Prirodan hidrogel kao ekološko rješenje za suše
Bečki znanstvenici razvili su hidrogel od potpuno prirodnih sirovina koji dugoročno poboljšava kakvoću tla. ...
Glačalo i glačanje
Kada kupujete novo glačalo obavezno provjerite ima li odgovarajući atest tj. zadovoljava li sigurnosne sustave u našoj zemlji. ...
U Baški otvorena trgovina ručno rađenih mirisnih suvenira
Nakon što su se 15 godina prodavali na štandu, ručno rađeni suveniri Kiki dobili su trgovinu. Iako je dolazak turista na Krk neizvjestan, vlasnica obrta Suzana ...
Anketa


NALAZITE SE U > Odredišta
Brisbane je treći australski grad po veličini grad
Objavljeno: 31.10.2018. 14:23  
Brisbane - Boston južne polutke
Brisbane - Boston južne polutke
  • Brisbane - Boston južne polutke
  • Brisbane - Boston južne polutke
  • Brisbane - Boston južne polutke
  • Brisbane - Boston južne polutke
  • Brisbane - Boston južne polutke
  • Brisbane - Boston južne polutke
  • Brisbane - Boston južne polutke
  • Brisbane - Boston južne polutke

Ako zaželite na jednom mjestu pronaći ugođaj velikih američkih gradova, bogatstvo afričkeog bilja, azijski okoliš, opuštenost Sredozemlja i neiskvarenu anglosaksonsku srdačnost, za odredište izaberite Brisbane (izgovara se Brizben), na istočnoj obali Australije. Zajedno s Perthom na zapadnoj obali kontinenta ovaj grad doživljava najbrži razvoj od nastanka.

 

Napisao i snimio: Nikola Gurović

 

Brisbane je kao kaznjeničku koloniju ranih dvadesetih godina devetnaestog stoljeća utemeljio Sir Tomas Brisbane, guverner New South Walesa. Dolazak prvih slobodnih doseljenika odobren je 1842. godine. U II. svjetskom ratu u Brisbaneu je bio smješten stožer američkih snaga za Jugozapadni Pacifik pod zapovjedništvom generala Douglasa McArthura. Oko millijun savezničkih vojnika prošlo je kroz grad i luku tijekom rata.

 

Do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća Brisbane je bio uspavano provincijsko središte u kome se osim odličnog kriketa, žestokog ragbija i konjskih utrka malo toga događalo. Na to vrijeme podsjeća i sintagma Brisbane - prijestolnica dokolice. Ta je prošlost za kojom malo tko žali. 

Nagovještaj buđenja došao je 1982. kada je Brisbane ugostio sudionike sportskih igara država članica Commonwealtha. Organizacijom svjetske izlozbe Expo 1988. grad je konačno osigurao mjesto na australskoj i međunarodnoj sceni. 

South Bank gdje su nekada bili izložbeni paviljoni Expo-a, danas je kulturni i zabavno-rekreacijski kompleks smješten uz lijevu obalu rijeke Brisbane nasuprot gradske poslovne jezgre. South Bankom prevladava elegantno zdanje Centra za izvođačke umjetnosti - Queensland Performing Arts Centre (QPAC), uglednog australskog arhitekte Robina Gibsona. Pod svodovima QPAC-a se izvode opere, baletne i kazališne predstave, mjuzikli, koncerti simfonijskog orkestra, gostovanja jazz muzičara…

 

Knjižnica Queenslanda, i u prosincu 2006. otvorena Galerija suvremene umjetnosti (GOMA), dio su šire cjeline što zorno svjedoči o početku graditeljskog zamaha zahvaljujući kojem današnji Brisbane kako mi reče mladi liječnik iz Oxforda: "po položaju i nonšalantnoj eleganciji najviše podsjeća na američki Boston”.

 

Na desnoj obali rijeke Brisbane u luku njene oštre krivulje smještena poslovno-financijska jezgra glavnog grada i savezne države Queensland koja zajedno sa saveznom državom Zapadna Australija predstavlja lpredvodnicu brzog australskog gospodarskog napretka koji traje vec desetljeće i pol. 

 

City zauzima neznatno više od dva četvorna kilometra pa se može obići bez žurbe u jednom danu. Najbolje je krenuti od Botaničkog vrta čiju ljepotu ni suša kakva se ne pamti cijelo stoljeće nije umanjila. 

 

Za poklonike biciklizma obilazak Brisbanea je posebno privlačan budući da na širem području grada, posebno duž rijeke, postoji preko 500 kilometara uređenih staza. Za 15 australskih dolara na sat, što je približno devet eura, može se iznajmiti ne samo pouzdan mountinbyke već i obaveznu kacigu. Umori li vas vožnja, u parkovima uz rijeku smješteno je na desetke roštilja koji su na raspolaganju građanima i turistima. Za meso ili ribu moraju se pobrinuti sami.

 

Po uzoru na one s Missisipija iz romana Marka Twaina

Grad se može doživjeti i s rijeke kojom krstare brzi motorni katamarani - City Cat i turistički brodovi građeni po uzoru na one s Missisipija iz romana Marka Twaina. Plovidbu je najbolje započeti na River Sideu, sjedištu važnih svjetskih i domaćih tvrtki, ali i mjesto na kome se nakon radnog vremena može uživati u opuštenom ugođaju restorana, barova i vinoteka.

Središnja ulica Cityja, Queen Street Mall, je brisbenska Ilica. Na stotine prodavaonica, gostionica, kafića s terasama, barova, noćnih klubova, banaka i poslovnih središta, te šarolika masa prolaznika diktiraju kozmopolitski ritam, do jučer zaboravljenom gradu na kraju svijeta. 

Mall je pjesačka zona sve više nedostupna pušačima. Tu je, posebno tijekom špice u vrijeme ručka radim danom, više negoli drugdje očit multikulturni i multirasni karakter suvremenog australskog društva. U žamoru se sve češće čuju mandarin, kantonski, japanski, korejski, te francuski, talijanski i njemački jezik. Drugi val doseljenika s prostora bivše Jugoslavije početkom devedesetih učinio je da se u ovoj babilonskoj kuli mogu prepoznati hrvatski, srpski, bošnjački, makedonski…

Brisbane je i privremeno odredište velikog broja studenata iz Azije, koji ovdje studiraju ili uče engleski jezik bez koga je u današnje doba nemoguće zamisliti uspješnu karijeru. 

 

Svakog tjedna nekoliko stotina novih stanovnika

O želji da se ovdje stalno nastane, posebno doseljenici iz Hong Konga, Taiwana, Kine, Malezije, Indonezije, Indije, Pakistana i drugih zemalja najbolje govori činjenica da se na područje Brisbena svakog tjedna doseljava gotovo tisuću ljudi. Potraje li sadašnji trend grad će uskoro imati dva milijuna stanovnika. Usporedbe radi, Australiju tek odnedavna nastanjuje 21 milijun stanovnika.

Brisbane, treći australski grad po veličini grad, ne krije želju da dostigne Sydney i Melbourne - vječite natjecatelje za čelno mjesto. Veliki projekti na području vodoopskrbe, gradskog prometa i zaštite okoline, vrijedni desetke milijardi dolara, samo su uvjerljivija potvrda odlučnosti gradskih vlasti da sadašnji tempo razvoja bude oslonjen na infrastruktu koja će trenutačno širenje učiniti održivim. 

 

Oko 80 kilometara južno od Brisbanea počinje famozna Gold Coast (Zlatna obala) - australska inačica Floride. Kao i u slučaju američke turističke meke tu se u desecima kilometara dugom lancu uz ocean smjenjuju hoteli najviše klase i neboderi u kojima stanuju ili se odmaraju australski tajkuni, naftaši s Bliskog istoka te bogataši iz Azije. Onima kojima adrenalinskog uzbuđenja nikada nije napretek na raspolaganju su blještave kockarnice, noćni klubovi i diskoteke. Vodeće svjetske kuće mode i dizajna također imaju prodavaonice na Gold Coastu koji je, ukratko, veličanstveni sajam bogatstva i nerijetko parada rasipništva i megalomanije. 

 

Stotinjak kilometara sjeverno od Brisbanea je Sunshine Coast (Sunčana obala) gdje se još mogu naći mjesta pošteđena frenetične gradnje i glamura. Ako je Gold Coast sinonim ludog provoda koji često donosi i opasnost, Sunshine Coast je oaza tradicionalnih odmora s dosta plivanja, jedrenja, pješačenja i opuštanja u blagom podneblju subtropa. 

 

Posjetitelju koji nema vremena za izlete, Brisbane sam po sebi nudi dovoljno izazova. Jedan od novijih aduta gradskog turističkog ureda je uspon na vrh nezgrapne željezne konstrukcije Story mosta (Story Bridge). Uz niz zdanja kolonijalne arhitekture ovaj kolos je zaštitni znak grada i svjedok njegovog rasta. Pogled na Brisbane u sumrak, s 80 metara visine i cijela planinarska avantura svakako vrijede 48 eura za ulaznicu i vodiča čija dužnost nije samo da vam priča o čarima subtropa već da se brine o vašoj sigurnosti. Ne zaboravite da uz obavezni penjački kombinezon i sigurnosnos uže, a padobran nije dio opreme.

 

Ako ne hajete za visinama i avanturom, nadomak Story mosta je E’cco jedan od vodećih restorana u gradu. Dobitnik vise međunarodnih i domaćih priznanja ovaj restoran u vlasništvu Novozelanđana promiče suvremeni australski jelovnik.

 

U Paddingtonu, nastarijoj četvrti Brisbanea, pet minuta vožnje automobilom od središta grada naići ćete na Montrachet, restoran s vrhunskim izborom francuskih jela i vina. Ako ste spremni za večeru izdvojiti više od 35 eura, ne raćunajući piće, u Montrachetu ćete naći sve razloge zbog kojih je fFancuska gastronomska i vinska velesila. Australci ne žale izdvojiti novac za dobar zalogaj i jos bolju kapljicu, a posebno su naklonjeni azijskoj kuhinji koja je, čini se, najbolje prilagođena ovom podneblju.

 

Mai Thai, vodeći tajlandski restoran u naselju Bardon, desetak minuta taksijem od centra iznenadit će vas izborom jela, vrhunskom uslugom i vrlo pristupačnom cijenom. Vlasnici japanskog restorana Oyama u neposrednoj blizini kineske četvrti (Fortitude Valley) tvrde da spravljaju najbolji suši u Australiji.

 

Kod pizzerija je konkurencija žestoka. Wild Pepper (Divlji papar) u boemskoj četvrti West End vrijedi za najbolju pizzeriju. Na jelovniku je tridesetak pizza, od vegetarijanske do one bez glutena. Kvaliteta je odlična, a cijene nisu paprene.

 

Zamori li vas gradska vreva, za 40 minuta udobnom i točnom prigradskom željeznicom i 25 minuta vožnje trajektom stići ćete na otok Stradbroke u zaljevu Moreton. Osim prekrasnih pješčanih plaža skrivenih u slikovitim uvalama te bujnog zelenila, Straddie kako ga zovu Australci, pruža niz pogodnih točaka za promatranje kitova u vrijeme njihove seobe u toplije vode tijekom zime. 

 

Šira okolina Brisbanea nudi niz turističkih izazova - od rezervata za koale (Long Pine), prašuma (Daintree), agroturizma (Maleni), kampiranja u divljini. Što god da izaberete vrijedi dvadesetsatnog leta iz Europe. Za usputnu stanicu možete izabrati Singapur, Hong Kong, Tokyo, Kuala Lumpur ili neku od zemalja Perzijskog zaljeva. Na kraju, nije važno kako se putuje - zrakom, morem ili kopnom, put je vraški dug. It is a bloody long way priznaju i Australci navikli na česte odlaske do Europe ili Sjedinjenih Američkih Država. 

 

Dodajmo kako je do sredine listopada najbolje vrijeme za obilazak Brisbanea i Australije. Od studenog pa do kraja ožujka vrućine praćene visokim stupnjem vlažnosti oduzimaju svaku volju za kretanjem. 

 

  isprintaj članak