Prodaja kineskih 5G pametnih telefona trebala bi doseći 140 milijuna komada 2020. godine
Kineska prodaja 5G pametnih telefona u srpnju iznosila je blizu 14 milijuna komada, što je 239 posto više u odnosu na siječanj ...
Plesni stilovi koji će vam poboljšati tjelesnu spremnost
Ples je jedan od najvažnijih načina rješavanja kalorija, a istovremeno se zabavljate. ...
Stvari koje nikako ne pripadaju u perilicu rublja
Ako želite uštedjeti novac i ako želite da vaša perilica rublja dobro i dugo radi, onda budite oprezni da sljedeći predmeti ne uđu u nju. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Vožnja biciklom povoljno djeluje na naše zdravlje
Objavljeno: 02.09.2020. 16:34  
Bicikl pomaže kod bolesnih koljena
Bicikl pomaže kod bolesnih koljena

Ptuj, Slovenija (snimio: Željko Marušić)

Biciklizam je sport, a svakim sportskim aktivnostima poboljšavate tjelesnu spremnost, s srce kao i dušu održavate mladenačkim. Pola sata vožnje biciklom dnevno povoljno djeluje na rad kardiovaskularnog sustava. Svaka minuta kretanja osigurat će ubrzan dotok kisika kako bi naši životno važni organi pravilno radili.

Biciklizam je sport koji liječnici preporučuje ukoliko imate problema s koljenima ili za oporavka od niza ozljeda. Stoga je odlična zamjena kada ne možete vježbati u teretani. Biciklističko sjedalo preuzima čak 70 posto vaše težine, što značajno oslobađa pritisak na zglobove tijekom umjerene vožnje biciklom.

 

Jača tijelo

Tijekom vožnje biciklom uključene su sve glavne mišićne skupine. Mišići u nogama su, naravno, najviše napeti budući da najviše rade dok pedaliraju. Ali nikako ne smijemo zanemariti trbušne i leđne mišiće, koji stabiliziraju tijelo tijekom vožnje i brinu o našoj ravnoteži. Da, također možete djelomično oblikovati trbuh biciklom, iako baš i niste ljubitelj "pločica". Tijekom vožnje mišići ramenog pojasa i ruku također igraju važnu ulogu, pružajući snažno držanje upravljača. 

 

Pruža jedinstven način upoznavanja okoline

S biciklom možete otkriti one uske, nenaseljene ceste i ceste do kojih nikada ne biste vozili. Osim toga, priroda izgleda puno živahnije s bicikla negoli iz automobila. 

 

Pogodan je za sve

Biciklizam također postaje sve popularniji među osobama s ograničenom pokretljivošću. Svijet je preplavljen ručnim biciklima pogodnim za invalide ili starije osobe koji imaju problema sa zglobovima ili kukovima. Slijepe i slabovidne osobe također se mogu koristiti prilagođenim biciklima.

 

Što je sa sigurnošću?

Rastom broja biciklista na cesti, raste i broj vozača automobila koji ih ne vole. Tu činjenicu treba uzeti u obzir. To znači da je ponekad bitno smanjiti brzinu, ne voziti se preko ulice ili zebrom ukoliko ne postoji biciklistička ztaza, kao ni na prometnicama predviđenim za velike brzine. Birajte manje prometne ceste.

  isprintaj članak