Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Kako najbolje iskoristiti vrijeme za učenje kod kuće
Slijedite ove jednostavne savjete i stvorite uvjete za učenje kod kuće. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Vedar, ugodan, bujan, tajanstven
Objavljeno: 31.03.2014. 10:39  
Bali
Bali
  • Bali
  • Bali

Vedar, ugodan, bujan, tajanstven: tako se ovaj mali indonezijski tropski otok predstavlja onim posjetiteljima koji se iz turističkih središta odvaže poći u unutrašnjost.

 

Džungla se iznova polako uspinje uza strme obronke lave

Nekoliko brzih koraka. A zatim hrabri skok s drvenog pristaništa za čamce. I čovjek već lebdi privezan za uže motornog broda, a šareni mu se padobran od svile razvija iznad glave. Na drugoj strani 30-metarskog užeta čamac snažno zakreće i osigurava prave parasailing letove u visine. Čamac i prameni valovi postaju sve manji, a zračna panorama sve veličanstvenija: jezero Bratan na Baliju svjetluca metalnosivim sjajem između leptosomnih četinjara i nasada banana u tropskim brdima tog rajskog otoka. Strme nutarnje stijenke kratera jedne već odavno ugasle kaldere strše uvis zelene i sočne. A dalje na sjever, poput lokava, izranjaju idilična jezera Buyan i Tamblingan.

Nakon erupcija vulkana koje su se odigrale davno u prošlosti, džungla se iznova polako uspinje uza strme obronke lave, a prilikom slijetanja ludim se tempom leti prema moćnim krošnjama drveća. I prema hramu Pura Ulun Danu Bratan koji poput igračke čuči u do koljena dubokoj vodi jezera Bratan.

Još prije nekoliko sati ta mi je markantna silueta vodenog hrama titrala pred oznojenim nosom u liku dobro poznate naljepnice na boci rižinog vina Bali Hai. I to u sparnim pubovima Kute koji se sada, zajedno sa suncem opaljenim turistima i kraljevima surfa nauljene kose čine svjetovima udaljenim odavde. Na visini od 1300 metara leži ugodno svježi planinski svijet jezera Bratan, a najzabavnija je ipak vožnja zavojima u dupkom punom pick-up taksiju. U prastarom automobilu čovjek se zabavi pravim, bujnim životom. Tvrdoglavo naguravanje sa zavezanim svinjama oko nekoliko centimetara slobodnog prostora za noge: “Pomakni se već jednom, ti čekinjasta vrećo sala! Napravi mjesta za još jednu košaru tapioke, a i za onu krezubu staricu sa zadnje postaje!”

U međuvremenu napolju promiče amfiteatar u svijetu čuvenih rižinih terasa Balija. Sa srebrnim čapljama, vodenim bivolima i umjetnički oslikanim strašilima za ptice. Kod polja luka najvlažnijeg sela na Baliju, Baturitija, tropska sparina prelazi u slojeve magle osebujnog ozračja: gusti slojevi magle pretvaraju sve uokolo u zastrti mozaik sastavljen od sunčano šarenih i u vatu zapakiranih mrlja.

 

U raju obitavaju bosi

Uvijek novi dijelovi čas postaju vidljivi, čas nestaju, da bi potom iznova izronili: srebrni pocinčani krovovi, hramovi u obliku oštrice škara, psi na rubu ulice, metrima visoke paprati i u piramide naslagane glavica kupusa. Ali prije svega cvijeće: divlje orhideje koje iz obližnjih prašuma dovoze na tržnicu cvijeća u Candikuningu. I hortenzije svih veličina. Balijski gorštaci poput kakvih ljubičastih oblaka lepršaju, natovareni takvim velikim buketima cvijeća, uskim puteljcima svojih polja. Živo cvijeće. U tom raju obitavaju bosi.

 

Treba pripremiti nove svetkovine

Na mjestima poput Candikuninga, na udaljenoj istočnoj obali ili izbrazdanim dolinama provincija Gyannar, Klungkung ili Bangli, balijska su sela do danas ostala nepromijenjena. Ljudi idu spavati s kokošima, žute stabljike grmova banana kuhaju kao povrće i čude se raštrkanim skupinama slikara amatera koji se zajedno sa svojim kistovima za akvarel i platnima raspodjeljuju po tako skrivenim mjestima kao što je 30 metara visoki vodopad Gitgit. A čemu je potrebno slikati još jedanput ono što su Balijci već odavno tako pažljivo dekorirali u dugim mlakim noćima punog mjeseca? Bijelim trakama tkanine koje tako slikovito vijore po okolnim terasastim poljima. Filigranskim kamenorezima na hramovima i nastambama, preko kojih sada puzi meka, zelena mahovina.

Slikovito k tome zvuči i šuplje klopotanje balijskih bambus beatnika iz unutrašnjih dvorišta crvenih poput opeke: bung beng bong bung bong. A s bubnjanjem po starim automobilskim gumama na tom se rajskom otoku svakodnevno stvara nova akustika. Treba pripremiti nove svetkovine. U krajnjem slučaju i pomoću improviziranih satova plesa u stražnjem dvorištu i make-upom iz kuhinje. Onako kako je to najdraže brojnim otočkim božanstvima: najprije ih izmami nekoliko melodioznih tonova u sumrak, potom zablješte prvi djelići zlatnih kostima od brokata i neočekivano se razasuju iz jednostavnih seoskih kuća. Voštani cvjetovi frangipanija mirišu na ukrašenim glavama plesačica.

Povorke poput kakve utvare prolaze rubovima ulica, a s njima i zlatnožuto pocakljeno prase i visoko naslagane piramide voća. Jedino plaža ostaje poπteđena. Jer Balijci u moru vide zle duhove. Ondje udar valova ravnomjerno odzvanja o meki pijesak, a uvečer se javlja tropska svjetlost poput velike neonske cijevi na bašunasto crnom nebeskom svodu. I ovdje vrijedi zaključak: Paradise now!

 

Što, kamo, koliko

Dolazak i ulazak u zemlju: Bali je dio indonezijskog arhipelaga (jugoistočna Azija). Čisto vrijeme leta na liniji Zagreb-Beč -Denpasar (Indonezija) traje 16 sati. Izravni redovni let s Qatar airwaysom preko Dohe ili. Potrebna je putovnica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci.

Vremenska zona: SEV +7 sati

Vrijeme pogodno za putovanje/klima: kišno razdoblje od studenoga do ožujka. Približno 5 kišnih dana mjesečno. Povoljno vrijeme za putovanje je od srpnja do listopada. Temperatura tijekom cijele godine 30 stupnjeva C (razina mora).

Hoteli: Najluksuzniji hotel Balija nalazi se na istoku otoka I cijene im se kreću od 150 eura dalje. Bungalove je moguće unajmiti već od 30 eura dnevno.

Restauracije: veliki izbor kvalitetnih restauracija.


  isprintaj članak