Mehanokemijska sinteza peptida ključnih za pojavu života na Zemlji
S obzirom da je kondenzacija slobodnih aminokiselina termodinamički nepovoljan proces u vodenom mediju, velika je nepoznanica kako je došlo do pojave peptida pr ...
Najgostoljubivije europske države prema LGBTQ osobama
Ujedinjeno Kraljevstvo drži svjetski rekord po tome što u parlamentu ima najviše članova LGBTQ zajednice, a 45 izabranih LGBTQ zastupnika izabrano je tijekom iz ...
Prvi slijepi kineski planinar popeo se na Mount Everest
Gospodin Zhang Hong, 46, koji je izgubio vid u 21. godini, prošli je ponedjeljak dovršio 8.849 metara visok himalajski poduhvat. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Fitness
Zašto biste se trebali više istezati
Objavljeno: 02.08.2020. 11:49  
Bolje vježbanje bez bolova
Bolje vježbanje bez bolova

Kada je u pitanju fitness, fleksibilnost je jedna od pet glavnih komponenti. Iz tog razloga istezanje bi trebalo biti sastavni dio svakog programa vježbanja koji možda radite. U stvari, redovito istezanje ima mnogo dokazanih prednosti.

 

Povećavanje raspona kretanja

Redovito istezanje može vam pomoći poboljšati raspon pokreta. To također može usporiti degeneraciju vaših zglobova i smanjiti krutost mišića.

 

Smanjenje opasnosti od ozljede

Istegnete li se prije vježbanja, daleko je manja vjerojatnost negoli ako odmah krenete s v ježbanjem. Istezanjem povećavate raspon pokreta u pojedinim zglobovima što će umanjiti otpor mišića tijela tijekom mnogih aktivnosti.

 

Ublažavanja bolova i napetosti nakon vježbanja

Nakon intenzivne ili teške vježbe, istezanje mišića pomaže da se opustite, smanjujući učinak skraćivanja i zatezanja što može dovesti do bolova nakon vježbanja.

 

Poboljšanje držanja

Istezanje mišića u donjem dijelu leđa, ramenima i prsima pomoći će vam da leđa bolje uskladite. To će vam zauzvrat poboljšati držanje.

 

Smanjenje ili upravljanje stresom

Istezanje mišića smanjuje napetost što može pomoći da se osjećate manje stresno. Da ne spominjemo kako kronično napeti mišići mogu prekinuti vlastitu cirkulaciju, što završava nedostatkom kisika i esencijalnih hranjivih sastojaka. Istezanje će omogućiti vašim mišićima da se pravilno opuste.

 

Poticanje cirkulacije

Ako se istežete povećat ćete dotok krvi u mišiće i zglobove. To omogućava veći prijenos hranjivih sastojaka i poboljšava optok krvi kroz cijelo tijelo.

 

Smanjenje opasnosti od bolova u donjem dijelu leđa

Povećanjem pokretljivosti u zglobovima koljena, fleksorima kuka i ostalim mišićima pričvršćenim za zdjelicu, oslobađate napetosti lumbalnu kralježnicu. To smanjuje opasnost od bolova u donjem dijelu leđa.

  isprintaj članak