Znate li išta o kopačima zlata?

Garimpeiro (rudar - kopač) u Brazilu ili Mozambiku, galamsey u Gani ili rudari nindže u Mongoliji često su okosnica lokalnih gospodarstava. ...
Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Čudesan svijet boja u Tajlandu
Objavljeno: 09.03.2013. 16:34  
Bo Sang
Bo Sang
  • Bo Sang
  • Bo Sang
  • Bo Sang

Siječanj je vrijeme karnevala u selu Bo Sang u Chang Maiju. Nigdje u Tajlandu nisu boje tako šarolike kao tijekom tih tri dana godišnjeg Festivala kišobrana. Trgovine su okićene tisućama raznobojnih papirića, a ulicom se kreće rijeka elegantnih tajlandskih plesača u crvenom i zlatnom. Festival, koji postoji već 24 godine, postaje suparnik velikim proslavama Songkhrana i Loy Krathonga u dobivanju naslova najznačajnijeg festivala u tajlandskoj turističkoj godini.

Središnje selo je tih dana puno domaćina i turista. Neki se kriju od nesnosnog ljetnog sunca, dok većina s divljenjem prati procesiju. Izgleda beskonačna, ali se stalno nešto mijenja. Predivna svečana povorka. Svirači. Bicikli koje voze čudesne tajlandske dame, koje se štite svilenim kišobranima. Okupane u snažnom narančastom sjaju zalazećeg sunca, odjeća im sjaji na rijeci koja lagano klizi krajem. Odjednom, plesne skupine odvlače pozornost svojim izvedbama, sve dok ne nestanu dalje praćeni osmijesima i pljeskom.

 

Bo Sang pruža najbolje suvenire

Grandioznost prvoga dana je uvijek spektakularna. Nakon što završi svečanost otvaranja, festival postaje mnoštvo natjecanja, glazbenih recitala i svečanih povorki. Kišobranima se pridružuju ljubitelji tamnocrvenih papira, jer se zanatlije Bo Sanga natječu u što boljem bojanju svojih radnji. Rezultat toga je uspješna prodaja vlastitog suvenira. Umjetnost i obrt su žile kucavice Bo Sanga. U cijelom selu svaka trgovina i tezga nudi nevjerojatnu postavu obrtničkih proizvoda. Delikatne papirne svjetiljke, slonovi, neodoljivi stakleni proizvodi. Tajland ima vrlo dobre suvenire, a Bo Sang pruža neke najbolje.

 

Zemlja milijuna rižinih polja

Poznato kao Kraljevstvo Lanna, Zemlja milijuna rižinih polja, sjeverni Tajland je bio više-manje neovisna regija do prije jednog stoljeća, a njegova arhitektura i umjetnost različiti su od ostatka zemlje. Dom nekih od najljepših tajlandskih Watova - budističkih kompleksa hramova i glavni grad regije - Chang Mai bio je središte Theravada budizma. Danas je Lanna umjetnost očuvana kroz svečanosti kao ona u Bo Sangu i velikom bogatstvu seoskog obrtništva.

Ključni dio svetkovine je natjecanje u kojem se svaki dućan, zgrada i pokrajnje uličice duž glavne ulice u Bo Sangu pojavljuju kao jedno, kao fasada kišobrana. Kako pada mrak, tisuće žarulja koje okružuju vrata i prozore kao da dolaze iz prizora orijentalnih priča. Za one koji su propustili dan otvaranja, mogu posjetiti reprize koje se stalno održavaju tijekom festivala. Povorke elegantnih dama koje voze bicikle pojavljuju se svaki dan, a postoji i “vozni red” koji se može nabaviti u selu i u turističkim uredima u Chang Maiju.

Stoljećima stara umjetnost izrade kišobrana potječe od mjesnog monaha imenom Pra Inthaa koji je u susjednoj Burmi naučio tu vještinu. Kad se vratio u Bo Sang natjerao je seljane da se okušaju u izradi kišobrana. Danas su poznati diljem svijeta i trajan su simbol sjeverno-tajlandske Chang Mai pokrajine i važan dio njenih mnogih festivala i ceremonija. Ovi tradicionalni načini izrade kišobrana mogu se vidjeti u Centru za izradu kišobrana koji je blizu ulaza u selo. Sjenovito mjesto na otvorenom dom je desetaka mjesnih umjetnika koji su uključeni u ovaj časni posao. Iako su Bo Sangovi kišobrani i lepeze izrađene od svile i pamuka, najslavniji su oni napravljeni od saa papira od kore drveta duda (murve). Oguljena i odvojena unutarnja bijela kora namače se u svježoj vodi 24 sata, a zatim kuha. Vitka tajlandska žena usitnjava maljem drvnu masu koji se na kraju suši. Sve se radi baš kako se radilo i prije dvije stotine godina. Pokriveni i zaštićeni od sunca i kiše, izrađeni okviri od bambusa daju se u ruke Bo Sangovih umjetnika čiji ručni dizajni zaključuju ovo remek djelo. I to po bilo kojoj želji.

 

Bo Sangov Festival kišobrana jednostavno je previše dobar da bi se propustio

Tajland je najužurbaniji od prosinca do veljače, dok je vrućina i vlaga u ostatku godine previsoka za većinu zapadnih putnika. Iako je rezervacija unaprijed u hotelima često neophodna i cijene su općenito više, nema boljeg vremena za posjet. A od svih drugih svečanosti koji se održavaju tijekom zime, Bo Sangov Festival kišobrana jednostavno je previše dobar da bi se propustio.

 

 

  isprintaj članak