Izašla knjiga “Tragovima ruske emigracije po gradovima i mjestima Hrvatske” značajna i za hrvatsku povijest
Jeste li znali koliko su ruski emigranti bili značajni za hrvatsku povijest? Recimo da su osnovali virovitičko kazalište, ili izgradili vodotoranj u Vukovaru?! ...
Lički proizvodi u NP Plitvička jezera
I ove godine je otvoreno prodajno mjesto Lika Quality s ličkim proizvodima u NP Plitvička jezera. ...
Aleja duhova u Indiji
Praćenje ovih svjetala može natjerati ljude da izgube orijentaciju i čak dovesti do utapanja ...
Anketa


NALAZITE SE U > Zdravlje
Buha ujeda savršeno učinkovito kroz kožu i dobro usisava krv
Objavljeno: 12.12.2018. 10:54  
Buha je – domaća životinja
Buha je – domaća životinja

Ljudska buha (Pulex irritans) je kukac koji živi između nekoliko tjedana i nekoliko mjeseci, osvisno o uvjetima za život. Taj nametnik živi na pticama i sisavcima sišući im krv. Može preživjeti jedino ako nađe "domaćina". Tijekom života preobrazuje se od larve do kukca. Kada postane kukac skače na prvu žrtvu koja naiđe.


Koliko visoko skače najbolje je usporediti sa skokom čovjeka. Naime, skače toliko visoko kao kada bi čovjek preskočio Eifelov toranj visok 300 metara! Buha stvarno skače do 60 cm visine što je 200 puta više od njene dužine.


Buha ujeda savršeno učinkovito kroz kožu i dobro usisava krv. Prilikom ugriza odmah ubrizgava pljuvačku koja sprečava zgrušnjavanje krvi što domaćin (čovjek ili životinja) osjeti kao bol i peckanje. Na mjestu ugriza dugo mostaje crveni trag.

Zanimljivo je da ženke šišu daleko više krvi od mužjaka, ali mužjaci češće ubadaju žrtve.

 

Ljudski rod se još od pećinskih dana bori s buhama

Tako su stari Kinezi palili lomače od štapova bambusa. Prvo su ih zagrijali, a nakon toga njima prelazili preko kreveta, odnosno posteljine, a zatim ih palili.

U srednjem vijeku su ugledne gospođe nosile krznene šalove kako bi se buhe hvatale za njih, umjesto da im skaču po glavi ili – ispod haljine.

Najsigurniji i najdjelotvorniji neprijatelji buha su posebne svjetiljke od kojih bježe glavom bez obzira.

 

Cirkus buha

Najpoznatije predstave s buhama prikazuje se na minhenskom Oktoberfestu svakog listopada. Dresirane buhe plešu, igraju nogomet, a pobjednice bivaju nagrađene!


  isprintaj članak