Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Običaj postavljanja klopoteca i strašila
Objavljeno: 30.07.2019. 19:17  
Bartolovo 2019 – Kalinje (Sv. Ivan Zelina), 24. kolovoza
Bartolovo 2019 – Kalinje (Sv. Ivan Zelina), 24. kolovoza

U organizaciji Turističke zajednice grada Sv. Ivan Zelina i Udruge malih vinara "Brina", 24. kolovoza, spočetkom u 17 sati, na bregima Belavina iznad Kalinja u Svetom Ivanu Zelina bit će obilježen blagdan svetog Bartola. 

Tom se prigodom obnavlja stare običaje postavljanja klopoteca i strašila, koji će u završnici zrenja grožđa iz vinograda tjerati čvorke i druge ptice željne sočnih bobica i tako očuvati do berbe, taj iznimno bogati ures trsja. U organizaciju se uključuje gotovo svatko tko na tom bregu ima vinograd, a najviše truda svake godine ulože članovi Udruge „Brina". Po starom običaju među članovima biraju vincilira i pudara, na razdoblje od godinu dana tj. do slijedećeg Bartolova. 

Vincilirom se imenuje član udruge koji je kroz godinu pokazao najviše truda oko vina i vinograda i ima najviše vinograda, a pudarom član udruge koji je najviše puta kako bi u Zelini rekli „bil pri kleti i tak čuval gorice". Pudar pušta klopotec u rad, a župnik s nekoliko prigodnih riječi blagoslovi vinograd. 

Za veseli ugođaj pobrinut će se članovi „Brina benda" koji posjetitelje zabavljaju raznolikim domaćim pjesamama.

  isprintaj članak