Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U
Potrebni atomi ugljika sastavni su dio hrane
Objavljeno: 13.06.2020. 00:40  
Biljke kao snabdjevači našeg tijela
Biljke kao snabdjevači našeg tijela

Najvažniji elementi navedeni na ovom popisu su prema svom približnom udjelu. Navedene namirnice bogate su u prvom redu kemijskim elementima navedenim po redu i redom su nabrajane u odnosu na sadržaj minerala i vitamina.

 

Kisik: Udahnite duboko kako biste primili slobodni kisik i pijte sirove sokove od voća i povrća jer vrve organskim kisikom. 

Ugljik: Orasi, nesoljeni bademi, ali ne kikiriki (stvara kiselinu!). Orahov maslac je vrlo dobar ako je sirov, ali ne ako je podvrgnut visokoj temperaturi prilikom kuhanja. Masline i avokado su odličan izvor ugljika. Isto vrijedi za vrhnje i nesoljeni maslac ako nisu pasterizirani.

Vodik: Mrkva, celer, špinat, kelj, salata, rajčica, grožđe, borovnica i malina.

Dušik: Duboko i ritmički udahnite, po mogućnosti vani na otvorenom. Ima ga najviše u zelenom lisnatom povrću.

Kalcijum: Bademi (nesoljeni), mrkva, maslačak, rotkva, špinat, naranča, kozje sirovo mlijeko, cvjetača, rajčica, češnjak, koraba, jagode, orasi, jabuke, krumpir, marelica.

 

Mi ne možemo usvojiti nikakav (neorganski) ugljik, ali potrebni atomi ugljika sastavni su dio hrane. Ugljikohidrati, masti, bjelančevine, vitamini i enzimi su svi velikim djelom svojih molekula izgrađeni od ugljikovih atoma, a isto tako svi oni sadrže vodik i nešto dušika koji posebno sadrži sve aminokiseline (kao sastavni dio bjelančevina).

 

Fosfor: kelj, rotkva (velika bijela), šparoge, kiselica, potočarka, brokula, češnjak, mrkva, cvjetača, krastavci, bundeva, salata, repa, orasi, jagode, trešnje, smokve, naranče, limuni.

Kalij: mrkva, celer, špinat, repa, češnjak, cvjetača, , sirov krumpir, kiselica, bundeva, rajčica, rotkva, naranče, limuni, marelice, banane, trešnje, datulje, smokve, jagode, grožđe, kruške, breskve, šljive, lubenice, šipak, masline.

Sumpor: kelj, potočarka, rotkva, cvjetača kiselica, jagde, ananas, jabuke, orasi, jaja.

Natrij: celer, mrkva, špinat, rajčica, jagode, rotkva, bundeva, salata,  krastavci, repa, jabuke, marelice, lubenice, kruške, naranče, grejpfrut, limun, datulje, trešnje, grožđe.

Klor: repa, kelj, celer, češnjak, rotkva, slatki krumpir, rajčica, avokado, datulje, šipak, kokosov orah.

Fluor: bademi (nesoljeni), mrkva, listovi repe, listovi celera, sitrovo kozje mlijeko, cvjetača, kelj, krastavac.

Magnezij: mrkva, celer, krastavci, datulje (nesoljene), koraba, kelj, salata, limun, mandarina, jabuke, jagode, banane, smokve, ananas, orasi.

Željezo: krastavci, salata, rotkva, šparoga, špinat, rajčica, bademi (nesoljeni), avokado, jagode, grožđice, smokve, lubenice, marelice, trešnje, jagode, orasi, jabuke, grožđe, ananas.

Mangan: mrkva, celer, repa, krastavci, koraba, bademi (nesoljeni), jabuke, marelice, orasi.

Silicij: krastavci, salata, šparoga, listovi repe, rotkvica, zelena paprika, jagode, trešnje, marelice, jabuke, lubenice, smokve.

Jod: morske alge, irska mahovina, ananas, (Nemojte koristiti nikakav medicinski ili tekući jod kao namirnicu ili kao piće!)

_________________

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije ga se koristiti za samodijagnosticiranje ili liječenje niti može može zamijeniti posjet liječniku. 

  isprintaj članak