Regresija - Povratak u prošle živote
Vjerujete li da možete proći kroz vlastitu smrt i opet živjeti ili sjetiti se trenutka rođenja i prvog pogleda na majku? Da, to možete doživjeti kroz regresiju. ...
Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Zamke kod dizanja gotovine na bankomatima izvan Europske unije
Objavljeno: 09.07.2019. 19:28  
Bankomati: Dizanje gotovine u inozemstvu je skupa stvar
Bankomati: Dizanje gotovine u inozemstvu je skupa stvar

Snimio: Željko Marušić 

 

Prema podacima europskog statističkog ureda Eurostat, u inozemstvo najviše putuju državljani Cipra, Belgije, Luksemburga, Malte i Slovenije. Iako državljani Hrvatske putuju daleko manje u inozemstvu, a tome su "krive” vikendice i kleti koje ih zadržavaju doma, dobro je znati kako koristiti debitne i kreditne kartice na putovanju.

U mnogim državama izvan Europske unije, banke i druge novčarske ustanove, posežu i za nezakonitim sredstvima. Tim povodom je Društvo potrošača Slovenije (ZPS), kako prenosi Delo, upozorilo kako novac s bankomata treba dizati samo koristeći debitnu karticu, a nikako karticu s odloženim plaćanjem (čak i u matiučnoj državi!) budući da ćete platiti 10 eura za uslugu i još neke druge namete, ovisno o visini iznosa dignutog novca.

Bankarska naknada za dizanje gotovine s debitnom karticom na području EU-a je kao kod nas, ali ipak pripazite na dodatne troškove koje zaračunavaju vlasnici nekih bankomata (npr. Euronet) koji i kod dizanja malog iznosa mogu biti visoki. Ponekad se pojavi upozorenje na ekranu bankomata, ali ne uvijek, što je suprotno europskom zakonodavstvu. Ali će se, bez brige, pojaviti na ispisu banke!

Ukoliko putujete u države izvan Europske unije troškovi dizanja s debitnom karticom su viši i zato dižite što manje novaca, a troškove vaše banke provjerite prije putovanja. Ukoliko vam bankomat ponudi mogućnost konverzije, pa lokalnu valutu preračuna u eure, nemojte je prihvatiti jer će trošak biti još veći radi nepovoljnog tečaja. Radije izaberite mogućnost "bez konverzije”. 

Kako su većina ljudi dešnjacii desnu ruku koriste na tipkovnici ili zaslonu bankomata, postoji poluskrivena mogućnost dizanja gotovine bez konverzije na lijevoj, za dešnjake najmanje vidljivoj, strani zaslona. Posljedica je dizanje "s konverzijom” čime se može izgubiti i do deset posto novca koji biste dobili da ste ga podigli "bez konverzije”! Slično je i s plaćanjem kupljenih proizvoda u inozemstvu budući da POS terminali nude plaćanja u domaćoj valuti ili ih pretvaraju u valutu kupca.

U Hrvatskoj je ista stvar za strance. Tako su u Njemačkoj organizaciji potrošača uočili da je u Hrvatskoj najveća razlika između dizanja novca "s konverzijom” i "bez konverzije” u eure. Čak 11 posto! Inače, konverzija se kreće uglavnom između tri i 10 posto.

Prema pisanju britanskih medija njihovi su turisti, zbog tzv. dinamične konverzije valuta koja bankama i drugim nuditeljima novčarskih usluga donosi veliku dobit, godišnje oštećeni za više stotina milijuna eura.

Mnoge banke su u Sloveniji, Hrvatskoj i nekim drugim državama srednje Europe, npr. i u Češkoj i Madžarskoj, ukinule vlastite bankomate što su iskoristila novčarska poduzeća i postavila svoja u mnogim turističkim krajevima istočne i srednje Europe. Prednjači američki Euronet sa svojim žuto-plavim samostojećim bankomatima. Oni su najgori mogući izbor za dizanje gotovine u inozemstvu budući da nude konverziju po niskom tečaju i zaračunavaju troškove usluge.

  isprintaj članak