Podstrek za bolju prehranu prilikom kupovine
Skrivene kalorijske zamke, masni zalogaji, zaslađena pića - supermarket je prepun nezdrave prehrane. Mnogi se potrošači pitaju: „Što još danas jesti sigurno?“ ...
Dubrovački hotel Kazbek prvi je hrvatski hotel koji se priključio svjetskoj cage-free inicijativi
Najveća politička kampanja za životinje iskorištavane u industriji hrane - europska građanska inicijativa Okončajmo doba kaveza čiji je krajnji cilj zabrana kav ...
Znanstvenici upozoravaju na ozbiljne zdravstvene posljedice zbog klimatskih promjena
Kako toplinski valovi postaju sve češći, teži i duži, očekujemo još bolesti povezanih s toplinom i smrti, posebno među djecom, starijim osobama, osobama s kroni ...
Anketa


NALAZITE SE U
Sol šteti i urogenitalnim organima
Objavljeno: 15.11.2019. 19:03  
Bez soli ne može, ali ne pretjerivati
Bez soli ne može, ali ne pretjerivati

Snimio: Željko Marušić

 

Točno je mišljenje kako sol šteti bubrezima i urinogenitalnim organima, ali je i neprijatelj broj 1 kardiovaskularnom sustavu. Posebno u Hrvatskoj i državama u okruženju budući da se na ovim područjima jede jako slanu hranu. U Europskom udruženju kardiologa smatraju kako ne bismo smjeli u tjelo unijeti više od pet ili šest grama soli dnevno. Blago posoljena hrana je potpuno dovoljna. 

 

Kiseli kupus je skrivena opasnost

Posebno se treba bojati industrijskih soli u mesnim proizvodima i slanim sirevima. Velik broj ljudi u zimskim danima jede kiseli kupus u velikim količinama, a mnogi piju i rasol. Sve je to dobro zbog C vitamina, ali rasol i kiseli kupus mogu dovesti do visokog tlaka.

Jedan od načina prevelikog unosa soli u tijelo je i salata od rajčice. U njoj nema konzervansa, ali je zato često presolimo.

Šećer i sol su prirodni konzervansi i bolje su od kemikalija u vrećicama. Ali sve treba koristiti umjereno. 

 

Problem soli

Najveći čimbenik rizika je upravo sol. Unos soli bi trebalo polako smanjivati mjesecima kako bismo se navikli na novi okus jela. I tako dok ne dođemo do 6 ili 7 grama dnevno. Time će se promijeniti i sklonost prema hrani. Izbjegavat ćemo slanu hranu. I jedno veliko ali! Stalno trebamo paziti na gotovu ili prigotovljenu hranu u kojoj sol ne osjećamo, a u njoj su velike količine industrijske soli.

 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak