Odjeća za pustolovna putovanja
Prirodna vlakna poput svile i vune, koliko god mislili da su otporna, neće izdržati pustolovna putovanja. ...
Pospremanje u svrhu zdravlja
Ovi kišoviti jesenski dani, kada nam se ne izlazi na dosadnu jesenku kišu, najbolji su za čišćenje od stvari koje obično zanemarujemo. ...
Prigodna poštanska marka “350 godina Sveučilišta u Zagrebu”
Od 1874. ukupno je više od pola milijuna studenata završilo studij na Sveučilištu u Zagrebu, a danas je po veličini među 15 najvećih sveučilišta u Europi. ...
Anketa


NALAZITE SE U
Zdrave bundeve možete pripremiti na različite načine
Objavljeno: 19.10.2019. 07:44  
Bundeve: voćno povrće bogato vitaminima i niskim kalorijama
Bundeve: voćno povrće bogato vitaminima i niskim kalorijama

U jesen bundeve imaju visoku sezonu. Ukusno voćno povrće ne samo da je ukusno, već je i izuzetno zdravo. S jedne strane je malo kalorija, s druge strane sadrži vrijedne vitamine, minerale i vlakna, koji mogu potaknuti probavu i ojačati imunološki sustav. U kuhinji je bundeva svestrana i lako poprima okus začina.

Rijetko koje voćno povrće ne može biti pripremljeno na tako različite načine kao što su bundeve. To također ima veze s činjenicom da je okus većine bundeva prilično nježan, pa stoga podnose jake začine ili aromatično voće. Začinjeni pripravci od njih dobro se slažu s đumbirom, čilijem, curryjem, češnjakom, paprikom, lukom i balzamikom. Slatke pripravke se, s druge strane, dobro kombinira s medom, cimetom, voćnim sokovima, ananasom, jabukama ili narančama.

 

Posebno omiljena u juhi

Juha od bundeve, koju je moguće pripremiti od mnogih sorti i u još više inačica, vrlo je omiljena kod nas, ali postoji još mnogo drugih recepata. Na primjer, bundeva s tanjura, za koju je se izreže na kriške i peče s ostalim jesenskim povrćem u pećnici. Ovo se uklapa u ukusnu salatu. Osim toga, bundeva se može koristiti za pripremu špageta ili pirea. Također kao dodatak grizu, u lazanjama, u rižotima ili pripremljenu poput prženog krumpira. 

Salate i musli možete nadograditi i oplemeniti juhama od bundeve.

Možete je koristiti i za pekmez, puding, kompot ili kolač.

 

Bundeva je izvrsnog okusa

I sjemenke bundeve može se sušiti i koristiti sirove ili pečene za grickanje. Sjemenke sadrže oko 40 posto bučinog sjemenskog ulja, što je prava delicija. Ulje sjemenki bundeve ima snažan, orašasti okus i idealno je za salate, ali i za oplemenjivanje juha, umaka ili deserta. Međutim, ne smije se snažno zagrijavati, jer se u suprotnom uništavaju vrijedne nezasićene masne kiseline.

 

Hokkaido s puno vitamina C

Sa prehrambenog gledišta, bundeve također imaju što ponuditi. Prije svega, izuzetno su s malo energije. 100 grama mesa ima samo 24 kilokalorije. Sadržaj vlakana je više od dva grama uporediv s onim u drugim vrstama voća. 

Jedno starrije istraživanje potvrđuje da Hokkaido bundeva ima hranjive sastojke dva do sedam puta više od onih u ostalim ispitivanim vrstama bundeve. To se posebno odnosi na sadržaj karotenoida i vitamina C. Iako su uobičajene tablice hranjivih vrijednosti za bundeve prosječne vrijednosti od deset miligrama vitamina C, za hokaido je 30 miligrama.

Zanimljioa je i istraživanje američkih znanstvenika objavljeno prije nekoliko tjedana. Otkrili su kako je kod štakora hranjenih bundevom smanjen krvni tlak za 20 posto. Voditelj ovog znanstvenog istraživanja objasnio je da bi ljudi dnevno trebali jesti oko 150 do 200 grama bundeve i oko 30 do 40 grama sjemenki bundeve, čime bi se trebalo dogoditi sniženje krvnog pritiska kao i mkod štakora.

 

Važna napomena: Ovaj članak sadrži samo opće podatke i ne smije se koristiti za samodijagnozu ili liječenje, niti može zamijeniti posjet liječniku.

  isprintaj članak