Bosch i Mercedes-Benz pokreću pilot-projekt za uslugu automatiziranog prijevoza u San Joseu
Automatizirana vozila S-klase opremljena Boschevim i Mercedes-Benzovim sustavom vožnje i softverom pružaju uslugu prijevoza između zapadnog San Josea i središta ...
U kojoj zemlji pršti od orgazma?
Sve vrvi trgovinama seksi igračkama, raznim spolno poticajnim materijalima, pornografskim filmovima i slično. ...
Krovovi bečkog metroa postaju postrojenja za proizvodnju solarne energije
Dobivenu će se energiju trošiti odmah na mjestu proizvodnje za pogon dizala, pokretnih stuba i rasvjetu. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Dijeta ne znači odricanje od svih ukusnih jela
Objavljeno: 24.03.2014. 19:35  
Blagdanska jela na dijetalan način
Blagdanska jela na dijetalan način

Recepte za slastice koji slijede pokušali smo prilagoditi energetskom sastavu primjerenom dijetnoj prehrani.

 

Nisu samo Božić i novogodišnji blagdani vrijene pripremanja obilja hrane, vrijeme kada se ponekad jede previše, a tijelo se opterećuje suvišnom energijom (kalorijama). Svaki put kažemo samima sebi: neka prođu ovi blagdani i onda ću opet na dijetu!

 

Napisao: Dr. Ratimir Kovačević

 

Raspoloženje može biti blagdansko i uz jela pripravljena na dijetan način. Jela su ukusna i s manje energetskog unosa i masnoće i mogu prijati bez preobilnog zalijevanja alkholnim napicima.

 

Dijeta ne znači odricanje od svih ukusnih jela

Uz niz recepata jela za post (uglavnom ribe), jela za svečanu prigodu, od hladnih predjela preko glavnih jela do prigodnih salata, moguće je zadovoljiti svačiji ukus.

I dijetna inačica naše dobro nam poznate sarme može se, kao i uostalom ostala jela, ponuditi svakom gostu, a naročito onim osobama koje zbog zdravstvenog stanja trebaju jesti dijetnu hranu. Dijeta ne znači odricanje od svih ukusnih jela koja se u blagdanskom raspoloženju tradicionalno pripravljaju u nas. To znači energetski (kalorijski) malo skromnija jela koja su uravnotežena glede unosa hranjivih sastojaka i ne opterećuju naše tijelo pa se ne trebamo bojati da ćemo dobivati suvišne kilograme. Svećarski dani će za sve nas biti bolji ako zadovoljimo naše čulo okusa jelom za tu prigodu, uz saznanje da time ne narušavamo svoje zdravlje.

Pijenje umjerenih količina alkoholnih pića za ručak ili večeru znači jedan do dva decilitra suhog vina (bijelog ili crnog) s 11,5 do 12 vol% alkohola bez ostataka ili dodatka šećera. Isto tako se može popiti pjenušac s oznakom na etiketi (sec ili dry, što znči suho) bez dodanog šećera.

 

Slastice u izuzetnim prilikama mogu zamijeniti jedan od dijetnih obroka

Za blagdanski stol je važna i priprema slastica svih vrsta i oblika. Tradicionalno se spravljaju mali božićni kolačići, orehnjača i makovnjača. Slastice u izuzetnim prilikama mogu zamijeniti jedan od dijetnih obroka. Recepte za slastice koji slijede pokušali smo prilagoditi energetskom sastavu primjerenom dijetnoj prehrani. Recepti slastica ne sadrže konzumni šećer. Šećer je zamijenjen sladilom bez energetske vrijednosti koje se može kuhati. Svi su drugi sastojci koje slastice sadrže visoke energetske vrijednosti (masnoće, jaja i drugo).

Svaku slasticu treba uračunati u dnevni jelovnik u količini koja je dopuštena energetskom vrijednošću vašeg dnev­nog jelovnika. Svi su recepti sastavljeni tako da jedan obrok slastice, osim energetske vrijed­nosti, ima oznaku broja jedinica pojedine skupine manirnica koje mijenja. To je vrlo važno za sve osobe sa šećernom bolešću, povišenim krvnim tlakom, srčanim i krvnožilnim bolestima, povišenim masnoćama u krvi, ali i svim osobama koje su naoko zdrave.

Budimo veseli za blagdanskim stolom, ali umjereni prigodom jedenja mnogih jela jer je dobro raspoloženje uvjetovano samo vašim duhom. Ako tako gledamo na predstojeće blagdane, proći će nam u veselom i ugodnom ugođaju i bez većih zdravstvenih tegoba. Držimo se općevažećeg pravila: “Budite umjereni u jelu i piću!”

 

POVRĆE U HLADETINI (DRHTALICI, ASPIKU)

Pripremite (za jednu osobu):

5 dag krumpira, 5 dag mrkve, 5 dag poriluka, 5 dag zelenog graška, 2 dag kelja pupčara (prokulice), 2 dag cvjetova cvjetače, 3 dag šparoga, 3 do 4 lista bijele želatine, čajnu žlicu limunovog soka ili jabučnog octa, 1 bjelanjak, sol i papar.

Povrće očistite i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite ga, a vodu u kojoj se kuhalo povrće sačuvajte za pripremanje hladetine. Povrće poslažite u dubokom tanjuru koji ste prije namočili hladnom vodom. Istucite polučvrsti snijeg od bjelanjka, dodajte 2,5 dcl vode u kojoj se kuhalo povrće. Operite pola ljuske od jajeta, usitnite i dodajte vodi. Kada zakipi stvorit će se korica od bjelanjka, a tekućina će se razbistriti. Tekućinu procijedite u drugu posudu. Želatinu namočite, ocijedite, dodajte je u bistru tekućinu te zagrijavajte pazeći da ne zakipi. Kad se želatina otopi, dodajte žličicu limunovog soka ili jabučnog octa. Kad se tekućina sa želatinom malo ohladi, prelijte je po složenom povrću i ostavite ga da se potpuno ohladi. Prije posluživanja sadržaj prevrnite na manji tanjur i ukrasite svježim lišćem peršina. Uz to možete poslužiti hladni narezak ili meso pečeno u foliji.

Po osobi: 517 kJ (123 kcal), što odgovara: 2 jedinice POVRĆE, 1 jedinica KRUH I ZAMJENE.

 

OSLIĆ S KRUMPIROM

Pripremite (za jednu osobu):

10 dag svježeg oslića (ili smrznutih fileta), 20 dag krumpira, 2 češnja češnjaka, 10 g maslinovog ulja (dvije čajne žlice), sol i papar.

Oslića očistite, operite i ocijedite. Ako su smrznuti fileti, prvo ih otopite u slanoj hladnoj vodi. Prokuhajte oslića petnaestak minuta u slanoj vodi, ocijedite ga, a vodu sačuvajte. Krumpire ogulite i cijele skuhajte, ocijedite i izrežite na tanke ploške te kratko prokuhajte. U vatrostalnoj posudi izmješajte krumpir, očišćen oslić izmrvljen na manje komade, dodajte gnječen češnjak i maslinovo ulje. Solite i paprite po ukusu.

Po osobi: 1453 kJ (346 kcal), što odgovara: 2 jedinice KRUH I ZAMJENE, 2 jedinice MESO I i ZAMJENE, 2 jedinice MASNOĆE I ZAMJENE.

 

PIRJANO SRNEĆE MESO

Pripremite (za jednu osobu):

8 dag srnetine iz salamure, 5 dag luka, 5 dag pirea od rajčice, 5 dag zelene paprike, 2 dag mesnate slanine, 0,5 dcl suhog bijelog vina (bez ostatka šećera, 11 vol% alkohola), 0,2 dcl goveđe juhe, 0,2 dcl vinskog octa, prstohvat bosiljka, prstohvat ružmarina, lovorov list, sol i papar.

Sitno sjeckanu slaninu i sjeckani luk pirjajte, dodajte srnetinu iz salamure. Podlijte octom, vinom i goveđom juhom, dodajte začinsko bilje, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. Posolite i popaprite po želji. Poslužite s okruglicama od kruha i zelenom salatom.

Po osobi: 1088 kJ (259 kcal), što odgovara 2 jedinice POVRĆE, 2 jedinice MESO I i ZAMJENE, 2 jedinice MASNO∆E I ZAMJENE.

 

SARMA

Pripremite (za sedam osoba):

56 dag nemasnog junećeg mljevenog mesa, 2 dag riže, 1 jaje, 7 listova kiselog kupusa, 70 dag rezanog kiselog kupusa, žlicu pirea od rajčica, nekoliko zrna papra, nekoliko listova lovora, soli po želji.

U mljeveno meso dodajte očišćenu i opranu rižu, cijelo jaje i sol. Smjesu dobro promiješajte. Odaberite 7 listova kiselog kupusa, smjesu raspodijelite na sedam dijelova i savijte sarme. Na dno posude stavite dio sitno rezanog kupusa, poslažite sarme, dodajte nekoliko listova lovora, nekoliko zrna crnog papra te preostali sitnije izrezan kupus. U vodi razmutite veliku žlicu pirea od rajčice, podlijte toliko da pokrije kupus, poklopite posudu i kuhajte na laganoj vatri oko dva sata. Ukupnu količinu razdijelite u sedam obroka. Prije posluživanja obroka treba odmjeriti količinu koju ćete podgrijati. Poslužite uz kuhani krumpir (20 dag).

Po osobi: 567 kJ (135 kcal), što odgovara: 1 jedinica POVRĆE, 2 jedinice MESO I i ZAMJENE.

 

HLADETINA

PRIPREMITE (za jednu osobu): zelenje za juhu, svinjsku nogicu, uho i rep, nekoliko kožica odojka (očišćenih od masnoće), juneći jezik, na vrhu noža crvene slatke paprike, sol, nekoliko zrna papra, nekoliko grančica lišća peršina.

Meso očistite, operite i stavite kuhati u 6 dcl hladne posoljene vode. Zelenje u međuvremenu očistite. Kada zavrije voda s mesom, oberite pjenu i dodajte očišćeno zelenje za juhu. Kuhajte poklopljeno dva sata. Kad je sve kuhano, juhu ocijedite. Nogicu u pregibu razrežite, a meso raspodijelite tako da u svaku posudicu stavite komad nogice, uha i repa. Kožice bacite jer su masne. Jezik malo ohladite, ogulite ga i razrežite na nekoliko komada (po 6 dag). Komade rasporedite po posudicama. Mrkvu i korijen peršina razrežite na kolutiće i poslažite po obodu posudica. Na dno posudica stavite nekoliko (opranih) grančica  peršinovog lista. U svaku posudicu ulijte malo juhe i ostavite dok se ne ohladi. Potom stavite u hladnjak ili na hladno mjesto dok se ne stvrdne. Prije posluživanja žlicom lagano skinite nakupljenu (stvrdnutu) masnoću s vrha hladetine, a hladetinu preokrenite na tanjur.

Po osobi: 651 kJ (155 kcal), što odgovara: 2 jedinice MESO I i ZAMJENE, 1 jedinica MASNOĆE I  ZAMJENE.

 

Slastice

 

SLANI KEKSI

Pripremite (za 80 komada):

14 dag margarina, 15 dag sira grojera (ili emen­talera), 1 dcl kiselog vrhnja (do 12% mliječne masnoće), 1/2 kavene žlice soli, čajnu žlicu crvene slatke paprike, 1/2 čajne žlice praška za pecivo, 2 žumanjka, 25 dag oštrog brašna.

Za ukrašavanje: mak, sezam ili kumin (kim).

Margarin izmješajte s naribanim sirom, vrhnjem, soli, paprikom i jednim žumanjkom. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i umijesite prhko tijesto. Tijesto podijelite u dva do tri dijela, zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite u hladnjaku 2 sata. Dio po dio izvaljajte na debljinu pola centimetra te izrežite u razne oblike. Jedan žumanjak razmutite sa žlicom vode i mažite kistom izrezane oblike. Još vlažne po želji možete posipati makom, sezamom ili kuminom (kimlom). Pecite u pećnici na srednjoj temperaturi deset do petnaest minuta dok lagano ne porumene. Smjesa je dostatna za 80 komada.

Po osobi (2 komada): 378 kJ (90 kcal), što odgovara: 1/2 jedinice KRUH I ZAMJENE, 1 jedinica MASNOĆE I ZAMJENE.

 

OREHNJAČA

Pripremite (za 22 komada):

Tijesto: 22 dag brašna, 4 dag margarina, 1,2 dcl mlijeka, 1 žumanjak, 20 ml tekućeg sladila koje se može kuhati, 1/2 kocke svježeg kvasca.

Nadjev: 20 dag samljevenih oraha, 1,5 dag citronata, 2 žlice ruma, 1 dcl mlijeka, 30 ml tekućeg sladila koje se može kuhati, cimet i nastruganu koricu jednog (nešpricanog) domaćeg limuna.

U brašnu načinite udubinu i u nju stavite kvasac i ulijte malo toplog (ne prevrućeg) mlijeka te ostavite desetak minuta. Dodajte rastopljeni margarin, toplo mlijeko, tekuće sladilo, žumanjke i iskvasali kvasac. Sve dobro izmješajte i ostavite da se diže, pokriveno krpom, u toploj (ne prevrućoj) pećnici jedan sat. Tijesto se obujmom mora podvostručiti.

Nadjev: Orahe očistite i sameljite u stroju za mljevenje oraha, prelijte kipućim mlijekom, dodajte tekuće sladilo, rum, cimet i naribanu koricu limuna.

Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, namažite nadjevom, savijte (napravite štrucu) te ostavite da se diže u toploj pećnici još 30 minuta. Pecite u pećnici četrdesetpet do pedeset minuta. Kad se orehnjača ohladi, izrežite je na 22 komada.

Po osobi (1 komad): 416 kJ (99 kcal), što odgovara: 1 jedinica KRUH I ZAMJENE, 1 jedinica MASNOĆE I ZAMJENE.

 

MAKOVNJAČA

Pripremite (za 22 komada):

Tijesto: 22 dag brašna, 4 dag margarina, 1,2 dcl mlijeka, 1 žumanjak, 10 ml tekućeg sladila koje se može kuhati, 1/2 kocke svježeg kvasca.

Nadjev: 22 dag mljevenog maka, 2 žlice ruma, 25 ml tekućeg sladila, 1 dcl mlijeka, koricu jednog (nešpricanog) domaćeg limuna, cimet i dvadesetak grožđica.

U brašnu načinite udubinu u koju stavite kvasac i malo toplog mlijeka, ostavite desetak minuta. Dodajte margarin rastopljen u toplom mlijeku, tekuće sladilo i žumanjak. Sve dobro izmješajte i ostavite da se diže pokriveno krpom u toploj pećnici jedan sat.

Nadjev: Mljeveni mak prelijte kipućim mlijekom, dodajte tekuće sladilo, rum, cimet, naribanu koricu limuna i dvadesetak grožđica.

Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, namažite nadjevom, savijte (napravite štrucu) te ostavite da se diže u toploj pećnici još 30 minuta. Pecite u pećnici četerdesetpet do pedeset minuta. Kad se ohladi, izrežite na 22 komada.

Po osobi (1 komad): 584 kJ (139 kcal), što odgovara: 1 jedinica KRUH I ZAMJENE, 1 jedinica MASNOĆE i ZAMJENE.


  isprintaj članak