Opasni osvježivači prostora
Istraživanja su pokazala da bezopasni limonin u dodiru s ozonom iz zraka stvara molekule opasnog formaldehida, poznatog uzročnika najtežih bolesti poput raka. ...
Ne morate platiti sve što dolazi na stol
Novo jelo ili piće ne plaćate, a ako ugostitelj odbije zamjenu naručeno niste dužni platiti. ...
Nove SightRun ture za novu turističku sezonu za one koji vole trčanje
SightRun tim kaže kako bi trčanje nakon biciklizma moglo zapravo postati novi zaštitni znak Hrvatske, ako se dovoljno potrudimo. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Vijesti iz svijeta
U Bocvani je najviše slonova u Africi
Objavljeno: 07.06.2019. 06:58  
Bocvana je opet odobrila lov na slonove
Bocvana je opet odobrila lov na slonove

Nacionalni park Chobe (snimio: Željko Marušić)

 

U Bocvani živi preko 135.000 slonova, što znači da u njoj živi svaki treći slon u Africi. Vlada je, nakon pet godina zabrane, opet dozvolila lov na njih budući da čine veliku štetu seljacima. Istovremeno su zaštitnici čovjekove sredine ogorčeni i upozoravaju kako slonovima prijeti izumiranje.

Bocvana zauzima oko 582.000 četvornih kilometara, a u njoj živi svega 2,3 milijuna ljudi. Slonovi u Bocvani žive na neograđenim područjima i u pet godina, koliko je trajao lovostaj uveden u vrijeme dok je Ian Khama bio predsjednik države, njihov se broj povećao, a time i šteta koju nanose pojoprivrednicima.

 

U zadnjem desetljeću je broj slonova smanjen za 110.000

Mđunarodna udruga za očuvanje prirode (IUCN) navodi da se u Africi broj slonova s 516.000 smanjio na 415.000 čemu je najviše pridonio krivolov radi slonovače.

  isprintaj članak