Jeste li seksi?
Ukus u oblačenju pokazuje, htjeli to ili ne, vaš smisao za erotsko prikazivanje. ...
Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Opekline su preteča zlatno smeđe kože?
Objavljeno: 04.05.2021. 07:37  
Bajke o suncu, mitovi i savjeti o sunčanju
Bajke o suncu, mitovi i savjeti o sunčanju

Ljeto je doba sunca, jer su mnogi sada na odmoru i sunce poziva. Kad se rashladite u moru, jezeru ili u otvorenom bazenu, možete brzo "uhvatiti” opekline. Pa što? Često se kaže da se tako lakše pocrni. A sunce također jača kosti. Je li to istina? Ili se zavaravmo klasičnom "bajkom o sunčanju"?

Čak iako u drogerijama i supermarketima postoje police pune proizvoda za zaštitu od sunca - opekline su i dalje omiljene. Prosječno četvero od deset ljudi imalo je barem jednu opeklinu godišnje, a među mlađima so 29 godina čak ih je dobrih 70 posto. 

Ali zašto, zapravo? Jedan od razloga, posebno kod mnogih mladih ljudi, je što UV zračenje ne shvaćaju ozbiljno, jer je opeklina od sunca jednostavno dio ljeta. Uostalom, ona sama od sebe prolazi.

To je pojačano čitavim nizom mitova i bajki o suncu, sunčanju i preplanulosti. Koliko su se tvrdoglavo utvrdile neke slike i pretpostavke, vidi se iz pitanja koja se iz godine u godinu otvaraju na početku ljetnih praznika o pravilnoj zaštiti od UV zračenja.

 

Opekline su preteča zlatno smeđe kože

Netočno. Opekline od sunca nemaju nikakve veze sa sunčanjem. Crvenilo je akutno oštećenje kože koje treba izbjegavati. Opekline od sunca, posebno u djetinjstvu, dokazani su čimbenik opasnosti nastanka raka kože. Najnovija istraživanja govore o povećanju opasnosti do 80 posto za one koji su pretrpjeli pet ili više teških opeklina kao tinejdžer.

  isprintaj članak