Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Najava zbivanja
Dvoboj umjetnika, modna revija i narodna glazba
Objavljeno: 13.05.2019. 19:41  
Beli Manastir 18. i 19. svibnja u znaku tradicije i Etnološkog centra baranjske baštine
Beli Manastir 18. i 19. svibnja u znaku tradicije i Etnološkog centra baranjske baštine

Pripremamo vam bogat program povodom trećeg rođendana od otvorenja Etnološkog centra baranjske baštine. Po prvi put u Baranji održati ćemo poduku za sviranje na primitivnim puhačkim pučkim instrumentima (pisak, diplice, gajde). 

Radionica će iti održana 18. svibnja od 10 do 14 sati i svi su dobrodošli. Istoga dana s početkom u 18 sati u privremenom postavu BUM (Belomanastirska udruga mladih) bit će otvorenje izložbe mladih baranjskih umjetnika čime će biti obilježen i Međunarodni dan muzeja. 

 

Proslava obljetnice centra

Proslava treće obljetnice Etnološkog centra baranjske baštine bit će 19. svibnja 2019. godine, s početkom u 17 sati. Program će započeti etnološkom modnom revijom izvornih baranjskih nošnji, ali i sa suvremenom odjećom s elementima baranjskih nošnji. U programu će još nastupit HKUD Beli Manastir, MKUD Talicka, SKUD Jovan Lazić, te jedini baranjski gajdaš Filip Golubov. 

Premijerno će u Baranji biti održana Borba umjetnika koja je, kao prva takva u svijetu, nastala u studiju Culexa, a svi zainteresirani moći će gledati u ringu (amfiteatru) pravu borbu - dvoboj mladih akademskih slikara s osječke Akademije umjetnosti i kulture (AUK). PRONI - centar za socijalno podučavanje predstavit će svoj projekt Pokretne slike umjetnosti i kulture, te održati okrugli stol. 

 

Program zbivanja: 

18.svibnja

10,00-14,00 sati - Škola izrade i svirke na tradicijskim i primitivnim puhačkim instrumentima Baranje

Interaktivna radionica izrade trščanih svirala diplica i piska s jednostrukim udarnim jezičkom te svirke na istima za djecu i odrasle. Upoznavanje baranjskih tradicijskih instrumenata kao što su DIPLICE, PISAK I GAJDE i mogućnost učenja sviranja istih.

18,00 sati- BUM-ova Etno izložba – predstavljanje mladih baranjskih umjetnika- Etnološki centar baranjske baštine. Na taj način ćemo obilježiti Međunarodni dan muzeja.

22,00 sati –BUM-ov after vinil party - caffe bar Lymmar - glazba s gramofonskih ploča

 

19.svibnja

17,00 sati - Etno modna revija - Program započinje Etno modnom revijom s izvornim baranjskim nošnjama, ali i suvrmenom s elementima baranjskih nošnji. Radi se o 12 modela novih haljina s etnološkim motivima, odnosno s dijelovima nošnji (hrvatskih, srpskih i mađarskih), starija gospođa ili žena u izvornoj baranjskoj nošnji basuprot djevojka u modernoj haljini s elementima baranjske nošnje kako bi se prenijeli bogati baranjski običaji, te ljubav prema starinama na mlađe generacije.

Nastup jedinog baranjskog gajdaša Filipa Golubova - nastup na gajdama

Nastup KUD-ova; HKUD Beli Manastir, MKUD Talička, KUD Diofa Darda, SKUD Jovan Lazić Beli Manastir, zajedničko Baranjsko kolo. 

Borba umjetnika (Culex) – Prvi put će biti održana Borba umjetnika, prva takva u svijetu, nastala u studiju Culex-a. Svi zainteresirani moći će u ringu gledati pravi dvoboj mladih akademskih slikara s osječke Akademije umjetnosti i kulture (AUK). Riječ je o virtualnom slikanju na kojem sudjeluje 12 mladih akademskih slikara s AUK. Slikat će baranjske etnološke motive.  

Predstavljanje rezultata projekta Pokretne slike umjetnosti i kulture. (PRONI centar) uz okrugli stol.

 

Pripremljen je i dmojenak s izvornim baranjskim jelima.

Organizator zbivanja je TZ Baranje, a suradnji s PRONI centrom, Akademijom za umjetnost i kulturu (AUK) iz Osijeka, Culexom i BUM-om, a pokrovitelj je Gradsko poglavarstvo Belog Manastira.


  isprintaj članak