Šarene maske za lice dobivaju na popularnosti u Južnoj Koreji
Poznata glumica Kim Hye-soo objavila je na društvenim mrežama svoju fotografiju s maskiom neonske boje. Fotografija je privukla velik broj klikova i lajkova. ...
Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Ribolov
Debel k'o bucov!
Objavljeno: 09.05.2012. 12:08  
Bolen je riba sa stotinu imena
Bolen je riba sa stotinu imena

Fotografija: arhiva "Ribiča & riba"

 

U jednoj od svojih knjiga pokojni ribolovni stručnjak M. Đonić, napisao je da je bolen riba sa stotinu imena. Osim latinskog imena Aspias aspius, nema zajedničkog narodnog imena za kojeg bismo mogli reći da je jedinstven većini stanovništva naše zemlje. Dapače, na samo dvadesetak kilometara riječnog toka ovu ribu lokalno stanovništvo poznaje pod različitim imenima. No, ako bismo za neko od imena misli kazati da je standard hrvatskog jezika, onda je to – bolen i bucov. Osim s ova dva imena, bolena još zovu i najin, bolem, bolan, boljen, boljenik, bucika, balin, brzak, buc, buconja, maklje, ramija…


Napisao: Siniša Slavinić

 

Debel k'o bucov!

Ni bolen, ni bucov nisu domaća imena. Ime u našim krajevima (sliv Dunava), najvjerojatnije potječe od mađarskog naziva "buczko" - buszma, riječi koja označava debeljuškastu osobu. Uostalom, vukovarski ribari, kako je zabilježio Brane Crlenjak u knjizi »Ribolov u Vukovaru kroz stoljeća» imali su poštapalicu: "Debel k'o bucov!".

 

Borbena riba

Bolen je lijepa riba. Spada među, za sportske ribolovce, atraktivne vrste i po svom izgledu i po svojoj borbenosti i težini ribolova. Izvrsna je sportska riba nizinskih voda. Živi u struji, ispod ili iza brzaka. Jedan je od rijetkih grabežljivaca u šaranskom rodu riba. Hrani se sitnom ribom, a njegov karakterističan napad na jato sitne ribe, prepoznatljiv je po karakterističnoj buci koju stvara udarcem repa. U sportskom ribolovu lovi se prije svega tehnikama u pokretu. Najčešće spin ribolovom, blinkanjem raznim vrstama varalica. Može se loviti žlicama, voblerima, ali i silikoncima i leptirima, te posebnim rotirajućim, turbler varalicama. Treba ga znati prevariti. Nekad neće i neće, iako se vidi da radi. Na udici je veoma borben, a uz to može narasti i do impozantne veličine. Sve su to momenti koji utječu na određenje mnogih ribolovaca da se posvete ribolovu na ovu ribu u potrazi za rekordom, koji se u svijetu prate s velikom pažnjom.

 

Do 15 kg težine

Može narasti i do 15 kg težine, iako su prosječno lovni primjerci teški do 2 kg. Hrvatski rekord, po natječaju Za Veleulov – zlatnu udicu Hrvatske (podaci posljednjih 17 godina) težak je 9,25 kg, a radi se o ulovu Emanuela Jurjevića u Dunavu 2000. godine.

U Volgi su tako lovljeni boleni teški i do 12 kg. Nada Jakovljević, urednica nekada veoma popularnog mjesečnika za ribolovce u nekadašnjoj Jugoslaviji, revije "Bistro", zabilježila je da je Vasilije Ćurčić u Savi, kod Beograda, 1960. ulovio bolena teškog 12 kg i dugog ravno metar.

 

Lista rekordnih ulova

Na čelu liste rekordnih ulova bolena u svijetu je primjerak težak 10,60 kg (95 cm), ulovljen u Češkoj. Slijedi bolen od 10,54 kg u Mađarskoj, pa bolen od 10,30 kg ulovljen u Njemačkoj. Slovački rekord težak je 8,50 kg, a ruski 8,40 kg, poljski 7,80 kg, itd.

Glavna sezona ribolova bolena je od ljeta pa do kasne jeseni. Treba ga prije svega tražiti u našim većim tekućicama, kao što su Sava, Drava, Dunav… Tu obitavaju i najveći primjerci ove vrste. Ima ga i u manjim rijekama, a katkada zna zaći i u bistre prelazne dijelove rijeke odnosno u mrenski dio.


  isprintaj članak