Najčistiji zrak na svijetu
Znanstvenici su uvjereni da su pronašli najčistiji zrak koji uopće nije onečišćen ljudskim djelovanjem. ...
Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Bečka gradska uprava ulaže pola milijuna eura u ozelenjavanje pročelja
Objavljeno: 30.10.2019. 10:34  
Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“
Beč je cool! – glavni grad Austrije postaje još „zeleniji“

U borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama austrijska prijestolnica već odavno vjeruje u mogućnosti ozelenjavanja. Udio zelenih površina u gradu u međuvremenu je dosegao 53 %, a uređeno je i oko 1.000 gradskih parkova. No ono čime se ovaj grad posebno ponosi su njegove "zelena” pročelja.

Sadnja biljaka penjačica koje oplemenjuju pročelja i krovove zgrada pridonosi borbi protiv klimatskog zatopljenja i smanjuje pojavu takozvanih "toplinskih otoka” u gradu. Zbog toga je bečka gradska uprava odlučila povećati potporu za ozelenjavanje zgrada s prijašnjih 100.000 eura na 500.000 eura godišnje. Pojedinačni iznosi ovise o tome što građani žele "zazeleniti” pa tako za sadnju biljaka na pročelju mogu dobiti 5.200 eura, u unutarnjem dvorištu zgrade 3.200 eura, a na krovu i do 20.200 eura.

Među dobrim učincima ove mjere je i ugodnija gradska mikroklima u kojoj takva pročelja djeluju kao prirodni klima uređaji. Dok njihove biljke ljeti sprečavaju jako zagrijavanje vanjskih zidova, zimzelene penjačice djeluju kao izolacija u zimskim mjesecima i tako smanjuju troškove grijanja. Biljke uz to imaju i zaštitnu ulogu budući da porčelje zgrade štite od jakih kiša i ultraljubičastog zračenja. Treba istaknuti i njihov dobar utjecaj na zdravlje jer se u njihovom lišću sakupljaju čestice prašine, veže ugljični dioksid i proizvodi kisik, a predstavljaju i životni prostor za razne životinjske vrste, što je važno za bioraznolikost. 

 

Osim spomenutih potpora za ozelenjavanje gradskim je četvrtima na raspolaganju i dodatnih 2,3 milijuna eura za borbu protiv posljedica klimatskih promjena, a ulaže ih se u brojne projekte. Sustav za prirodno odvodnjavanje kišnice, stupovi koji ispuštaju osvježavajuću vodenu maglicu, podne fontane, zdenci i česme samo su neki od primjera koji Beč čine "cool” gradom.

  isprintaj članak