Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Cijepljenje protiv nekih bolesti nije obavezno, ali se preporuča jedanput godišnje
Objavljeno: 26.11.2019. 14:39  
Bakterije i virusi kod pasa i mačaka
Bakterije i virusi kod pasa i mačaka

U svako doba godine ima bakterija i virusa, pa su česte viroze, gripe i druge zarazne bolesti, kako kod ljudi, tako i kod kućnih ljubimaca

 

Napisala: Marga Domes- Čamagajevac, dr.vet.med.

 

Kako i nas napadaju viroze, gripe i druge zarazne bolesti tako je i kod naših kućnih ljubimaca – pasa i mačaka.

Najčešće virusne bolesti kod pasa su štenečak, parvoviroza, zarazni virusni proljev, zarazni virusni kašalj, leptospiroza i virusna upala jetre. Kod mačaka najčešća je virusna upala gornjih dišnih puteva, virusna upala crijeva i virusna upala pluća.

 

Bjesnoća

Bjesnoću nije potrebno posebno spominjati, jer je ona opasnost koju nikada ne treba smetnuti s uma. Cijepljenje protiv bjesnoće obavezno je za pse jedanput godišnje (doživotno). 

Cijepljenje mačaka nije obavezno, no preporuča se cijepiti sve mačke koje izlaze van i skitaju se po podrumima, tavanima i poljima. 

Osim toga, ako planirate sa svojim kućnim ljubimcem otputovati van granica, ne zaboravite da mora biti cijepljen protiv bjesnoće najmanje mjesec dana prije odlaska na put. Uz spomenuto, ne zaboravite nabaviti međunarodnu knjižicu o cijepljenju, koja ujedno služi kao putovnica i certifikat za put.

 

Ostala cjepiva

Cijepljenje protiv ostalih bolesti nije obavezno, ali preporuča se jedanput godišnje, kako bi uvijek imali zdravu i zaštićenu životinju. cjepovi za psa je peterovalentno, odnosno štiti ga od pet najčešćih bolesti, dok je za mačku trovalentno, odnosno protiv tri najčešće bolesti mačaka. Ako ste zaljubljenik u prirodu ili volite puno putovati, vrlo je važno da obavite sva potrebna cijepljenja i druge preventivne mjere na vašem kućnom ljubimcu. Tako ni u jednom trenutku nećete strepiti za zdravlje svog kućnog ljubimca. Slobodno ga možete voditi u šetnju u polje, šumu ili uz more, a uz to ga možete povesti u svaki hotel ili apartman te u svakom trenutku možete dokazati da je vaš kućni ljubimac po svim propisima zaštićen od svih bolesti i tako bezopasan za okolinu.

 

Cijepljenje štenadi i mačića

Štenad se cijepi prvi puta u dobi između šest i sedam tjedana peterovalentnim cjepivom (štenečak, parvoviroza, hepatitis, bronhitis, leptospiroza), zatim ih se nakon dvadeset dana cijepi protiv corone i nakon dvadeset dana revakcinira se peterovalentnim cjepivom. S navršena tri mjeseca starosti cijepi ga se prvi puta protiv bjesnoće i čipira se. 

Mače se cijepi prvi puta s navršena dva mjeseca starosti trovalentnom vakcinom (virusni rinotraheitis, panleukopenija, kalciviroza) i nakon mjesec dana se revakcinira.

 

Zaštita od nametnika

Prije izlaska u prirodu ne zaboravite zaštititi kućnog ljubimca od crijevnih nametnika (tablete ili injekcije), te od buha i krpelja (raspršivač, spot on ili ogrlica). Nakon povratka iz šetnje ili dužeg boravka u prirodi, kućnog ljubimca dobro iščetkajte i iščešljajte kako biste uklonili nekog nepoželjnog "sustanara”!


  isprintaj članak