Zašto su mnoge države počele kupovati zlato puno prije korona virusa
Zlatna groznica se nastavila posljednjih tjedana, što je vodeći pokazatelj zabrinjavajućeg vremena koje je pred nama. ...
Pauk i kako ga se riješiti
Ako ih se želite riješiti nemojte im nauditi, ali ni sebe i svoje izložiti opasnim kemikalijama. ...
Vinari Zagrebačke županije očekuju turiste
Snimljen video kao poticaj turističkom obilasku vinara Zagrebačke županije ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Proljetnice tjeraju proljetni umor i otpadne tvari iz tijela
Objavljeno: 30.04.2013. 10:17  
Branje bilja u proljeće i zdravlje
Branje bilja u proljeće i zdravlje

Dugo očekivane proljetne sunčeve zrake potaknule su nicanje bilja na livadama i vrtovima. Te proljetnice su idealne za proljetnu dijetu ili jednostavno za kuhanje, jer je u njima puno vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Tjeraju proljetni umor, tjeraju otpadne tvari iz tijela i podižu cijeli organizam. Na primjer, stolistnik je pogodan za proljetne salate, ljupčac za juhe i jela od povrća, a češnjovka je posebno ukusna kao namaz.

 

 Potreban je oprez:

U potrazi za svježim divljim biljem budite izbirljivi. Morate znati odlično prepoznati biljku i razlikovati je od moguće sličnih biljaka u rodu. Mjesto rasta biljaka bi trebao biti i ekološki u redu. Stoga ne brati u blizini cesta s gustim prometom i izbjegavati kemijske onečišćivače (sredstva za špricanje).

 

Snaga na tanjuru

Kako u jelovnik možete dodati zdrave balastne tvari:

 Osnovno

Prehrana bogata balastnim tvarima sastoji se od uravnotežene mješavine integralnih žitarica (kruh, pahuljice, krupica, brašno), hrskavog povrća i šarenog voća. Jedan idealni obrok balastnih tvari čine mješavina integralne tjestenine i povrća (npr. krpice za zeljem) ili pahuljice od žitarica sa sušenim voćem (npr. sušeni jabučni prsteni u “müsliju”)

 Preporučena količina balastnih tvari

Najmanje 30 grama na dan, pri čemu se moraju zajedno jesti balastne tvari iz proizvoda od žitarica i povrća odnosno voća.

 Važni izvori

Proizvodi od žitarica, što su više načinjeni od cijelog zrna, imaju veći udio balastnih tvari (npr. integralni kruh, riža od krupnika, prirodna riža, zobene pahuljice, musli, integralna tjestenina itd.) i dnevno pet šaka punih povrća i/ili sezonskog voća (kiselo zelje, grahorice kao što su grašak, leća ili grah, suho voće, itd.)

 Kod jedenja vrijedi

Dobro prožvakati i uzeti si vremena. Inače može doći do čestih nadutosti i zatvora.

 Balastne tvari trebaju puno tekućine

Tko jede puno balastnih tvari trebao bi dnevno popiti najmanje 2 litre tekućine. Idealno vodu, voćne ili biljne čajeve bez šećera, odnosno istisnuti sok voća i povrća.

 Za lijena crijeva

Osim promjene prehrane pazite i na redovito svakodnevno gibanje (posebno vježbe za trbušne mišiće) kako biste potakli crijeva na rad.

 

Informacije

Sadržaj balastnih tvari (podaci u gramima / 100 g)

Miješani raženi kruh 6,2 g

Kuhani krumpir s ljuskom 1,7 g

Zeleni kuhani grašak 4,1 g

Kruške 3,3 g

Lješnjak 7,4 g

Integralna riža 2,2 g

Prehrambene klice 47,5 g

Špinat u listu 2,3 g

Banane 1,8 g

Sušene smokve 12,9 g


  isprintaj članak