Ljudi koji jedu zdravo bace najviše hrane
Trebate se naučiti mudrom kupovanju samo potrebne količine hrane, pripremanju hrane i razlikovanju od oštećene, ali još uvijek jestive hrane, i stvarno pokvaren ...
Libija, Gadafi, Tito i Jugoslavija
Jeste li znali da je Tito bio prvi državnik iz nearapskog svijeta koji je posjetio Libiju i da se njegova slika nalazila u svim Gadafijevim rezidencijama? ...
Sve više bečkih restorana gostima ograničava vrijeme boravka
Posjetiteljima koji žele duže vremena ostati u restoranu preporučuju se kasnije dolaženje pa to svakako imajte na umu prilikom idućeg posjeta Beču. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Sastojci za 1 roladu od 10 kriški, vrijeme pripremanja približno 45 min.
Objavljeno: 07.10.2015. 19:18  
Biskvitna rolada (Rolada od biskvita s marmeladom)
Biskvitna rolada (Rolada od biskvita s marmeladom)

BISKVITNA  ROLADA


Sastojci za 1 roladu od 10 kriški, vrijeme pripremanja približno 45 min. 

4 jaja

12 dag kristalnog šećera

1 paketić vanilin-šećera

ribana kora 1/4 limuna (biološki uzgoj)

12 dag glatkog brašna

30 dag marmelade od brusnice

 

Dodatno:

Sitni kristalni šećer, šećer u prahu

 

Priprema:

1. Pećnicu zagrijati na 190º C. Papir za pečenje položiti u tepsiju.

2. Jaja sa šećerom, vanilin šećerom i naribanom limunovom korom tući na vodenoj pari dok smjesa ne postane kremasta. (Smjesa mora vidljivo dobiti na volumenu.)

3. Smjesu skinuti s pare i nastaviti miješati dok se ne ohladi. Po tome prosijati brašno i lagano ga umiješati. Smjesu razmazati po tepsiji i peći u pećnici (srednja rešetka) oko 10-12 minuta dok ne postane lijepe žute boje.

4. Pečeni biskvit posipati sitnim kristalnim šećerom i istresti na kuhinjsku krpu

(pošećerena strana prema dolje).

5. Biskvit ostaviti da se ohladi. Ukloniti papir za pečenje. Marmeladu izmiješati tako da bude glatka i premazati je po biskvitu. Roladu pomoću kuhinjske krpe čvrsto zarolati, posipati šećerom u prahu i narezati na kriške.

___________________________ 

Hranjiva vrijednost po kriški:

222 kcal/930 kJ; bjelančevina: 4,3 g; masnoća: 2,8 g; ugljikohidrata: 43,4 g;  BE: 3,6;  kolesterol: 85 mg;  sol: ≥ 0 g ; balastne tvari: 2,3 g

 

Mali savjeti:

1.  Prije nego što započnete s pripremom smjese treba pripremiti sve sastojke

2.  Kremasto izraditi cijela jaja s kristalnim šećerom, vanilin-šećerom i naribanom koricom limuna

3 . Biskvitnu smjesu ravnomjerno razmazati po limu za pečenje obloženim papirom za pečenje

4.  Biskvit izvaditi iz pećnice, posipati kristalnim šećerom i istresti na kuhinjsku krpu. Odvojiti papir za pečenje.

5.  Marmeladu dobro izmiješati i njome premazati biskvit. 

6.  Biskvit čvrsto zarolati pomoću kuhinjske krpe.

 

Ovako se provjerava je li biskvit savršeno pečen.

1. Ne smije biti previše smeđe boje – tamnožuta boja je upravo kako treba!

2. Nešto prije kraja pečenja, tijesto lagano pritisnuti dlanom - otisak nakon vrlo kratkog vremena mora opet nestati (u protivnom je tijesto već presuho i pucati će kod rolanja)

 

Savjeti i trikovi

1. Pripaziti na vrijeme pečenja

2. Važno je da se rolada nakon propisanog vremena pečenja odmah izvadi iz pećnice. Ako je rolada predugo izložena temperaturi pečenja, osuši se i puca kod zarolavanja.


  isprintaj članak