Vidra uživa u ljubavnoj predigri

Razlog uništavanja vidri je bilo meso koje se mnogo tražilo u zemljama kršćanske vjere za vrijeme posta. ...
Programirani kvarovi uređaja odnose potrošačima novac
Predloženo glasanje da potrošači imaju pravo na popravak, što znači da im dijelovi moraju biti dostupni po razumnim cijenama tijekom očekivanog vijeka trajanja. ...
Tijekom karantene djeca zaboravljaju kako koristiti nož i vilicu
Tijekom karantene tijekom pandemije covida-19, većina djece u Engleskoj zaostala je u učenju, a neka su imala znatno pogoršane društvene vještine. ...
Anketa


NALAZITE SE U > Kućni ljubimci
Pojava raznih kukaca i pčela zadaje nam dosta glavobolje
Objavljeno: 10.03.2013. 14:26  
Buđenje prirode i kućni ljubimci
Buđenje prirode i kućni ljubimci

Ljubitelje prirode upozoravamo: voli li vaš pas kupanje i plivanje u rijekama, jezerima ili bajerima, poslije kupanja obavezno ga isperite vodom. Naime, naše su vode često zagađene, pa to kod pasa izaziva ekceme, čije je liječenje dugotrajno

 

Napisala: Marga Domes Čamagajevac, dr. vet. med.

 

Proljeće, a s njim i cvjetanje prirode zadali su brige mnogima, posebno kada su u pitanju alergije. No, od alergija pate i naši kućni ljubimci, a one se kod njih pokazuju upalom i suzenjem očiju, kihanjem i promjenama na koži (alergijski dermatitis). U tom sličaju treba posjetiti veterinara i bolest u početku staviti pod kontrolu.

Pojava raznih kukaca i pčela zadaje nam dosta glavobolje budući da su psi i mačke po prirodi lovci, pa ih ne možemo spriječiti od lova pčela, muha i drugih kukaca. To često završava ubodom, pa naše životinje oteknu, a ugriz im je bolan. Može se javiti i alergija na ubod-ugriz, pa je preporučljivo što prije posjetiti veterinara. Uz sve navedene kukce „bude“ se i buhe i krpelji koji traže domaćina, a idealno im je upravo krzno naših kućnih ljubimaca. U proljeće znaju biti posebno jaki napadi buha na pse i mačke. One, u prvom redu, uznemiravaju životinju, a ugriz buhe može izazvati i alergijsku reakciju od koje se  naša životinja razboli. No, proizvođači zaštitnih sredstava olakšali su nam problem, pa na tržištu postoji učinkovito sredstvo protiv buha – Frontline i to kao raspršivač ili u spot on ampulama. Djelotvoran je i štiti psa od buha tri mjeseca, a mačke mjesec i pol. Isti proizvod djelotvoran je i protiv krpelja, ali samo mjesec dana. Dakle, idete li sa psom ili mačkom u prirodu gdje ima puno šikare, niskog grmlja i visokih trava, svakako ga zaštitite od krpelja budući da ih ove sezone ima puno i uzrokuju mnogo problema. Naime, krpelji prenose bolest piroplazmozu (raspadanje crvenih krvnih tjelešaca) koja, ako se ne liječi u samom početku, može biti smrtonosna. Nađete li na svom kućnom ljubimcu krpelja, u prvom redu ga trebate pravilno odstraniti, ne čupati, već okretati u suprotnom smjeru od kazaljke na satu, a zatim treba promatrati samu životinju. Postane li tužna i prestane li jesti, morate odmah potražiti pomoć veterinara, jer ako pravovremeno ne dobije serum protiv te bolesti, može i uginuti. Još jedan pokazatelj da se radi o piroplazmozi je boja mokraće (koja bude tamna kao čaj ili kava).

Ljubitelje prirode upozoravamo: voli li vaš pas kupanje i plivanje u rijekama, jezerima ili bajerima, poslije kupanja ga obavezno isperite vodom jer su, nažalost, naše vode često zagađene, što kod pasa izaziva ekceme čije je liječenje dugotrajno. Kupanje u izrazito hladnoj vodi nije preporučljivo jer može izazvati razne išijalgije, kao i upale želuca i crijeva. Inače, kupanje naših ljubimaca šamponima preporuča se samo dva puta godišnje.

Vodite li psa ili mačku u vikendicu, obratite pažnju da trave i voćke nisu tretirane nekim zaštitnim sredstvom jer ono kod kućnih ljubimaca može izazvati kontaktni dermatitis, a mačke vole jesti travu, pa se mogu i otrovati.

Iz svega navedenog vidimo da nam proljeće, uz svoje lijepe trenutke, zadaje i dosta briga, pa pažnju moramo obratiti na niz čimbenika da bi naši kućni ljubimci uistinu uživali u njemu.

 

  isprintaj članak