Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Objavljeno: 01.09.2020. 21:07  
Beč dobiva novi umjetnički prostor s veličanstvenim pogledom
Beč dobiva novi umjetnički prostor s veličanstvenim pogledom

Slika: Alexander Eugen Koller

U središtu Beča smješten je poznati MuseumsQuartier – jedan od najvećih muzejskih kompleksa na svijetu. Prostire se na površini od približno 90.000 četvornih metara, a obuhvaća oko 60 ustanova kulture te brojne restorane, kafiće i trgovine. Spoj suvremene muzejske arhitekture i zgrada iz 18. i 19. stoljeća kao i prostora za umjetnost i druženje čini omiljeno mjesto za građane kao i za turiste.

Ove je godine, prvi put od njegovog otvorenja 2001. godine, došlo do značajnijeg proširenja prostora. Sada je bogatiji za prostor za umjetničke i kulturne aktivnosti koji će ujedno služiti i za druženje i opuštanje. Na krovu muzeja Leopold izgrađena je konstrukcija zanimljivog dizajna uz veliku terasu s koje je veličanstven pogled na Beč – takozvana MQ Libelle. Od 4. rujna 2020. godine bit će otvorena za sve posjetitelje od 10 do 22 sata.     

Arhitektonski dragulj u obliku vretenca nastao je prema nacrtu austrijskog arhitekta Lauridsa Ortnera koji je s bratom Manfredom još 80-tih i 90-tih godina dizajnirao neke velike zgrade unutar ovog kompleksa poput kulturne ustanove Kunsthalle, muzeja suvremene umjetnosti mumok i već spomenutog muzeja Leopold. Sam naziv (riječ „Libelle” na njemačkom znači vretence) odabran je upravo zbog njegovog oblika te lagane i prozračne konstrukcije koja djeluje kao da lebdi. Stakleno pročelje na velikoj terasi osmislila je austrijska umjetnica Eva Schlegel, a upotpunjuju je rasvjeta prstenastog oblika austrijske umjetnice Brigitte Kowanz. 

  isprintaj članak