Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Bečki „WasteWatcheri“ već 12 godina kontroliraju propisno odlaganje otpada
Objavljeno: 08.02.2020. 18:58  
Beč je jedan od najčišćih gradova u svijetu
Beč je jedan od najčišćih gradova u svijetu

Članica bečkog poglavarstva  Ulli Sima začetnica je inicijative „WasteWatchera" (snimio: © PID - Christian Furthner)


Beč je danas jedan od najčišćih glavnih gradova na svijetu. No takvo postignuće nije slučajnost, nego posljedica dobitne kombinacije raznih mogućnosti za zbrinjavanje otpada, jasnih pravila čistoće, strogih kontrola i novčanih kazni. U tome ključnu ulogu igraju takozvani „WasteWatcheri" koji već 12. godinu zaredom kontroliraju pridržavaju li se Bečanke i Bečani gradskih propisa čistoće.

U Beču trenutno postoji oko 50 stalno zaposlenih „WasteWatchera" i 400 dodatno obučenih djelatnika bečkih poduzeća za zbrinjavanje otpada (MA 48) i za održavanje gradskih vrtova (MA 42) koji patroliraju gradom u jasno označenim prslucima ili u civilu. U svojih 12 godina postojanja ukupno su proveli preko 83.000 službenih naloga. Pritom su samo protekle godine vodili 26.000 informativnih razgovora, podnijeli preko 700 prijava za nepropisno zbrinjavanje otpada i napisali više od 7.800 kazni. Novčane se kazne pritom kreću od 50 do 2.000 eura. Ako vas „WasteWatcher", primjerice, uhvati kako iz automobila bacate opušak, naplatit će vam kaznu od 100 eura. Koliko je ovo uspješno u smislu sprečavanja, pokazuje brojka od 128 milijuna propisno zbrinutih opušaka u 2019. godini.

Članica bečkog poglavarstva za zaštitu okoliša, Ulli Sima, na čiji je poticaj 2008. godine donesen bečki Zakon o održavanju čistoće kojim je utemeljena služba „WasteWatchera", istaknula je da njihov rad značajno pridonosi naslovu Beča kao izrazito čistog grada, ali da cilj pritom nisu najviše kazne, već najviša čistoća.

Da u Beču po pitanju zbrinjavanja otpada zaista nema mjesta za izlike, potvrđuju i njegove brojne mogućnosti za zbrinjavanje otpada. Ovaj grad, naime, ima 3.650 automata s besplatnim vrećicama za pseći izmet, 29.000 javnih kanti za smeće (od toga oko 21.600 s cijevima za opuške), 2.100 samostojećih cijevi za opuške, 455.000 spremnika za preostali i reciklažni otpad, 4.500 lokacija sa spremnicima za odvojeno sakupljanje otpada te 16 gradskih deponija. Stoga ne čudi što je Grad Beč od 2007. godine do danas, između ostalog, uspio prepoloviti količinu ilegalno zbrinutog glomaznog otpada i time dodatno pridonijeti zaštiti okoliša. 


  isprintaj članak