Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Djeca, škola i zaštitne maske za lice
I učenici i studenti u Nizozemskoj ne moraju nositi maske za lice, čak ni učitelji i starija djeca iako su se neki učitelji opirali takvoj "slobodi”. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
Zovu se Amy i pružat će podršku malim pacijentima u dječjoj ambulanti
Objavljeno: 24.08.2020. 11:51  
Bečka bolnica dobila 5G robote
Bečka bolnica dobila 5G robote
  • Bečka bolnica dobila 5G robote

Roboti zvani Amy olakšat će djeci boravak u čekaonici; roboti su poklonjeni suvremenoj bečkoj Klinici Floridsdorf (slike: © C.Jobst – PID)

Izmjeriti temperaturu, objasniti što je to koronavirus i zašto je toliko važno održavati razmak: ovo i još mnogo toga radit će tri zdravstvena robota po imenu Amy koje je dječjoj ambulanti Klinike Floridsdorf u Beču prošlog tjedna poklonio austrijski teleoperater Magenta Telekom.

Visoki su 120 centimetara, rade na temelju moderne 5G tehnologije i opremljeni su s nekoliko mikrofona i infracrvenih kamera, otvorenim operativnim sustavom Android, funkcijom „Follow me” (Prati me), dodirnim zaslonom te mogućnošću snimanja i reprodukcije glasa. Prvo programiranje prilagođeno je potrebama dječje ambulante, a ubuduće će se moći programirati i druge funkcije za pomoć.

Prilikom primopredaje robota bolnici bečki gradonačelnik Michael Ludwig rekao je da oni neće samo djeci olakšati vrijeme koje provedu u čekaonici, već će pomoći i osoblju klinike u njihovom radu. „Beč želi postati glavni grad digitalizacije u Europi. To uspijeva uz mnoštvo pametnih mjera koje omogućuju optimalnu digitalnu povezanost ljudi i strojeva” - dodao je Ludwig.

Andreas Bierwirth, glavni izvršni direktor Magenta Telekoma, izjavio je da mu je drago što njegovo poduzeće ovim poklonom može pružiti podršku bečkoj bolnici. „Digitalizacija je u zdravstvu prijelomna za napredak. Zahvaljujući 5G tehnologiji uskoro će se osobito u području zdravstvene skrbi pojaviti razne mogućnosti primjene koje nam neće samo pojednostaviti život, već će ga učiniti i sigurnijim” - ističe Bierwirth.

„Ovu smo bolnicu osmislili i izgradili prema najnovijim standardima arhitekture, medicine i tehnologije te ovdje imamo posebno visok stupanj digitalizacije” - objasnio je Herwig Wetzlinger, zamjenik glavnog direktora Udruženja zdravstvenih ustanova grada Beča. Na mrežu bolnice je, naime, spojeno oko 3.000 medicinsko-tehničkih uređaja, a ukupno ima 900 WLAN predajnika te više od 24.000 ICT priključnih mjesta koja omogućuju razmjenu podataka s oko 2.500 krajnjih uređaja. 

Grijanje, hlađenje, pneumatska prenosila za slanje uzoraka kroz cjevovode na analizu, sustav automatski vođenih vozila, dizala, navodnjavanje bolničkog vrta, ali i sustavi upravljanja sigurnošću digitalni su i potpuno automatizirani. Sve to bečku Kliniku Floridsdorf čini idealnim mjestom za prvo testiranje triju Amyja.

Roboti u bečkim zdravstvenih ustanovama, dakle, više nisu samo stvar budućnosti. Peter Hacker, član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo, najavio je i skorašnju primjenu robota u drugim granama medicine. U kirurgiji će, primjerice, izrazito kompleksni operacijski roboti liječnicima jednog dana omogućiti još veću preciznost u njihovom radu.

  isprintaj članak