Čuda spolnosti
Muški fetus ima sposobnost erekcije dok je majka u zadnjem tromjesečju trudnoće. ...
Uvjet maske: izbjegavajte diskriminaciju, spriječite isključenje
Maske su trenutno obavezne na mnogim mjestima. Diskriminacija ljudi koji su vani u javnosti bez zaštite usta nije neuobičajena. Nenošenje maski može imati zdrav ...
Okus seksa
Pojedeno utječe na okus tijela tijekom oralnog seksa. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Pojava raznih kukaca i pčela zadaje nam dosta glavobolje
Objavljeno: 10.03.2013. 14:26  
Buđenje prirode i kućni ljubimci
Buđenje prirode i kućni ljubimci

Ljubitelje prirode upozoravamo: voli li vaš pas kupanje i plivanje u rijekama, jezerima ili bajerima, poslije kupanja obavezno ga isperite vodom. Naime, naše su vode često zagađene, pa to kod pasa izaziva ekceme, čije je liječenje dugotrajno

 

Napisala: Marga Domes Čamagajevac, dr. vet. med.

 

Proljeće, a s njim i cvjetanje prirode zadali su brige mnogima, posebno kada su u pitanju alergije. No, od alergija pate i naši kućni ljubimci, a one se kod njih pokazuju upalom i suzenjem očiju, kihanjem i promjenama na koži (alergijski dermatitis). U tom sličaju treba posjetiti veterinara i bolest u početku staviti pod kontrolu.

Pojava raznih kukaca i pčela zadaje nam dosta glavobolje budući da su psi i mačke po prirodi lovci, pa ih ne možemo spriječiti od lova pčela, muha i drugih kukaca. To često završava ubodom, pa naše životinje oteknu, a ugriz im je bolan. Može se javiti i alergija na ubod-ugriz, pa je preporučljivo što prije posjetiti veterinara. Uz sve navedene kukce „bude“ se i buhe i krpelji koji traže domaćina, a idealno im je upravo krzno naših kućnih ljubimaca. U proljeće znaju biti posebno jaki napadi buha na pse i mačke. One, u prvom redu, uznemiravaju životinju, a ugriz buhe može izazvati i alergijsku reakciju od koje se  naša životinja razboli. No, proizvođači zaštitnih sredstava olakšali su nam problem, pa na tržištu postoji učinkovito sredstvo protiv buha – Frontline i to kao raspršivač ili u spot on ampulama. Djelotvoran je i štiti psa od buha tri mjeseca, a mačke mjesec i pol. Isti proizvod djelotvoran je i protiv krpelja, ali samo mjesec dana. Dakle, idete li sa psom ili mačkom u prirodu gdje ima puno šikare, niskog grmlja i visokih trava, svakako ga zaštitite od krpelja budući da ih ove sezone ima puno i uzrokuju mnogo problema. Naime, krpelji prenose bolest piroplazmozu (raspadanje crvenih krvnih tjelešaca) koja, ako se ne liječi u samom početku, može biti smrtonosna. Nađete li na svom kućnom ljubimcu krpelja, u prvom redu ga trebate pravilno odstraniti, ne čupati, već okretati u suprotnom smjeru od kazaljke na satu, a zatim treba promatrati samu životinju. Postane li tužna i prestane li jesti, morate odmah potražiti pomoć veterinara, jer ako pravovremeno ne dobije serum protiv te bolesti, može i uginuti. Još jedan pokazatelj da se radi o piroplazmozi je boja mokraće (koja bude tamna kao čaj ili kava).

Ljubitelje prirode upozoravamo: voli li vaš pas kupanje i plivanje u rijekama, jezerima ili bajerima, poslije kupanja ga obavezno isperite vodom jer su, nažalost, naše vode često zagađene, što kod pasa izaziva ekceme čije je liječenje dugotrajno. Kupanje u izrazito hladnoj vodi nije preporučljivo jer može izazvati razne išijalgije, kao i upale želuca i crijeva. Inače, kupanje naših ljubimaca šamponima preporuča se samo dva puta godišnje.

Vodite li psa ili mačku u vikendicu, obratite pažnju da trave i voćke nisu tretirane nekim zaštitnim sredstvom jer ono kod kućnih ljubimaca može izazvati kontaktni dermatitis, a mačke vole jesti travu, pa se mogu i otrovati.

Iz svega navedenog vidimo da nam proljeće, uz svoje lijepe trenutke, zadaje i dosta briga, pa pažnju moramo obratiti na niz čimbenika da bi naši kućni ljubimci uistinu uživali u njemu.

 

  isprintaj članak