Iznenađujuće činjenice o fakultetima u SAD-u
Fakulteti se često međusobno natječu u tome koji je kampus najdomljiviji i koji će pridobiti najviše studenata. ...
Posjetili su 10 restorana brze hrane, nezadovoljni označavanjem alergena
Stručnjaci Međunarodnog instituta za potrošačka istraživanje (MIPOR) posjetili su 10 restorana brze hrane u pet slovenskih gradova i provjerili je li označavanj ...
Sa završenim studijem psihologije može se ostvariti krasan posao i napredovanje u njemu
Kako je područje psihologije toliko raznoliko, mogućnosti zaposlenja su beskrajne! ...
Anketa


NALAZITE SE U > Prehrana
Samo pola šalice kuhane brokule pruža 84% preporučenog dnevnog unosa (RDI) C vitamina
Objavljeno: 01.07.2020. 10:20  
Brokula pridonosi zdravlju
Brokula pridonosi zdravlju

Brokula je zeleno povrće koje pomalo podsjeća na maleno stablo. Pripada biljnoj vrsti poznatoj kao Brassica oleracea. U uskoj je vezi s kupusom, keljom i cvjetačom - sve jestive biljke.

Puna je hranjivih sastojaka, vitamina, minerala, vlakana i drugih bioaktivnih spojeva.

 

Jedna šalica (91 grama) sirove brokule sadrži:

ugljikohidrati: 6 grama

proteini: 2,6 grama

masnoća: 0,3 grama

vlakna: 2,4 grama

vitamin C: 135% RDI

vitamin A: 11% RDI

vitamin K: 116% RDI

vitamin B9 (folat): 14% RDI

kalij: 8% RDI

fosfor: 6% RDI

selen: 3% RDI

 

Može je se jesti kuhanu ili sirovu, a u oba slučaja je zdrava  

Različiti načini pripreme poput kuhanja, mikrovalnog kuhanja, prženja i kuhanja na pari, mijenjaju hranjivi sastav povrća, posebno smanjujući vitamin C, kao i topive proteine i šećer. Čini se da kuhan je na pari imaju najmanje loš učinak.

Ipak, sirova ili kuhana, brokula je izvrstan izvor vitamina C. Samo pola šalice (78 grama) kuhane brokule pruža 84% preporučenog dnevnog unosa (RDI) - što je jednako više od pola naranče.

  isprintaj članak