Drevni kosturi poznati kao "Ljubavnici iz Modene" su mladići
Dva su mladića dakle, mogli biti ratni drugovi ili prijatelji, umrli zajedno tijekom okršaja i tako pokopani unutar istog groba “ ...
Mjesec na dan rođenja utječe na naše osobine
Ukoliko ste rpđeni u vrijeme punog Mjeseca potpuno ste drugačiji od osoba rođenih u doba polumjeseca. ...
Bosch započinje sezonu grijanja novim rap videozapisom
IFA 2019.: sezona počinje uz pametni i povezani sustav grijanja EasyControl ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Podizanje svijesti građana o važnosti rijeke Dunav
Objavljeno: 28.05.2019. 13:22  
Beč i Bratislava u borbi protiv onečišćenja Dunava
Beč i Bratislava u borbi protiv onečišćenja Dunava<br>

Najnovija istraživanja pokazala su kako je Dunav, najduža rijeka Europe, ujedno i najzagađenija rijeka našeg kontinenta. Dunav protječe kroz deset zemalja, između ostalog i Hrvatsku, te značajno pridonosi njihovom gospodarstvu i turizmu. Kako bi popravili kakvoću vode i bolje upravljali ovim vodenim bogatstvom, znanstvenici iz Beča i Bratislave uključili su se u europski projekt PlasticFreeDanube koji traje do 2020. godine. U sklopu projekta znanstvenici će proučiti plastični otpad iz rijeke veći od pet milimetara koji se nalazi na određenom području. Za potrebe je istraživanja odabrana dionica od Beča do slovačkog mjesta Gabčíkovo, ukupne dužine 100 km, jer se na tom relativno malom području nalaze dva velika europska grada, nacionalni park, dvije elektrane te pritoci drugih rijeka. Znanstvenici su zaključili kako će istraživanjem tog dijela moći sakupiti dovoljno materijala za analizu koja će kasnije poslužiti za razvoj novih znanja o štetnom utjecaju plastičnog otpada na rijeke i njihov ekosustav.

 

Zagađenost je rijeka veliki ekološki problem jer onečišćene rijeke imaju podjednako štetan utjecaj kako na regionalni razvoj tako i na svjetski ekosustav. Cilj je europskog projekta PlasticFreeDanube ukazati na tu činjenicu i podići svijest građana o zaštiti okoliša. Stoga se u sklopu projekta organiziraju manifestacije za djecu i odrasle, poput dana Dunava u školama i nacionalnim parkovima. 

  isprintaj članak