Taj predivni Peking uskoro na programu HRT-a
HRT od 12. svibnja počinje s emitiranjem dokumentarnih filmova pod nazivom Taj predivni Peking. ...
Trnje – prostor i ljudi
U sklopu projekta Zagrebački kvartovi, Muzej grada Zagreba objavio je novu publikaciju, knjigu / katalog izložbe Trnje – prostor i ljudi. ...
Trebaju li muškarci častiti prilikom prvog spoja
Vječno je pitanje trebaju li muškarci častiti prilikom prvoga izlaska s nekom djevojkom (ženom). ...
Anketa


NALAZITE SE U
Rampe, dizala i pokretne nosiljke samo su mali koraci
Objavljeno: 04.10.2012. 17:20  
Bazeni prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom
Bazeni prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom

Voda osvježava i oživljava duh. Vježbanje u vodi izdužuje i ojačava mišiće. Za velik broj kućevlasnika, ipak, tjelesni napor čini ulazak ili izlazak iz bazena, ograničavajući tako iskorištavanje njegovih prednosti. Na sreću, danas postoji mnoštvo mogućnosti kako bi se osobama s tjelesnim invaliditetom olakšala ta prepreka.

Male promjene  olakšat će pristup svima, no možda će biti potrebne određene individualne prilagodbe. Starenjem „baby boom“ generacije te povećanjem broja osoba s artritisom  i ortopedskim problemima, potreba za vježbanjem u vodi je u stalnom porastu, a pruža odličan način održavanja forme i navike vježbanja.

Rampe, dizala i pokretne nosiljke samo su mali koraci koji kreću od postavljanja podignute platforme te omogućavaju plivačima da postupno ulaze odnosno izlaze iz bazena. Prilikom izgradnje bazena koji je djelomično u zemlji preporuča se podizanje zidića visine stolca tako da se osoba može lako prebaciti iz invalidskih kolica na zid te potom u vodu. Ulazi u bazene koji su u razini tla oprema se rampama koje se odlično uklapaju u okolinu, a služe za postupni ulazak u vodu. Na završetku rampe voda bi trebala biti u visini prsa osobe u kolicima tako da ona odmah može početi plutati. Mnogi stručnjaci preporučaju da se prilikom izgradnje bazena misli na sve dobi te da se odmah izgradi bazen koji će služiti svim generacijama.


No i već izgrađeni bazeni mogu se prilagoditi posebnim potrebama. Mnoge tvrtke danas proizvode dizala i ostala pomoćna sredstva koja se ugrađuju u toplice ili javne bazene.

Većina dizala koriste vodu iz crijeva za polijevanje koje je spojeno na slavinu kako bi hidraulikom podigla odnosno spustila plivača. Svježa voda ulazi u dizalo te podiže sjedalicu da bi prilikom spuštanja iste otekla u bazen.

Prije ugradnje bilo kojeg pomagala važno se raspitati jeli potrebna pomoć druge osobe prilikom ulaska ili će ga osoba s invalidnošću moći sama koristiti te prema tome treba odabrati. Naravno, dobro se prije kupnje raspitati i o samom dobavljaču, njegovom ugledu, jamstvu i sigurnosti instalacije. Raspitajte se i treba li pomagalo biti uklonjeno ovisno o sezoni.

Dobro je nabaviti i posebna invalidska kolica za ulazak u vodu, kako se ne bi oštetila ona svakodnevna. Kolica za vodu obično su napravljena od plastike i otporna su na hrđanje.

 

Mnoge osobe s invaliditetom osjetile su velika poboljšanja nakon redovitog korištenja bazena poput ojačanih mišića, pokretljivosti te bolje cirkulacije. Sve osobe koje su oduvijek voljele vodu tako mogu u njoj uživati skoro bez ograničenja. U vodi se osobe s tjelesnim invaliditetom  nesputano kreću oslobođeni gravitacije.

Postoje mnoga svjedočanstva osoba s tjelesnom invalidnošću koje su osjetile veliko poboljšanje nakon redovitog korištena svih prednosti koje bazen pruža. Tako osobe s problemima s kralješnicom zamjećuju veliki napredak u pokretljivosti i smanjenje bolova, a nakon redovite vježbe u vodi, osjećaju se snažnije. Slična su i iskustva osoba s multiplom sklerozom koje već nakon kratkog vremena osjete pozitivne tjelesne promjene. A o onima psihološke naravi ne treba ni pisati.

  isprintaj članak