Dezinfekcija doma na pametan način
Kako najbolje pristupiti čišćenju u kućanstvu, kao i prepoznati i dezinficirati neka mjesta s uobičajenim žarištem klica. ...
Koronavirus smanjio zagađenje zraka u Europi i svijetu
Objavljene karte prikazuju promjene u količini dušičnog dioksida (NO2) - zagađivača koji uglavnom nastaje od upotrebe fosilnih goriva. ...
Stjuardese se najviše bolje požara u avionu
Čak 44,5 % kabinskog osoblja vidjelo putnike kako pokušavaju obaviti spolni odnos u zahodu zrakoplova, a od njih je dva i pol posto dobilo ponudu da se pridruže ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Sol šteti i urogenitalnim organima
Objavljeno: 15.11.2019. 19:03  
Bez soli ne može, ali ne pretjerivati
Bez soli ne može, ali ne pretjerivati

Snimio: Željko Marušić

 

Točno je mišljenje kako sol šteti bubrezima i urinogenitalnim organima, ali je i neprijatelj broj 1 kardiovaskularnom sustavu. Posebno u Hrvatskoj i državama u okruženju budući da se na ovim područjima jede jako slanu hranu. U Europskom udruženju kardiologa smatraju kako ne bismo smjeli u tjelo unijeti više od pet ili šest grama soli dnevno. Blago posoljena hrana je potpuno dovoljna. 

 

Kiseli kupus je skrivena opasnost

Posebno se treba bojati industrijskih soli u mesnim proizvodima i slanim sirevima. Velik broj ljudi u zimskim danima jede kiseli kupus u velikim količinama, a mnogi piju i rasol. Sve je to dobro zbog C vitamina, ali rasol i kiseli kupus mogu dovesti do visokog tlaka.

Jedan od načina prevelikog unosa soli u tijelo je i salata od rajčice. U njoj nema konzervansa, ali je zato često presolimo.

Šećer i sol su prirodni konzervansi i bolje su od kemikalija u vrećicama. Ali sve treba koristiti umjereno. 

 

Problem soli

Najveći čimbenik rizika je upravo sol. Unos soli bi trebalo polako smanjivati mjesecima kako bismo se navikli na novi okus jela. I tako dok ne dođemo do 6 ili 7 grama dnevno. Time će se promijeniti i sklonost prema hrani. Izbjegavat ćemo slanu hranu. I jedno veliko ali! Stalno trebamo paziti na gotovu ili prigotovljenu hranu u kojoj sol ne osjećamo, a u njoj su velike količine industrijske soli.

 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak