Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Starenjem „baby boom“ generacije potreba za vježbanjem u vodi je u stalnom porastu
Objavljeno: 05.12.2012. 21:22  
Bazeni prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom
Bazeni prilagođeni osobama s tjelesnim invaliditetom

Voda osvježava i oživljava duh. Vježbanje u vodi izdužuje i ojačava mišiće. Za velik broj kućevlasnika, ipak, tjelesni napor čini ulazak ili izlazak iz bazena, ograničavajući tako iskorištavanje njegovih prednosti. Na sreću, danas postoji mnoštvo mogućnosti kako bi se osobama s tjelesnim invaliditetom olakšala ta prepreka.

Male promjene  olakšat će pristup svima,  no možda će biti potrebne određene individualne prilagodbe. Starenjem „baby boom“ generacije te povećanjem broja osoba s artritisom  i ortopedskim problemima, potreba za vježbanjem u vodi je  u stalnom porastu, a pruža odličan način održavanja forme i navike vježbanja-

Rampe, dizala i pokretne nosiljke samo su mali koraci koji kreću od postavljanja podignute platforme te omogućavaju plivačima da postupno ulaze odnosno izlaze iz bazena. Prilikom izgradnje bazena koji je djelomično u zemlji preporuča se podizanje zidića visine stolca tako da se osoba može lako prebaciti iz invalidskih kolica na zid te potom u vodu. Ulazak u bazene koji su u razini tla oprema se rampama koje se odlično uklapaju u okolinu, a služe za postupni ulazak u vodu. Na završetku rampe voda bi trebala biti u visini prsa osobe u kolicima tako da ona odmah može početi plutati. Mnogi stručnjaci preporučaju da se prilikom izgradnje bazena misli na sve dobi te da se odmah izgradi bazen koji će služiti svim generacijama.

No i već izgrađeni bazeni mogu se prilagoditi posebnim potrebama. Mnoge tvrtke danas proizvode dizala i ostala pomoćna sredstva koja se ugrađuju u toplice ili javne bazene.

Većina dizala koriste vodu iz crijeva za polijevanje koje je spojeno na slavinu kako bi hidraulikom podigla odnosno spustila plivača. Svježa voda ulazi u dizalo te podiže sjedalicu da bi prilikom spuštanja iste otekla u bazen.

Prije ugradnje bilo kojeg pomagala važno se raspitati je li potrebna pomoć druge osobe prilikom ulaska ili će ga osoba s invalidnošću moći sama koristiti te prema tome treba odabrati. Naravno, dobro se prije kupnje raspitati i o samom dobavljaču, njegovoj reputaciji, garanciji te sigurnosti instalacije. Raspitajte se i treba li pomagalo biti uklonjeno ovisno o sezoni.

Dobro je nabaviti i posebna invalidska kolica za ulazak u vodu, kako se ne bi oštetila ona svakodnevna. Kolica za vodu obično su napravljena od plastike te su otporna na korodiranje.

Mnoge osobe s invaliditetom osjetile su velika poboljšanja nakon redovitog korištenja bazena poput ojačanih mišića, fleksibilnosti te bolje cirkulacije. Sve osobe koje su oduvijek voljele vodu tako mogu u njoj uživati skoro bez ograničenja. U vodi se osobe s tjelesnim invaliditetom  nesputano kreću oslobođeni gravitacije.

Postoje mnoga svjedočanstva osoba s tjelesnom invalidnošću koje su osjetile veliko poboljšanje nakon redovitog korištena svih dobrobiti koje bazen pruža. Tako osobe s problemima s kralješnicom zamjećuju veliki napredak u pokretljivosti i smanjenje bolova, a nakon redovite vježbe u vodi, osjećaju se snažnije. Slična su i iskustva osoba s multiplom sklerozom koje već nakon kratkog vremena osjete pozitivne tjelesne promjene. A o onima psihološke naravi ne treba ni pisati.

  isprintaj članak