Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Recepti
Sastojci za 1 roladu od 10 kriški, vrijeme pripremanja približno 45 min.
Objavljeno: 07.10.2015. 19:18  
Biskvitna rolada (Rolada od biskvita s marmeladom)
Biskvitna rolada (Rolada od biskvita s marmeladom)

BISKVITNA  ROLADA


Sastojci za 1 roladu od 10 kriški, vrijeme pripremanja približno 45 min. 

4 jaja

12 dag kristalnog šećera

1 paketić vanilin-šećera

ribana kora 1/4 limuna (biološki uzgoj)

12 dag glatkog brašna

30 dag marmelade od brusnice

 

Dodatno:

Sitni kristalni šećer, šećer u prahu

 

Priprema:

1. Pećnicu zagrijati na 190º C. Papir za pečenje položiti u tepsiju.

2. Jaja sa šećerom, vanilin šećerom i naribanom limunovom korom tući na vodenoj pari dok smjesa ne postane kremasta. (Smjesa mora vidljivo dobiti na volumenu.)

3. Smjesu skinuti s pare i nastaviti miješati dok se ne ohladi. Po tome prosijati brašno i lagano ga umiješati. Smjesu razmazati po tepsiji i peći u pećnici (srednja rešetka) oko 10-12 minuta dok ne postane lijepe žute boje.

4. Pečeni biskvit posipati sitnim kristalnim šećerom i istresti na kuhinjsku krpu

(pošećerena strana prema dolje).

5. Biskvit ostaviti da se ohladi. Ukloniti papir za pečenje. Marmeladu izmiješati tako da bude glatka i premazati je po biskvitu. Roladu pomoću kuhinjske krpe čvrsto zarolati, posipati šećerom u prahu i narezati na kriške.

___________________________ 

Hranjiva vrijednost po kriški:

222 kcal/930 kJ; bjelančevina: 4,3 g; masnoća: 2,8 g; ugljikohidrata: 43,4 g;  BE: 3,6;  kolesterol: 85 mg;  sol: ≥ 0 g ; balastne tvari: 2,3 g

 

Mali savjeti:

1.  Prije nego što započnete s pripremom smjese treba pripremiti sve sastojke

2.  Kremasto izraditi cijela jaja s kristalnim šećerom, vanilin-šećerom i naribanom koricom limuna

3 . Biskvitnu smjesu ravnomjerno razmazati po limu za pečenje obloženim papirom za pečenje

4.  Biskvit izvaditi iz pećnice, posipati kristalnim šećerom i istresti na kuhinjsku krpu. Odvojiti papir za pečenje.

5.  Marmeladu dobro izmiješati i njome premazati biskvit. 

6.  Biskvit čvrsto zarolati pomoću kuhinjske krpe.

 

Ovako se provjerava je li biskvit savršeno pečen.

1. Ne smije biti previše smeđe boje – tamnožuta boja je upravo kako treba!

2. Nešto prije kraja pečenja, tijesto lagano pritisnuti dlanom - otisak nakon vrlo kratkog vremena mora opet nestati (u protivnom je tijesto već presuho i pucati će kod rolanja)

 

Savjeti i trikovi

1. Pripaziti na vrijeme pečenja

2. Važno je da se rolada nakon propisanog vremena pečenja odmah izvadi iz pećnice. Ako je rolada predugo izložena temperaturi pečenja, osuši se i puca kod zarolavanja.


  isprintaj članak