Helsinški bijenale 2021., „Isto more“ od 12. lipnja do 26. rujna 2021. godine
Helsinški bijenale 2021., „Isto more“, održat će se na helsinškom otoku Vallisaari, od 12. lipnja do 26. rujna 2021. ...
Veseli balkoni
Dolaskom toplijih dana, kada prođu svi strahovi od ranojutarnjih mrazeva, počinjemo razmišljati o cvjetnim ukrasima na našim balkonima ili prozorskim daskama. ...
Tajanstveno došao i – otišao
Zbog sumnjivih okolnosti zadržali su ga u hotelskoj sobi sa čuvarom. Iz nje je tajanstveno nestao zajedno s dokumentima. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Minutu više od 20 minuta dnevno zaista ne bi trebalo biti teško odvojiti za tjelovježbu.
Objavljeno: 13.02.2021. 08:23  
Barem 150 minuta tjedno za tjelovježbu
Barem 150 minuta tjedno za tjelovježbu

Beirut, Libanon (slikao: Željko Marušić)

Nedostatak tjelovježbe jedan je od vodećih uzroka za umiranje i razvoj bolesti kao što su rak, šećerna bolest i bolesti srca i kvožilnog sustava.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije preporučaju najmanje 65 minuta visoko intenzivne ili barem 150 minuta umjerene tjelovježbe tjedno, odnosno odgovarajuću kombinaciju obje.

Nedostatak tjelovježbe, dakle gibanja, jedan je od vodećih uzroka za umiranje i razvoj bolesti kao što su rak, šećerna bolest i bolesti srca i krvožilnog sustava.

Odlično bi bilo kada biste se barem pet puta tjedno odlučili na tjelovježbu u trajanju od 30 minuta dnevno za odrasle, odnosno barem sat dnevno intenzivne tjelovježbe za djecu i maloljetnike. Koliko je to važna činjenica najbolje govori odluka svih država članica Svjetske zdravstvene organizacije da do 2025. godine treba povećati tjelesnu aktivnost pojedinaca za najmanje deset posto!

 

Što je tjelesna aktivnost?

U Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tjelesnu aktivnost objašnjavaju kao bilo kakvo tjelesno gibanje skeletnih mišića koji trebaju energiju, uključivo aktivnosti za vrijeme rada, igre, obavljanje gospodarskih poslova, hodanje.

Vježbanje je predviđena i strukturirana podvrsta.

 

Od čega štiti redovita tjelesna aktivnost?

- sprečava bolesti srca i žila

- sprečava mogućnost nastanka moždanog udara i kljenuti srca

- pomaže ovladati krvnim tlakom

- pomaže umanjiti razinu šećerne bolesti

- sprečava krhkost kostiju i mogućnost lomova

- održava snagu mišića i gibljivost zglobova

- smanjuje mogućnost nekih vrsta bolesti raka

- smanjuje stres i depresiju i poboljšava kakvoću života

- temeljna je promjena za smanjivanje tjelesne težine i debljine općenito.

  isprintaj članak