Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Bečka ulica Zieglergasse postat će prva ulica koja će se prilagoditi klimatskim promjenama
Objavljeno: 16.04.2019. 16:24  
Beč dobiva prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka
Beč dobiva prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i gospodarstvo diljem svijeta. Znanstvenici već desetljećima upozoravaju na loše posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.

Bečki su znanstvenici izračunali da bi do kraja stoljeća u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana što ovaj okrug čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje, posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama. Kako bi pokušali djelovati protiv urbanih toplinskih otoka u okrugu i olakšati život tamošnjim stanovnicima Grad Beč započinje pilot-projekt u ulici Zieglergasse koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka. Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, ugradnja sustava za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje zdenaca za pitku vodu trebali bi povećati kvalitetu života stanovnika te ulice. 

„Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće naraštaje. Nemamo vremena čekati, moramo djelovati. Negativne posljedice porasta temperature osobito su primjetne u okruzima u samom središtu grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina", kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein prilikom predstavljanja projekta. Također je naglasila štetnost klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i izrazila nadu kako će ovaj pilot-projekt zaživjeti i u drugim bečkim okruzima. Troškovi obnove ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 milijuna eura. 70 posto troškova pokrit će Grad Beč, a ostalih 30 posto platit će okrug Neubau iz vlastitog budžeta.


  isprintaj članak