim match štapovima s rolicama na kojima je najlon promjera do 0,18 mm. Na taj je način moguće, bilo s hranilicom na dnu bez plovka, bilo s vagler plovcima, na većim daljinama, uloviti vrlo krupne babuške.

Poznate vode po babuškama u Hrvatskoj su Ravenska Kapela kod Križevaca i Čabraji, te Pajin vir u Narti gdje se upravo zbog njih često održavaju natjecanja u lovu udicom na plovak. Neki u tri sata ulove po 10 i više kilograma ove ribe. 


  isprintaj članak