Pakiranje stvari za piknik u kovčeg ili naprtnjaču
Ukoliko niste pripremljeni, dragocjena prilika za odličan piknik može biti propuštena! ...
Argentina dopušta odabir spola "x" u osobnim dokumentima
Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo (ICAO) već prepoznaje osobne dokumente s rodom x, koji uključuju ljude koji se identificiraju izvan tradiciona ...
Pogledajte kako odmara zgodni Fran
Fran FM posljednjih mjeseci stalno puni medije. Njegove pjesme „Influencerica“ i „Me gusta“ postale su sastavni dio svakog radijskog glazbenog programa, no prij ...
Anketa


NALAZITE SE U > Savjeti za putovanja
Naučite koristiti prsluk za spašavanje prije negoli sjednete u čamac
Objavljeno: 06.01.2020. 13:48  
Bez čega ne na put u planine, na rafting i u pustolovne utrke
Bez čega ne na put u planine, na rafting i u pustolovne utrke

Znate li onu narodnu: „Ej, Ano, ej Anice, ne na kišu, ne na kišu, bez kabanice"? Ostati suh, sit, zdrav, a bogme i živ glavne su potrebe svakog pustolova. Zato je potrebno dobro napuniti svoju naprtnjaču. To ne znači da bi trebali nositi cijeli ormar na leđima. Pravi pustolovi satima važu stvari i razmišljaju kako ponijeti više u malenome. Zapamtite, na putu ne smijete patiti, krećete u planine, na rafting i u pustolovne utrke kako bi uživali.

 

Napisao: Vedran Obućina

 

Uvijek ponesite lagane jakne, otporne na kišu, toplu odjeću za noć i nekoliko pari gaća i čarapa ako se smočite. Puno je bolje ponijeti kabanicu nego kišobran, jer tako imate slobodne ruke. Najvažnije je imati udobne i čvrste cipele, jer ako se one raspadnu, neće vas nitko moći spašavati. U džepu jakne ili košulje imajte jednu malu čokoladicu. Ona je prava energetska bomba, kao i banana. Uza sebe morate imati i dovoljnu količinu vode. Bez hrane se još da izdržati, ali bez vode se možete onesvijestiti. Iz istog razloga je dobro imati malu prvu pomoć – zavoje, gaze, hanzaplaste, male škarice i tablete protiv bolova.

Ako ćete voziti bicikl dobro je ponijeti neki komad alata, a ukoliko se bavite vodenim sportom, naučite koristiti prsluk za spašavanje prije negoli sjednete u čamac. Isto vrijedi za padobranstvo i paraglajding. Planinari i sudionici utrke će biti presretni ako im šator bude malen i lagana, ali pripazite kamo idete. Na mjestima gdje pušu jaki vjetrovi, teško ćete spavati i najvjerojatnije ćete držati mali šatorčić objema rukama kako vam ne bi "pobjegao”.

Najlakše se zaboravi na stvari koje su malene, a život znače. Tako se stalno događa da je „cimer" u šatoru zaboravio pribor za higijenu, pa krade od vas, na najljepšem slapu shvatite da niste stavili baterije u fotoaparat odnosno niste napuili mobitel, ili prilikom uspona na klinčanom putu nemate karabiner kojim biste se osigurali u stijeni pa vam glavom prolaze najgore slutnje. Ispunite svaki svoj džep. Ponesite čokoladicu, zviždaljku ako se izgubite (SOS signal je jedan prodoran zvižduk svakih deset sekundi kroz jednu minutu, pa minutu odmora, pa ispočetka dok vas netko ne spasi – ili jednostavnije tražite pomoć mobitelom), kondom (za svaki slučaj), olovku i papir te mali nožić.


  isprintaj članak