Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Azurna obala je možda napoznatije turističko odredište u svijetu
Objavljeno: 26.02.2020. 21:42  
Biseri Azurne obale
Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale
  • Biseri Azurne obale

Nica: park Promenade du Paillon, Promenada Engleza, Trg Massena i Apolonova fontana, trg Massena noću; Cannes: Croisette i hotel Carlton, gradska vijećnica, Palais des Festivals, Saint-Tropez: azurno more, utvrda; Port Grimaud

 

Azurna obala je možda napoznatije turističko odredište u svijetu, poznata po brojnim mjestima za odmor i razonodu, jedinstvenoj boji mora i izuzetno blagoj klimi. Za nastanak i razvoj francuske rivijere zaslužni su Englezi. 

 

Tekst i slike Verica i Boris Pletikosa

 

Nakon industrijske revolucije u Engleskoj se stvorio sloj bogataša koji je tražio područja s blagom klimom za zimovanje. Tako su se mnogi Englezi počeli doseljavati na Azurnu obalu i graditi svoje palače. Promućurni stanovnici su počeli izdavati svoje ribarske kućice koje su postajale sve veće i veće. Na kraju od malog ribarskog sela niklo je naselje s mnogim hotelima i vilama. Kasnije se sve to širilo duž Francuske rivijere na kojoj su nastala druga poznata turistička odredišta. Još je Napoleon izgradio puteve kako bi sve povezao obalu sa zaleđem i Parizom, te mjesta duž obale. Izgradio je donju, srednju i gornju cestu. Donja ide obalom, srednja iznad gradova, a visoko po brdima bila je cesta koja je danas autocesta. Naravno, danas je na toj staroj trasi izgrađenoo preko 130 tunela i bezbroj vijadukta. Nisu samo Englezi obožavali Nicu. Mnogi ruski aristokrati su također često dolazili. O tome svjedoči najveća pravoslavna crkva na zapadu, remek djelo u vlasništvu Ruske Federacije.

 

Nica

Nica je najveći grad na Francuskoj rivijeri s približno 350 000 stanovnika. Nakon Pariza drugo je najposjećenije turističko odredište u Francuskoj. I industrijsko je središte regije. Ime je dobila kao grčka kolonije podignuta 350. godine p.n.e. u čast boginje Nike. Dva stoljeća kasnije dolaze Rimljani i ostaju sve do pada Zapadnog rimskog carstva 476.godine. Nedavno su otkrivena nalazišta iz toga doba. Danas se iskopava forum i terme. Na vlasti su se stoljećima izmjenjivali Talijani i Francuzi da bi 1860. godine bila pripojena Francuskoj.

Trg Massena

U Nicu ulazimo sa sjevera duže korita nekadašnji rijeke koja je na samom kraju isušena i nestala. Nekadašnje korito je prekriveno brojnim zgradama i parkovima. Prvo prolazimo pored velikog kongresnog i trgovačkog centra. Slijedi park i Muzej suvremene umjetnosti i do njega zgrada novog Nacionalnog kazališta. Nakon dugačkoga parka nailazimo na glavni trg grada - trg Massena, i nešto dalje park s prekrasnom fontanom i ljetnom pozornicom Jardin Albert I. Nekada se tu rijeka ulijevala u more, a sada park završava na Promenadi Engleza. Tu izlazimo iz autobusa i nastavljamo obilazak pješice. Vraćamo se do trga Massena s brojnim stupovima na kojima sjede ljudi. Simboliziraju otuđenost čovjeka i usamljenost. Crno bijele kocke podsjećaju na raznolikost svijeta, ali i zajednički suživot. Trg je nastao u prvoj polovini 19. stoljeća kao proširenje staroga grada. Današnji izgled dobiva 2007. godine. Na jednom kraju se nalazi Fontana Sunca s kipom nagog Apolona. Jedno vrijeme je bio uklonjen radi "moralnih” građana i postavljena na ulaz u stadion. U stvari, cijela fontana je bila uklonjena s trga. U fontani je postavljeno još pet velikih brončanih kipova. Navodno je grad za kip Apolona privatnom kolekcionaru platio 900.000 eura. Na zgražanje mnogih na glavu su dodani mala kola, koja Apolon obično vozi. Po mnogima su unakazila kip. Vidjeli smo da fontana služi mladima za kupanje. Drugi kraj trga Masena vodio u novi dio grada i veliku trgovačku ulicu.

Stari grad

Stara Nica se smjestila podno utvrde i lako se može obići pješice. Tu su uske uličice uobičajene na Sredozemlju. Prepune su gostionica i trgovina namijenjeni turistima. Odlazimo prvo do trga na kojem je Palača pravde. Nekad su tu odrubljivanje glave giljotinom. Nastavljamo do katedrale koja je, nakon 50 godina gradnje, završene 1699. godine u baroknom stilu, dok je zvonik dobila tek u 18. stoljeću. 

Nekada veliku gradsku tržnicu zauzele su mnogobrojne gostionice i navečer prepune. Promenadom Engleza šetamo do podnožja brda na kojem su ostaci male utvrde do koje se mala može stići strmim stepenicama ili dizalom. S vidikovca je divan na cijelu Nicu i veliku uvalu sa plažom. Nažalost, vodič nam nije rekao da se samo 200 m dalje može doći do drugog vidikovca s pogledom na staru luku. 

Promenada

Obavezno slikanje uz znak I love Nice i sunčanog sata gdje kod kojeg smo "odglumili” kazaljku. Nastavljamo sedam kilometara dugom šetnicom Promenada Engleza uz koju su brojne privatne ili javne plaže, hoteli i restorani, a proteže se od stare luke do zračne luke. Tu su i zgrada, te veliki metalni stup podignut 2010. godine u spomen 150 godina ujedinjenja s Francuskom. Devet linija od čelika se spaja u 30 m visokom stupnju na vrhu. Odlazimo do parka Promenade du Paillon, sa zanimljivom fontanom i vodom dubokom svega centimetar po kojoj možete hodati. Za promatrače sa strane izgleda kao da hodate po vodi. Naravno da djeca uživaju, a i mi smo to iskušali. 

Nađete li vremena posjetite najpoznatije muzeje Matis i Muzej Marc Chaggal.

 

Cannes

Cannes je možda najpoznatije turističko mjesto na Azurnoj obali, a domaći tvrde i na svijetu. Svakako je najmondenskije zahvaljujući filmskom festivalu na koje dolaze sve filmske zvijezde Hollywooda. Turizam se ovdje počeo razvijati 1834. godine kada se engleski lord Lord Henry Brougham, na putu za Italiju, zaustavio se u malom ribarskom mjestu radi odmora. Tu mu se toliko svidjelo da je odlučio ostati i ne ići dalje. Nekoliko godina kasnije već je podigao prvi hotel. Hoteli i vile potom će biti građene velikom brzinom. Sve poznate osobe iz svijeta zabave i svi bogataši žele biti viđeni ovdje, a mnogi od njiih su izgradili vlastite vile. Svi poznatiji hotelski lanci imaju tu svoje hotele u kojima su cijene daleko više negoli drugdje.

Filmski festival

Kada smo dolazili Cannes se spremao za regatu i sajam nautike. Prošetali smo uz obalu i prvo smo uočili prekrasnu zgradu gradske vijećnice u aleji s palmama i platanama. Na obali marine smjestila se igračnica, a do njega velebna zgrada Palais des Festivals u kojoj se održavaju filmski festivali. Počeli su davne 1946. godine, a od 1982. godine se održavaju baš u ovom zdanju. Turisti ne propuštaju priliku slikati se na crvenom sagu glumeći slavne. Šetajući duž promenade s palmama Croisette, redaju se hotelske plaže i hoteli na suprotnoj strani. Promenada je završena 1890. godine nakon četrdesetgodišnje izgradnje. Odlazimo do najskupljeg hotela Carlton i ulazimo razgledati ga. U predvorju nije neka pretjerana raskoš. 

Tvrđava

Još je Napoleon 1815. godine, vraćajući se iz progonstva s otoka Elbe, navratio u Cannes i shvatio njegov strateški položaj za obranu južnih granica Francuske. Odmah je dao izgraditi utvrdu na vrhu brda. Strmim stubama penjemo se na vrh, uživamo u pogledu s terase i posjećujemo staru kamenu crkvu ispred koje polazi turistički vlakić. U zgradi nekadašnjeg samostana je muzej s izloženim predmeti iz rimskog doba, mnogobrojnim glazbalima i galerijom slika. Nažalost ovo je, čini mi se, jedini muzej u svijetu koji zatvara radi ručka osoblja. 

 

Saint-Tropez 

Saint-Tropez, nekada mjesto bogataša i slavnih, postao je poznat po glumici Brigitte Bardot koja je tu 1956. godine došla snimiti film „I bog stvori ženu". Postala je simbol novog naraštaja mladih žena željnih slobode, ne plašeći se pokazati svoje tijelo. Svojevremeno je bila najslikanija osoba i seks simbol. Danas ima vilu i živi u blizini, a posvetila se zaštiti životinja.

Grad je dobio ime po imenu Neronovog oficira Torpesa, kojem je odrubljena glava kada je prešao na kršćanstvo. Njegovo tijelo je stavljeno u drveni čamac koji je po legendi doplutao do uvale. Dugo je pripadao Genovi, koja je 1470. godine poslala 21 obitelj da nastani ratovima opustošeno područje i da podignu utvrdu. Utvrda postoji i danas i dominira zaljevom, a ispod nje je veliko groblje.

Odmah krećemo na malo krstarenje brodom i razgledanje villa. Naravno, iz daljine jer slavni ne vole niti turiste niti paparazze. Vožnja brodićem Pouncho (www.lapouncho.com) traje oko sat vremena i stoji od 9 do 11 eura ovisno o veličini grupe. Vodič nam objašnjava kome pripadaju vile i tko je tu od poznatih skoro ljetovao. Dok plovimo susrećemo mnoge jahte i glisere s kojih nam mašu djeca. Za ovaj tip razgledanja bilo bi dobro imati pri ruci dvogled.

Po povratku obilazimo staru jezgru s mnoštvom uličica ukrašenih brojnim ćupovima sa cvijećem, a koja počinje obrambenom kulom uz lučicu. Barokna crkva iz 1784. godine ima zanimljiv crvrno žuti toranj sa satom i zvonom na vrhu krova. Još dok smo plovili vidjeli smo zidine velike utvrde Citadela iznad mjesta. Iako je vodič rekao da se gore nema što vidjeti, popeli smo se strmim puteljkom i zaključili da je pogriješio. Pogled na Azurnu obalu je predivan. 

Port Grimaud

S druge strane zaljeva nalazi se umjetna luka i marina Port Grimaud, nazvana po đenovskom vladaru koji je naredio naseljavanje Saint-Tropeza. Nekada je to bilo močvarno zemljište ukopje se ulijevala rijeka Giscle. Godine 1966. delta s pješčanim dinama pretvorena je u marinu koja podsjeća na Veneciju zbog otočića i kanala s nizovima vila i apartmana različitih stilova gradnje. Ispred apartmana su redovi jahti i jedrilica. Duž kanala plove i mnogi brodići za turistički obilazak. Moguće je iznajmiti i posebne čamce na električni pogon za pet osoba ili veliki brodić za velike grupe. Obilazak traje oko sat vremena, a završava u jednom od restorana s izvrsnim jelima.


  isprintaj članak