Ovo su najjače putovnice svijeta 2019. godine
Hrvatska se, među članicama Europske unije, već godinama nalazi u nepovoljnom položaju zajedno s Bugarskom i Rumunjskom. ...
Zašto u Aziji nose kirurške maske za lice
Stanovnici ovih država vjeruju u tradicionalnu kinesku medicinu (TCM) prema kojoj su dah i disanje sastavni su dio dobrog zdravlja, a izlaganje lošem zraku može ...
Najbolji hotelski lanci za LGBTQ osobe u SAD-u
Mnogi hoteli u SAD-u prilagođeni su LGBTQ osobama, od velikih međunarodnih lanaca do malih hotela. Pogledajmo koji hotelski lanci pozivaju LGBTQ goste i pružaju ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Sva slatka pića povećavaju opasnost od dobivanja šećerne bolesti
Objavljeno: 05.10.2019. 18:01  
Bezalkoholna pića i voćni sokovi povećavaju rizik od dijabetesa
Bezalkoholna pića i voćni sokovi povećavaju rizik od dijabetesa

Prema novom istraživanju, kod ljudi koji piju veću količinu slatkih pića veća opasnost od obolijevanja od šećerne bolesti tipa 2. Prema istraživačima, opasnost od obolijevanja povećava se ne samo bezalkoholnim pićima, već i 100% voćnim sokovima.

Zaslađene napitke općenito treba piti samo u malim količinama budući da sadrže mnogo kalorija i mogu pridonijeti nastanku pretilosti, a povećavaju i opasnost od obolijevanja od dijabetesa, neovisno sadrže li dodani ili prirodni šećer, kažu istraživači s Harvard T.H. Chan School of Public Health u Bostonu (Savezna država Massachusetts.

 

Zamijenite slatke napitke vodom ili čajem

Istraživanje je pokazala kako pijenje umjetno zaslađenih pića umjesto slatkih pića nije umanjilo opasnost obolijevanja od šećerne bolesti. Međutim, opasnost je smanjena kada je dnevni obrok slatkog napitka zamijenjen vodom, kavom ili čajem. Ovo je prvo istraživanje dugoročne promjene u pijenju zaslađenih i umjetno zaslađenih pića povezane s opasnosti dobivanja dijabetesa tipa 2. Istraživanje je objavljeno u časopisu Diabetes Care.

 

Rezultati su u skladu s trenutnim preporukama

Istraživanjem su analizirani podaci više od 192.000 muškaraca i žena koji su sudjelovali u tri dugoročna ispitivanja (više od 20 godina). Iz odgovora na prehrambeno ponašanje, ispitanici su svake četiri godine davali informacije u upitnicima, autori istraživanja izračunali su promjene u pijenju slatkih pića.

Istraživači su otkrili da je svakodnevni porast ukupnog unosa slatkih pića - uključujući pića zaslađena šećerom i 100% voćnim sokom - za više od četiri unce (oko 0,12 litre) tijekom četverogodišnjeg razdoblja, u sljedeće četiri godine bilo povezano s većim rizikom obolijevanja od dijabetesa.

 

Više napitaka – veća opasnost

Povećanje količine popijenih umjetno zaslađenih napitaka više od 4 unce dnevno tijekom četverogodišnjeg razdoblja povezano je s 18% većom opasnosti od dijabetesa. Autori su, međutim, izjavili da se rezultate vezani uz umjetno zaslađene napitaka treba tumačiti s oprezom zbog mogućnosti obrnute uzročnosti (pojedinci koji su već u visokom riziku za dijabetes mogu preći sa slatkih napitaka na dijetna pića). Osim toga, osobe visokog rizika vjerojatnije će biti podvrgnute pregledu na dijabetes te ga se e stoga dijagnosticira brže.

Istraživanje je također otkrilo kako je zamjena dnevnog obroka slatkog napitka vodom, kavom ili čajem, ali ne i umjetno zaslađenim pićem, povezana s dva do deset posto nižom opasnosti od dijabetesa.

"Rezultati istraživanja u skladu su s trenutnim preporukama za zamjenu slatkih pića nekaloričnim napicima bez umjetnih zaslađivača. Iako voćni sokovi sadrže neke hranjive tvari, pijenje njih treba ublažiti ", rekao je viši autor studije Frank B. Hu, Fredrick J. Stare profesor prehrane i epidemiologije na Harvard T.H. Chan School of Public Health.

  isprintaj članak