Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti
Valja samo otvoriti oči oko sebe pa da vidiš tu vojsku hrabrih žena, na svakoj stazi života
Objavljeno: 08.05.2019. 12:04  
Badass women - nova tura koja slavi (ne)poznate junakinje Zagreba
Badass women - nova tura koja slavi (ne)poznate junakinje Zagreba
  • Badass women - nova tura koja slavi (ne)poznate junakinje Zagreba
  • Badass women - nova tura koja slavi (ne)poznate junakinje Zagreba

U državi koja nema čak niti jedan ženski lik na novčanicama potrebno je pokazati koliko je bilo zaslužnih, osebujnih žena koje su slijedile svoje snove, briljirale svojim talentima i ostajale vjerne sebi unatoč kritikama i osudama društva.

Brojni turisti svakodnevno razgledavaju Donji i Gornji Grad, no zahvaljujući vodičkinji Ivi Silla i njenoj novoj turi pod nazivom "Badass women" od ovog proljeća imaju jedinstvenu priliku slijediti stope značajnih i osebujnih žena koje su obliježile zagrebačku prošlost i o čijim upečatljivim životima i sami Zagrepčani znaju nepravedno malo.

 Svatko tko obrati pažnju na nazive zagrebačkih ulica i trgova, uvidjet će da u većem broju nose ime po znamenitim muškarcima. S pravom će se zapitati - zar u Zagrebu, kroz povijest, nisu živjele žene čije je zasluge trebalo priznati i vrednovati barem nazivom ulice ili trga? Iako će se većina Zagrepčana, a možda i poneki gost na spomen znamenitih žena odmah sjetiti Marije Jurić Zagorke koja je ostavila teško izbrisiv i nezaobilazan trag, s nekim drugim imenima ići će puno teže! Primjerice, malo će biti onih koji će znati za Dragojlu Jarnević, hrvatsku književnicu, učiteljicu i planinarku te jednu od samo dvije žene portretirane na poznatoj litografiji Muževi ilirske dobe koja prikazuje sve istaknute ilirce 19. stoljeća. Ili za Štefaniju Falicu, rođenu Šibenku, koja se odvažno, prateći muža, pridružila trupama Prvog svjetskog rata izazvaši veliku pomutnju na ulicima Zagreba kad se u njemu pojavila noseći vojnu uniformu čiji je sastavni dio bila suknja te s činom koji nije imala niti jedna druga Hrvatica!

Upravo takve, očima javnosti skrivene činjenice ponukale se iskusnu i stvaralačku autoricu zagrebačkih šetnji Secret Zagreb te Ivu Sillia, interpretacijsku vodičkinju i trenera, da osmislie turu kakva do sada u Zagrebu nije postojala - originalnu, svježu i nadahnutu šetnju kroz srce Zagreba koja istovremeno zabavlja, podučava i potiče na ramišljanje. "Osjećala sam da je u zemlji koja nema čak niti jedan ženski lik na novčanicama, potrebno pokazati koliko je bilo zaslužnih, osebujnih žena koje su slijedile svoje snove, briljirale svojim talentima i ostajale vjerne sebi unatoč kritikama i osudama društva. Ova tura vrvi brojnim imenima, dojmljivim sudbinama i osebujnim osobnostima žena koje su svojim značajem dosegnule nacionalni okvir dok su ga neke od njih i daleko nadišle postajući prepoznatljive na svjetskoj razini. Od slikarica do književnica, priznatih znanstvenica, osvajačica olimpijskih medalja, prve Miss Europe pa do onih koje su bile predložene za Nobelovu nagradu, pjevale na svjetskim opernim pozornicama ili pak nesebično spašavale brojne dječje živote - sve su to žene čije životne priče također pripadaju duhu Zagreba i trebaju biti ispričane" - naglašava Iva Silla.

Ugodnom šetnjom od Zrinjevca, na kojem su se ponosno isprsili isključivo brojni zaslužni muškarci, pa sve do Gornjega grada, Iva Silla priča ovu dinamičnu, živopisnu priču domaćim i stranim gostima, a jedan od njih, Amerikanac Andrew Lagnese, iznosi svoje dojmove: "Sinoć sam iz New Yorka došao u Zagreb, a danas sam već na Ivinoj turi. Tema mi se učinila zanimljivom i drugačijom, a iznenadila me brojnost žena koje su na puno različitih načina obilježile Zagreb. Posebno me dojmio Ivin način obraćanja nama, sudionicima ture. Dok drugi vodiči sile duhovitost i stalno "tjeraju" slušatelje na smijeh i angažman, kod Ive mi se svidjelo što nema potrebu za tim "efektima". Istraživanjem je došla do izuzetno zanimljivih činjenica koje s lakoćom i uživanjem predočuje što je sasvim dovoljno da se i mi osjećamo opušteno i zabavljeno slušajući je i odgovarajući na njena pitanja".

Tura "Badass women" u svakom pogledu i na svakom koraku dočarava rečenicu Marije Jurić Zagorke, "predvodnice" među, za Zagreb, značajnim ženama: "Valja samo otvoriti oči oko sebe pa da vidiš tu vojsku hrabrih žena, na svakoj stazi života". To je ujedno i najbolja preporuka gostima i stanovnicima Zagreba za novu zagrebačku šetnju koju ne bi trebalo propustiti.

 

  isprintaj članak